Connect with us

Sağlık

“TİROİD HASTASINA UYGUN HORMON DOZUNU BELİRLEMEK ÖNEMLİ”

Nefes borusunun ön kısmındaki yer alan kelebek şeklindeki tiroid bezinden salgılanan T3 ve T4 hormonları vücudun yaşamsal fonksiyonlarını düzenliyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent, sinsi ilerlediğine dikkat çektiği tiroid bezi hastalıklarının belirtilerini anlattı.

Tiroidin yetersiz çalışması durumunda hipotiroidi, fazla çalışması halinde ise hipertiroidi rahatsızlığının görüldüğünü belirten Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent uygun hormon dozunun belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent-Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dahiliye Uzmanı

Yrd. Doç. Dr. Ayhan Levent-Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Dahiliye Uzmanı

“YETERSİZ ÇALIŞIRSA SAÇ DÖKÜLMESİ, FAZLA ÇALIŞIRSA ÇARPINTI YAPAR”
Levent tiroid bezi hastalıklarının belirtilerine ilişkin şu bilgileri paylaştı: “Tiroid bezinin yetersiz çalışması durumunda saç dökülmesi, unutkanlık, uykuya eğilim, kabızlık, soğuğa tahammülsüzlük, depresif ruh hali, vücutta ödem oluşması ve kadınlarda adet düzensizliği görülüyor. Troid bezinin fazla çalışması durumunda ise terlemede artış, çarpıntı, sinirlilik, sıcağa tahammülsüzlük, tansiyon yüksekliği, ellerde titreme, gözlerde büyüme, ishal ve uykusuzluk ortaya çıkar.”

“HASTALIĞIN TÜRÜNE GÖRE TEDAVİ DEĞİŞİYOR”
Tedavinin hastalığın türüne göre değiştiğine işaret eden Levent, konuyu şöyle detaylandırdı: “Poliklinikte tiroid hastalığından şüphelenilen hastalar, kan tahlili ve tiroid ultrasonografisiyle birlikte değerlendiriliyor. Hipotiroidi saptanan hastalara tiroid hormon tedavisine başlanıyor. Bu noktada en önemli nokta hastaya uygun dozu belirlemek. Hormonun kandaki seviyesine göre her hastaya farklı doz ilaç tedavisi uygulanıyor.”

“CERRAHİ OPERASYON VEYA RADYOAKTİF İYOT TEDAVİSİ DE UYGULANABİLİYOR”
Hipertiroid varlığında kanda yüksek bulunan tiroid hormonunu baskılayan tedaviye başlandığını belirten Levent “Eğer ilaçlarla yeterli seviyede tiroid hormonu baskılanmazsa tiroid ultrasonografi sonuçları da göz önünde bulundurulup hastanın yaşı ve tercihine göre cerrahi operasyon ya da radyoaktif iyot tedavisiyle kontrol altına almaya çalışılır. Belirtileri gösterenlere tavsiyem zaman kaybetmeden bir uzmana muayene olmalarıdır.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir