Connect with us

Türkiye Gündemi

AİLE HEKİMLERİNDE YÖNETMELİK ŞOKU…

Aile hekimleri adeta isyanda! Aile sağlığı çalışanlarıyla uzun süredir bekledikleri “Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’yle” hayal kırıklığına uğradılar. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmeliğe göre; aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları il sağlık müdürlüklerine bağlanıyor. Haklarında sözleşme feshi ve açığa alma gibi yaptırımların önü açılıyor. 

Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nin hekimlerin çalışma şartlarını daha da zorlaştırdığını söyledi: “Yürürlüğe giren yeni yönetmelik aile hekimliği çalışanlarını işçi statüsüne indirgeyerek, özlük haklarını ellerinden alan bir uygulamadır. Sağlık emekçilerinin bu koşullarda çalışması beklenemez.”

Özlem Akarken-Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı

Özlem Akarken-Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı

“BEKLENTİLER KARŞILANMADI”
SAHİM-SEN Genel Başkanı Akarken, yönetmeliğin sağlıkçıların beklentilerini karşılamadığı görüşünde: “Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının uzun süredir beklediği yönetmelikle; çalışanların haklarını ve çalışma koşullarını tanımlayacak eksiklikler giderilir diye düşünüyorduk. Ancak beklentilerin aksine hakları doğrudan il sağlık müdürlüklerine bağlanarak sözleşme feshi, açığa alma, sözleşme yenileme gibi doğrudan iş akdini bitirebilecek kararlar iki dudağın arasına alındı. Hekimlerin sosyal medya paylaşımlarını, söylemlerini, görüşlerini sözleşme feshi, açığa alma gibi ciddi yaptırımların kaynağı gören bürokratların, bu maddeleri hazırlarken üzerine düşünmeden hazırladıklarını sanıyorum.”

“İYİ NİYETLİ OLMAYAN BİR TABLO VAR”
İyileştirmenin beklendiği dönemde aile hekimlerinin ve aile sağlığı merkezlerinin bir çıkmaza sokulduğunu ifade eden Akarken, şunları dile getirdi: “Sağlıkla ilgili basına izinsiz demeç verildiğinde 50 ihtar puanı, hasta ve yakınına karşı kendini koruma (basit bir müdahale) 50 ihtar puanı demek, ses çıkarmayın demektir. Kronik hasta takibi yapmak aile hekimlerin yapmak istediği bir şeydi ancak aşı döneminde mi? İyileştirmeler yapılması gerekirken aile hekimlerini ve aile sağlığı merkezi çalışanlara bir çıkmaza sokuldu. Beş kez ihtar puanı almak sözleşmenin feshine neden olmakta, bir denetimde ‘tabela yamuk, duvara asılan eski afiş’ gibi bahanelerle beş ihtar puanı toplanırken, iyi niyetli olmayan bir tablo mevcut diyoruz.”

“YENİ HAKSIZLIKLAR KAPIDA”
Akarken, kronik hastalık takibi görevine dayandırılacak maaş kesintisi talebinin yeni haksızlıklara yol açacağının, çünkü bu kategorideki hastaların yüzde 40’nın takibinin imkansız olduğunun altını çizdi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir