Connect with us

Finans & Ekonomi

SU ÜRÜNLERİ VE HAYVANSAL MAMULLER’DEN 604 MİLYON DOLARLIK İHRACAT…

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü, 2021 Ocak-Haziran döneminde 604 milyon dolarlık ihracata imza attı. Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit,  su ürünleri ve hayvansal mamuller ihracatına yüzde 40,2’lik katkı sağladıklarını söyledi.

2021 yılının ilk 6 aylık döneminde Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller sektöründe en çok ihracat; 649 milyon dolarla su ürünleri, 349 milyon dolarla kümes hayvanları etleri ve 179 milyon dolarla yumurta olmak üzere toplamda 528 milyon dolar kanatlı ürünleri, 205 milyon dolarla süt ve süt ürünleri ve 13,6 milyon dolarla tabii bal satışında gerçekleşti.

Bedri Girit-Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı

Bedri Girit-Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı

“ÇİN’E ENGELLER KALKTI”
Hedef ihracat pazarlarından Çin’e süt, süt ürünleri ve kanatlı etleri satışının önündeki engellerin kalktığını belirten Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Bedri Girit, süt tozuyla başlayan satışları diğer kanatlı ürünleriyle devam ettirmek istediklerini kaydetti.

“ABD’YE İHRACATI ARTIRMAK İSTİYORUZ”
Sektörün ABD pazarındaki ihracatını artırmak için çalıştıklarını ifade eden Girit, devamında şunları dile getirdi: “Ticaret Bakanlığı’nın desteğiyle Ege İhracatçı Birlikleri bünyesindeki gıda birliklerinin ABD pazarında Türk gıda ürünlerinin ihracatını arttırmak için TURQUALITY Projesi hayata geçirdik. Proje kapsamında Türk su ürünleri dahil, Türk lezzetlerini ABD’li şeflere ve satın almacılara tanıttık. Türk mutfağının 5 yıl süreyle Las Vegas Üniversitesi’nde müfredata girmesini sağladık. Bu sayede üniversitede okuyan şeflerin Türk lezzetlerini öğrenerek mezun olmalarını ve meslek hayatlarında menülerinde Türk ürünlerine yer vermelerine vesile olacağız. Amacımız önemli pazarlardan ABD’ye Türk gıda ürünleri ihracatının katlanarak artırmak.”

“KARBON AYAK İZİNİ AZALTMAK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği’nin Ege Üniversitesi’yle “karbon ayak izi” konusunda iş birliği yapacağını hatırlatan Girit, konuyu şöyle detaylandırdı: “Su ürünleri sektörü özelinde, özellikle yetiştiricilikle ilgili çalışma yapılması, karbon ayak izi konusunda sektörün karbon salınımını azaltmak konusunda farkındalık yaratmak ve girişimlerde bulunmak amacıyla projeler planlıyoruz. Bu kapsamda öncelikle karbon salınımına yönelik mevcut durum analizinin yapılması (karbon ayak izinin hesaplanması, hangi faktörlerin ne kadar artırdığının tespit edilmesi) sonrasında izlenecek yol haritası belirlenmesi konusunda Ege Üniversitesi’yle ortaklaşa çalışacağız.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir