Connect with us

Finans & Ekonomi

2021’İN İLK YARISINDA TÜRK TEKNOLOJİ ŞİRKETLERİNE REKOR YATIRIM…

Global startup topluluklarından StartupCentrum, Türkiye girişimcilik ekosisteminin 2021-1. Yarıyıl Türkiye Startup Ekosistemi Yatırım Raporu’nu yayınladı. Rapora göre; Türk teknoloji şirketlerine yapılan 1.6 Milyar Dolarlık yatırım rekor kırdı. Startupların Unicorn (şirketin 1 milyar doları aşma şartı) olduktan sonra aldıkları yatırımlar ve olgun aşamadaki startupların aldığı yatırımlar dahil edildiğinde ise ekosistemdeki toplam yatırım miktarı 1.6 milyar doları geçiyor.

Startup ekosisteminin mercek altına alındığı raporda; 124 yatırım turunda 121 Startup’ın 704 milyon dolar yatırım aldığı ve Startup başına düşen miktarın 10.7 milyon doları bulduğu belirtiliyor.

Rapordan öne çıkan veriler şöyle:

YATIRIM EKOSİSTEMİ BÜYÜYOR
Türkiye’de 2020 yılında 138 yatırım turu gerçekleşmişken; 2021’in ilk 6 ayında neredeyse aynı yatırım tur sayısına ulaşıldı. Bu durum ekosistemin hızla büyüdüğüne işaret ediyor.

2021’İN İLK 6 AYINDA 315 YATIRIMCI YATIRIM YAPTI
Yatırımların aşamaları, aşamalardaki toplam ve ortalama yatırım miktarları, Startupların kaçıncı yatırım turunu kapattığı ve yatırımların miktar aralıkları bilgileriyle birlikte bu yıl 315 yatırımcının yatırım yaptığı ortaya çıktı. Bunların yüzde 14’ü yabancı yatırımcılardan oluşuyor. Raporda; yatırımcıların bireysel, girişim sermayesi (VC), Melek yatırım ağı veya şirket gibi yer aldıkları konuma dair detaylı bilgileri de yer alıyor.

EN ÇOK YATIRIM İSTANBUL’A
Yatırım alan Türkiye merkezli girişimlerin bulunduğu şehirler incelendiğinde İstanbul lider konumda. İstanbul’u sırasıyla Ankara, İzmir, Kocaeli, Kayseri ve Sakarya takip ediyor. Adet bazında değerlendirildiğinde en çok yatırımın “oyun” sektörüne miktar açısından ise “teslimat” sektörüne yapıldığı görülüyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir