Connect with us

Türkiye Gündemi

HURDA PLASTİKTE İTHALAT YASAĞI KALKTI…

Plastik hurda sektörü yeniden ithalat yapmaya hazırlanıyor. Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, Türkiye’deki plastik geri dönüşüm sektörünü durma noktasına getiren tebliğde değişikliğe gidilerek polietilen hurdasının ithalatının serbest bırakıldığını açıkladı.

Avrupa Yeşil Mutabakatı kapsamında plastik ürünlerin içeriğinde geri dönüştürülmüş hammadde kullanma zorunlulukları getirildiğini vurgulayan Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Gülsün, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı genelgesinde de değişiklik gerektiğini kaydetti.

 Selçuk Gülsün-Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı

Selçuk Gülsün-Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) Yönetim Kurulu Başkanı

“İHRACAT DA TEHLİKEYE GİRDİ”
Mevzuat değişikliği nedeniyle plastik mamul ihracatının da tehlikeye girdiğini ifade eden Gülsün, konuya ilişkin şu bilgileri verdi: “Ülkemizde plastik geri dönüşüm sektörünün durma noktasına gelmesine yol açan mevzuat değişikliği plastik mamul ihracatını da olumsuz etkileyecekti. Benzer şekilde tarımsal üretimde sulama borusu ve meyve kasalarının tedarikinde sıkıntı yaşanmış ve fiyatlar belli ürün gruplarında üçe katlanmıştı. Bunun başlıca sebebi ise ülkemizde sağlıklı şekilde toplama ve ayrıştırması yapılan plastik hurdanın, ülke ihtiyacının ancak yüzde 30’unu karşılayabiliyor olmasıdır. Plastik sektörümüz mamul üretiminde dünyada yedinci, Avrupa’da ikinci sırada yer alırken bu üreticinin ihtiyaç duyduğu geri dönüştürülmüş hammadde ihtiyacı da ülke arzının üzerinde seyrediyor. Bu kapsamda 18 Mayıs 2021 tarihli Ticaret Bakanlığı genelgesiyle yasaklı listeye dahil edilen polietilen hurdalarının ithalatına tekrar izin verilmesi sevindirici bir gelişme.”

“FİİLİ YASAK DEVAM EDİYOR”
Gülsün, Ticaret Bakanlığı polietilen hurdası ithalatında fiili yasağın devam ettiğini belirterek, konuyu şöyle detaylandırdı: “Plastik hurda ithalatının yasaklanması fiili durumunu yaratan esas mevzuat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 18 Mayıs 2021 tarihinde yayınlanan 2021/9 sayılı genelgeydi. Henüz bu genelge de bir değişikliğe gidilmemiş olması sebebiyle ülkemize plastik hurdası ithal edilemiyor. Söz konusu tebliğde yer alan ağırlıkça yüzde 1 yabancı madde şartı ürünün doğası gereği karşılanması mümkün olmayan bir durum yaratıyor ve ithalatı imkansız hale getiriyor.

“İŞLEM BAŞINA TEMİNAT ALINMALI”
Atık ithalatçısı kayıt belgesi alımında öne sürülen yıllık üretim kapasitesinde ton başına 100 TL teminat şartının üreticiye finansal yük getirdiğini hatırlatan Gülsün, “Teminat uygulaması devam etse bile bu teminatın işlem başına talep edilmesi daha sağlıklı olacaktır. Zira mevcut durumda atık ithalatçısı kayıt belgesi aldığı halde hiç veya çok az ithalat yapan işletmeler de bu finansal yükün altına girmiş olacaklar.” dedi.

“DENETİM TEDBİRLERİ UYGULANMALI”
Etkin denetim sayesinde çevre sorunlarının çözülebileceğine işaret eden Gülsün, denetim tedbirlerinin uygulanması gerektiğinin altını çizdi: “Daha önce ilgili kamu kurumlarıyla paylaştığımız elektrik, su ve işgücü gibi üretim girdilerinin takibi, lisans öncesi altyapı yeterlilik analizi, bakaya atıkların gönderildiği bertaraf tesisinin bilgilerinin kontrolü ve yüksek miktarlı ithalatlarda yerinde tespit gibi denetim tedbirlerinin hayata geçirilmesi durumunda yasalarımızda suç kabul edilen fiilleri işleyenlerin tespiti çok daha kolay gerçekleştirilecek ve çevre sorunları ortadan kaldırılacaktır.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir