Connect with us

Faruk Bangir

SENİ HİÇBİR ZAMAN UNUT(A)MAYACAĞIZ…

Esmeray, devrini itibarlı yaşadı, çok onurluydu. Para kazanmak için önemsiz şarkılar söylemedi. Medyatik olmaya çalışmadı. Eşyanın tabiatına uygun davrandı. Müthiş bir sesi vardı. Bana göre Türk halkı ondan yeterince yararlanamadı. Daima özel kaldı. Bilinen tek Türk “çikolata renkli” sanatçımızdı.

 

Kimseye benzemeyen sesi ve fiziğiyle çok sevdiğim Esmeray’ı anlatmak istiyorum bugün sizlere.

Gel Teskere, Unutama Beni, Yaz Romancı, Büyümsün, Gurbet Yolu gibi şarkılarıyla gönül telimizi titreten Esmeray 25 Şubat 1949 yılında İstanbul’da doğdu. Emirgan Ortaokulu son sınıfından ayrılarak İstanbul Şehir Tiyatrosu’na girdi ve Çocuk Bölümü’nde ilk defa sahneye çıktı. 1960 yılından itibaren beş yıl Şehir Tiyatrosu’nda çalıştıktan sonra özel tiyatrolara geçti. İlk olarak Dormen Tiyatrosu’nda “Dün Gece Yolda Giderken Çok Komik Bir Şey Oldu” oyununda oynadı. Daha sonra Avni Dilligil, Özlem, Özlem Taşdelenler, Sezer Sezin tiyatrolarında oyunculuk yaptı. 1974 yılında Muammer Karaca ile oynadıkları “Mart Bakanı” adlı oyunla tiyatrolara veda etti. Bu arada sinemada “Sev Kardeşim” ve “Zilli Nazife” adlı filmlerde rol aldı. Ayrıca “Unutama Beni” filminde de misafir oyuncu olarak yer aldı.

KİM BUNLAR TOPLULUĞU’NDA SOLİSTLİK…
Sanatçı müziğe Neriman Altındağ Tüfekçi yönetimindeki koroda amatör olarak başladı. 1974 yılında, “Kim Bunlar Topluluğu”nun solistliğini yaptığı sırada toplulukla birlikte grupla aynı adı taşıyan plağın A yüzünde “100 Kerre 1000 Kerre” adlı şarkısıyla müzik dünyasına adımını attı. Ancak plağın üstünde ismi yer almıyordu.

MÜZİKTEKİ İLK ÖNEMLİ ÇIKIŞI 1974’TE
Esmeray, müzik alanında ilk önemli çıkışını 1974’te TRT tarafından ilk ve tek olarak düzenlenen “1. Toplu İğne Beste Yarışması”nda “Unutama Beni” adlı şarkı ile aldığı birincilik sonrasında yaptı. Bir anda dillere pelesenk olan şarkı uzun yıllar Türk müzikseverlerinin kulaklarından gitmeyecekti. Şarkının bestesi, çalışmalarında Erol Tanır adını kullanan eşi Şemi Diriker’e aitti.

UNUTAMA BENİ’YE TRT’DEN YASAK…
Bu hızlı çıkışıyla birlikte aynı yıl ilk defa profesyonel olarak Küçük Bebek Belediye Gazinosu’nda sahneye çıktı. Şarkısı dillerden düşmemesine ve TRT’nin düzenlediği yarışmada birinci olmasına rağmen “Unutama Beni” denetime takıldı, televizyon ekranlarından izleyicilerine ulaşamadı. Sanatçı, daha sonra yaptığı 45’liklerle de TRT Denetimine takıldı.

GEL TESKERE’YLE İKİNCİ ÇIKIŞ…
Esmeray, ikinci büyük çıkısını 1977 yılındaki “Gel Teskere” adlı plağıyla yaparak sonraki yıllarda da asker şarkıları söylemeye devam etti ve halkın gönlünde taht kurdu. 1978’de Eurovision için bir grup olarak bir araya gelen tanınmış isimler Esmeray, Ertan Anapa, Funda Anapa, Melike Demirağ, Kerem Yılmazer ve İskender Doğan, yarışmanın Türkiye finalinde Atilla Özdemiroğlu’nun bestesini yaptığı, Şanar Yurdatapan’ın sözlerini yazdığı “İnsanız Biz”i seslendirdiler. O günün tanınmış isimlerinin yer aldığı bu grup şarkıyla milyonlarca insanın beğenisini kazandı.

Esmeray, 2000 yılında yayınlanan “Eski Dostlar” albümüyle yeniden müzik çalışmalarına başladı.

1986’DA PROFESYONEL MÜZİĞE SON VERDİ…
Ölümüne kadar 9 adet 45’lik, 4 adet LP ve 1 adet kaset çalışması yapan Esmeray, 1981 yılında çıkardığı “Sürpriz 81” adlı albümünde Türk Sanat Müziği eserlerini seslendirdi. 1986 yılında profesyonel sahne çalışmalarına son veren sanatçı, bu tarihten sonra “Alıştık Artık” adlı TV programında uzun bir süre Ayşegül ve Ali Atik’le birlikte rol aldı.

DİZİLERDE OYNADI, TİYATRODAN KOPMADI…
“Küçük Besleme”, “Reyting Hamdi” gibi bazı TV dizilerinde de rol alan Esmeray, son olarak 1995 yılında Nedim Sabah Tiyatrosunda “Oscar” adlı oyunla tiyatrodan kopmadığını gösterdi. 2000 yılında “Hep Aynı Yaygara” ve Dilekçe oyunlarında rol aldı. 2000 yılında yayınlanan “Eski Dostlar” albümüyle yeniden müzik çalışmalarına başlayan Esmeray, ayrıca TV dizilerinde oyunculuk yapmaya devam etti.

KANSER SEBEBİYLE ARAMIZDAN AYRILDI…
Esmeray, yakalandığı kanser nedeniyle üç ay İstanbul Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi’nde tedavi gördü. Ciğerleri ve beynindeki tümörden kurtulamayan sanatçı, 25 Mart 2002’de erken yaşlarda hayata gözlerini yumdu.

TÜRK HALKI ONDAN YETERİNCE YARARLANAMADI…
Esmeray devrini itibarlı yaşadı, çok onurluydu. Para kazanmak için önemsiz şarkılar söylemedi. Medyatik olmaya çalışmadı. Eşyanın tabiatına uygun davrandı. Müthiş bir sesi vardı. Bana göre Türk halkı ondan yeterince yararlanamadı. Daima özel kaldı. Bilinen tek Türk “çikolata renkli” sanatçımızdı.

Bana göre sanatçıyı anlatan en dokunaklı şarkısı 13,5’dur. Hep tekerleme sandığımız yağmur yağıyor melodisi onun çocukluğunu anlatıyor sanki:

Ciğerleri ve beynindeki tümörden kurtulamayan sanatçı, 25 Mart 2002’de erken yaşlarda hayata gözlerini yumdu.

Yağmur yağıyor seller akıyor
Arap kızı camdan bakıyor
İşte benim Arap bacı
Saçlar kıvır kıvır,dudaklar kırmızı
Gözler boncuk boncuk,dişler inci dizi
Alnıma yazılmış bir kara yazı
Korkar kaçar çoluk çocuk
Bir çimdik 13,5
Rengim kara olsun varsın
Yeter ki kalbim kara olmasın
Annecim aman geliyor öcü
Öcü değilse arap bacı
Bacının hakkı yok rahat yaşamaya
Bacının hakkı yok kalp taşımaya
Yağmur yağıyor seller akıyor
Arap kızı camdan bakıyor
Korkar kaçar çoluk çocuk
Bir çimdik 13,5
Rengim kara olsun varsın
Yeter ki bahtım kara olmasın

Esmeray’ı şarkısında söylediği gibi hiçbir zaman unutmayacağız. Mekanı cennet olsun.

Dillere pelesenk olan Unutama Beni şarkısı: https://deezer.page.link/CP5L4VY97QeN2zfo7

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir