Connect with us

Finans & Ekonomi

KRİPTO PARAYA “TAM GÜVEN İÇİN REGÜLASYON” ŞART…

Kripto para işlem platformu Paribu adına Akademetre Araştırma Şirketi’nin “30 Nisan-27 Mayıs tarihleri arasında online ve yüz yüzü görüşme tekniğiyle gerçekleştirdiği” ve ülke genelini temsil eden “Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması-2021’e” göre Türkiye’de kripto parayla işlem yapanların oranı bir yılda 11 kat artarak yüzde 0,7’den 7,7’ye yükseldi. İşlemcilerdeki kadın oranıysa 10’da 2’den 4’e çıktı. Paribu CEO’su Yasin Oral, araştırma sonuçlarının “kripto parada tam güven oluşumu için regülasyon gerektiğini” bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

 

Yasin Oral- Paribu CEO’su 

“Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması-2021’le” Türkiye’nin kripto para ekosistemine dair en kapsamlı araştırmanın ikincisine imza attıklarını ifade eden Paribu CEO’su Yasin Oral, sonuçları şöyle değerlendirdi: “Bir yılda kripto paraya olan ilgi ciddi biçimde arttı. Bunda hem platformların iletişim faaliyetlerinin hem kripto paralardaki hareketliliğin etkisi oldu. Türkiye’nin kripto paralar konusunda öncü bir rol oynama potansiyeli olduğunu görüyoruz. Nisan ayında bazı platformlar kullanıcı mağduriyetlerine yol açtı. Bu da araştırma sonuçlarına olumsuz şekilde yansıdı. Kripto paraya ilgi artarken güvenin tam anlamıyla sağlanması için regülasyonun gerekliliğini bir kez daha görüyoruz.”

“GÜVEN ÖNCELİKLİ SORUMLULUĞUMUZ”
Oral, kripto parayla ilgili geri dönüş ve talebe ilişkin şunları söyledi: “Kripto parayla işlem yapan kişilerin memnuniyet oranı hayli yüksek. Kripto parayı duyanların da dikkate değer bölümü gelecekte işlem yapmak istiyor. Bu motivasyonu desteklemek ve kripto para ekosistemine güvenle adım atmalarını sağlamak öncelikli sorumluluğumuz.”

Dr. Halil İbrahim Zeytin- Akademetre Kurucusu

“MOTİVASYON VE BARİYERLER NETLEŞTİ”
12 ilde yürütülen araştırma sürecinde “kripto para ya da Bitcoin’i duyan 1000 kişiye ulaşıncaya kadar 1429 kişiyle görüştüklerini” belirten Akademetre Kurucusu Dr. Halil İbrahim Zeytin “Türkiye’de kripto para bilinirliğini, algısını, yatırım aracı olarak görülme eğilimini ölçmek konusunda Türkiye’yi temsil edecek kentlerde ve yeterli örneklem grubuyla çalıştık. Sonuçlar kripto paraya dair motivasyon ve bariyerleri de net şekilde gözler önüne serdi” dedi.

MEMNUNİYET ORANI YÜZDE 74
“Kripto Para Bilinirlik ve Algı Araştırması-2021’e göre işlem deneyiminden memnuniyet oranı yüzde 74. En fazla memnuniyet oranı yüzde 76,2’iyle Y kuşağında. Onu 75,9’la X ve yüzde 58,3’le Z kuşağı izliyor. Memnuniyet sebeplerinde ilk üç şöyle sıralanıyor: Yüzde 41,3’le ‘karlılık’, yüzde 10 ‘işlem kolaylığı’ ve yüzde 4,3 ‘güvenilirlik’.

EN FAVORİ İŞLEM YÜZDE 64’LE AL-SAT
Türkiye’deki favori kripto para işlemi yüzde 64’le al-sat. Yatırım amacı güdenlerin oranı yüzde 50,3. Bu oranda bir yılda yüzde 100 artış oldu. En çok tercih edilen kripto para yüzde 70’le Bitcoin. Bitcoin’in ardından yüzde 20’iyle Ethereum ve yüzde 10’la XRP geliyor. Diğer bir araştırma sonucu da kripto parayı duyan her 5 kişinin birinin işleme meyilli olduğunu işaret ediyor.

MAĞDURİYETLER SONUÇLARA YANSIDI…
Öte yandan araştırmanın gerçekleştirildiği 30 Nisan-27 Mayıs 2021 döneminin hemen öncesinde bazı kripto para platformlarından kaynaklanan mağduriyetlerin sonuçlara yansıdığı gözlemlendi. Kripto paraya “güvenirim” ya da “çok güvenirim” yanıtını verenlerin oranı bir yıl öncesiyle kıyaslandığında 34,2’den yüzde 25,3’e düştü. Araştırmadan ilginç bir detay: Herhangi bir yasal bir engel bulunmamasına rağmen her 4 kişiden 1’i ise kripto paranın “yasal olmadığını” düşünüyor.

ARAŞTIRMA SONUÇLARINDA ÖNE ÇIKAN DİĞER BULGULAR…
-Her 5 kişiden 4’ü blokzincir teknolojisini hiç duymadı (yüzde 80,2).
-Kripto parayı duyan her 10 kişiden 1’i işlem yapıyor (yüzde 11).
-Her 10 kişiden 3’üne göre kripto para piyasası kârlı (yüzde 28,7).
-Kripto para işlemlerinde zaman ve mekân sınırlaması olmaması en önemli avantajlar olarak görülüyor. (Yüzde 77,2 ve yüzde 75,2).
-En çok işlem yapanlar üniversite mezunları (yüzde 49).
-Sosyoekonomik statü gruplarında C1 en çok işlem yapan grup (yüzde 43).
-Kripto para işlemini en çok “ücretli çalışanlar” yapıyor (57,3). Emeklilerin ve öğrencilerin de dahil olduğu “çalışmayanların” oranı ise geçtiğimiz yıla oranla 2 katına ulaştı (yüzde 29,4).
-İşlem yapmayı bırakma sebebi: Sıkı takip gerektirmesi (yüzde 9,3).

(Soldan sağa) Cemil Şinasi Türün- Paribu Danışma Kurulu Üyesi, Bikem Kanık- Paribu Danışma Kurulu Üyesi, Dr. Halil İbrahim Zeytin- Akademetre Kurucusu, Yasin Oral-Paribu CEO’su ve Turan Sert-Paribu Danışma Kurulu Üyesi. 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir