Connect with us

Türkiye Gündemi

“REEL SEKTÖRDEKİ REKABET FİYAT BELİRLEMEYİ ZORLAŞTIRIYOR”

Reel sektördeki fiyat rekabeti üreticileri zorluyor. İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, üretici fiyatlarındaki yükselişin KOBİ’lerin girdi maliyetlerini olumsuz etkilemesi nedeniyle fiyat belirlemede sıkıntı yaşandığını söyledi.

KOBİ’lerin reel sektörde fiyat rekabeti yüzünden karının azaldığını ve müşteri kaybı yaşadığını belirten İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, özellikle imalat sektöründeki fiyat yükselişinden, ham madde, navlun fiyatları ve operasyonel maliyetlerinin olumsuz etkilendiğini kaydetti.

İlker Önel-İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

İlker Önel-İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı

“EMTİA FİYATLARI BİR YILDA YÜZDE 85 ARTTI”
Haziran 2020’de üretici fiyatları yüzde 6 civarındayken, 2021 yılının aynı döneminde yıllık bazda Üretici Fiyat Endeksi’nin (ÜFE) yüzde 42,89 seviyesine geldiğine işaret eden Önel, konuya ilişkin şu istatistiki verileri paylaştı: “Ekim 2018’den bu yana en yüksek verileri görüyoruz. Özellikle Covid-19 nedeniyle arzdaki kısıntılar ve üretimdeki yavaşlama emtia fiyatlarını 1 yıl içinde yüzde 85 yakın artırdı. Çin’deki vaka sayılarındaki yeniden artış hem navlun fiyatları hem de liman hizmetlerindeki yavaşlama sebebiyle boş konteyner sıkıntısı had safhaya ulaştı. Çin’de, Rotterdam’da ve diğer Avrupa ülkelerinde navlun fiyatlarında yüzde 300’e varan artışlar yaşandı. Türkiye’de de navlun fiyatları ciddi oranda zamlandı. İç nakliye fiyatları dahi yılbaşına göre yüzde 35-40 yükseldi. Mersin-İstanbul 26 tonluk tır fiyatı 3500 TL’den 5700 civarına çıktı.”

“KREDİLER MALİYETLERİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Önal, finansman maliyetlerindeki yüksek oranların, en çok sermaye için kredi tercih eden işletmelere yansıdığını vurguladı: “Bugün kamu bankalarında yüzde 19 +1 komisyon oranıyla kullanılan krediler maliyetleri olumsuz etkilemeye devam ediyor.”

“ENFLASYONA ÇÖZÜM BULUNMALI”
Normalleşmeyle süreciyle birlikte arzdaki sıkıntıların giderilip, ekonomide kalıcı tedbirlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Önel, “Beklentimiz kurlardaki dalgalanmayı önlenmesi ve kısa vadede enflasyona çözüm bulunması yönündedir.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir