Connect with us

Dünya Gündemi

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLINKEN, UYGUR TÜRKLERİYLE GÖRÜŞTÜ…

– Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, bölgede olanlardan dolayı sorumlulara karşı ilave tedbirler alabileceklerini söyledi

Bizi Paylaşın

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki toplama kamplarında kalmış Uygur Türkleri ve halen kampta tutulanların yakınlarıyla çevrimiçi görüşme yaptı. ABD, Kanada, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkeleri 22 Mart’ta, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygurlara yönelik kötü muamele ve insan hakları ihlali gerekçesiyle Çinli yetkililere karşı yaptırım kararı almıştı.

 

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Çin’in Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki toplama kamplarından kurtulan 7 kişinin yanı sıra hala kamplarda kalanların akrabaları ve savunucularıyla “mevcut durumu, şartları ve Uygur toplumunun yaşadıklarını” ilk ağızdan duymak  için görüşme gerçekleştirdiğini açıkladı. Söz konusu bölgede meydana gelenler için sorumlulara karşı ilave tedbirler alabileceklerini kaydeden Price, görüşmeye katılan Uygur Türklerinin kimliklerini paylaşmadı.

Antony Blinken- ABD Dışişleri Bakanı

“BLINKEN, BİRİNCİ AĞIZDAN DUYMAK İSTEDİ”
Price, “Bakan Blinken, söz konusu kişilerle görüşerek hikayelerini ve Sincan’da süren zulüm ile 1 milyon Uygur’un alıkonulmasıyla ilgili izlenimlerini birinci ağızdan duymanın önemli olduğu düşündü. Ayrıca bu katılımcıların tavsiyelerini sunmaları için de bir fırsat. ABD, Sincan’da devam eden ihlaller, zulümler ve soykırım hakkında gayet açık olarak ve durmadan konuşmakta.” dedi.

ABD, Kanada, İngiltere ve Avrupa Birliği ülkeleri 22 Mart’ta, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’ndeki Uygurlara yönelik kötü muamelede bulunduğu ve insan hakları ihlali yaptığı gerekçesiyle Çinli yetkililere karşı yaptırım uygulama kararı almıştı.

EN AZ 1 MİLYON UYGUR TÜRKÜ KAMPLARDA TUTULUYOR
Çin’de son yıllarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller, uluslararası kamuoyunca eleştiriliyor.

Pekin’in “mesleki eğitim merkezleri” olarak adlandırdığı, uluslararası kamuoyunun ise “yeniden eğitim kampları” diye tanımladığı yerlerde, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rızası dışında tutuluyor.

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, en az 1 milyon Uygur Türkü rızaları dışında  Çin’in “mesleki eğitim merkezleri”  diye adlandırdığı kamplarda tutuluyor.

Çin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde kaç kamp bulunduğuna, buralarda kaç kişinin olduğuna ve söz konusu kişilerden ne kadarının sosyal hayata döndüğüne ilişkin bilgi vermiyor.

BM ve diğer uluslararası örgütler, kampların incelemeye açılması çağrılarını yinelerken; Çin, kendi belirlediği birkaç kampın az sayıda yabancı diplomat ve basın mensubu tarafından kısmen görülmesine izin verdi.

Çin makamları, BM yetkililerinin doğrudan bilgi almak amacıyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

(WASHINGTON. A.A.)

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir