Connect with us

Startuplar & Girişimcilik

“MERCEDES-BENZ STARTUP” PROGRAMINDAKİ İLK 10 GİRİŞİM…

Mercedes-Benz’in Startup’ları desteklemek amacıyla düzenlediği “Mercedes-Benz StartUP” programında ilk 10 girişim belirlendi. Türkiye’nin 43 şehrinden başvuran 633 startup arasından seçilen 10 yarışmacı; çeşitli eğitimler ve mentorluk desteğinin yanı sıra toplamda 150 bin TL’lik para ödülünün sahibi oldu.

Bugüne kadar 170’in üzerinde startup’ı destekleyen Mercedes-Benz’in Startup programı kapsamında düzenlediği yarışmada bu yıl ALCOMPOR, Algae Biodiesel, Biotico, ECOWATT, IWROBOTX, Plastic Move, PoiLabs, PONS, Smart Water ve Syntonym ilk 10’a kaldı.

MENTORLUK DESTEĞİ
Bu yıl Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın bir veya birkaçına katkıda bulunan, teknolojiyle ilişkili projeler arasından 10’u Temmuz ayı içinde 2 hafta sürecek “StartUP Boost” programına katılmaya; Avrupa startup ekosistemini yakından tanıma ve potansiyel iş birlikleri geliştirme fırsatları bulacakları “Almanya Girişim Ekosistemi” modülüne katılmaya, Mercedes-Benz yöneticilerinden, kendi ihtiyaçlarına yönelik kurgulanmış birebir mentorluk desteği almaya ve “Ulaşım Çözümleri”, “Sosyal Fayda” ve “Jüri Özel Ödülü” kategorilerinde verilecek her biri 50.000 TL’lik büyük ödülü kazanmaya hak kazandılar.

Yarışmada ilk 10 startup’ın temel amaçları şöyle:

-Alcompor; Atıktan Üretilmiş Darbe Sönümleme Yeteneği Yüksek Hibrit Kompozit Köpük Malzemesi diye tanımlanıyor. Bu malzeme; pahalı tozlar yerine oldukça ucuz atık içecek kutularından grafen ve seramiği birlikte içeren hibrit formda üretilmiş olup özellikle otomotiv, savunma, havacılık, raylı sistemler ve yapısal ürün sektörlerinde çarpma veya darbe enerjisini mevcutlarına göre 4 kat daha yüksek şekilde absorbe edebiliyor.

-Algae Biodiesel’in temel amacı, endüstride fosil yakıtlara alternatif  yeşil ve sürdürülebilir bir ekonomi modelini benimsemek ve her üretim tesisi için 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu elde etmek.

-Biotico; kahve atıklarını yüksek katma değerli enzimlere dönüştüren bir proje. Kullanılan yeşil teknoloji sayesinde, kahve atığının organik bileşenleri mikroorganizmalar aracılığıyla yüksek katma değerli lipaz enzimine dönüştürülüyor.

-Ecowatt; yakın gelecekte küresel ısınma ya da Covid-19 kaynaklı oluşabilecek su kıtlığı ve enerji sıkıntısını azaltmak için geliştirilen bir teknoloji. Ecowatt’la çeşitli ortamda ortaya çıkan sıvı organik atıklar  elektrik üreten bakterilerle oluştukları ortamda (yerinde) biyoelektriğe çevrilerek, çevreye katılmadan kontrolleri sağlanabiliyor.

-Iwrrobotx’nin, deniz yüzey temizliği yapan otonom deniz aracı “Robot Doris”; görüntü işleme ve yapay zeka algoritmaları kullanarak deniz yüzeyindeki atıkları tanıyor, topluyor, kategorize ediyor ve bu atık verilerini internet ortamına aktarıp rapor hazırlıyor.

-Plastic Move, termoplastik yapmak için gereken petrolün yüzde 20’sini tarımsal ve gıda atıklarından elde ettiği düşük maliyetli bir biyo-hammaddeyle değiştirerek patentlenebilir bir ileri dönüşüm teknolojisi sunuyor.

-PoiLabs; görme engellilerin hayata tam ve eşit katılabilmeleri için kapalı mekanları navigasyon teknolojisi sayesinde erişilebilir hale getiriyor. Bu teknolojiyi, perakende ve sanayi alanında da kullanarak haritalı navigasyon, konum bazlı pazarlama, çalışan izleme ve optimizasyon çözümleri sağlıyor.

-Pons; doktorların, hastaları, hastaneye çağırmaya gerek kalmadan uzaktan taramasına, izlemesine ve teşhis etmesine imkan tanıyan, giyilebilir ultrason teknolojisi geliştirerek tıbbi görüntüleme ağları oluşturmaya odaklanıyor.

-Smart Water; günümüzün ve geleceğimizin en önemli ana konularından su yönetiminde, ev ve iş yerlerinde sunduğu veriler ve yönlendirmelerle suyu daha etkin şekilde yönetmek için akıllı asistan görevi görecek yazılım ve teknolojiyi sağlıyor.

-Syntonym; analitik metrikleri maksimum oranda koruyarak kamera görüntü verilerini Genel Veri Koruma Yönetmeliği’ne (GDPR) uyumlu bir şekilde anonimize edebiliyor. Böylece veri anonimleştirmesi sayesinde teknolojideki “privacy VS data” ikilemi çözülüyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir