Connect with us

Gündem

FLORIDA’DAKİ BİNANIN ÇÖKME SEBEBİ: SU YALITIMSIZLIĞI

Yalıtım sektörünün çatı kuruluşu Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER), ABD’nin Florida eyaletinde çöken ve en son bilgilere göre enkazı altında kalan kişilerden 12’i ölen 12 katlı binanın “yapısal saha araştırması raporuna” ilişkin bir açıklama yaptı. İZODER Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, binaların doğru su yalıtımı uygulamalarıyla korunmasının hayati önem taşıdığının altını çizdi. 

 

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, ABD’nin Florida eyaletine bağlı Miami şehrinin Surfside bölgesinde çöken 12 katlı binadaki inceleme sonucunda, otopark ve havuz kısmında su yalıtım uygulamasında meydana gelen sorunların “büyük yapısal hasara” yol açtığının belirlendiğini kaydetti.

Emrullah Eruslu-ZODER Yönetim Kurulu Başkanı

Emrullah Eruslu-İZODER Yönetim Kurulu Başkanı

“BİNALARA SU YALITIMI ŞART”
Binalardaki su yalıtımının önemine dikkat çeken Eruslu, konuya ilişkin şu bilgileri aktardı: “Raporda bahsi geçen otopark ve havuzun ‘düz’ imal edilmesi sonucu suyun, yapıdan tahliye edilemediği ve su yalıtım malzemesi üzerinde buharlaşana kadar kalması sonucu su yalıtım malzemesinin ömrünü tamamladığı ve bu sebeple yenilenmesi gerektiği vurgulanıyor. Binadaki su yalıtımı eksikliklerinin, bu alanların altındaki betonarme yapı elemanlarında ciddi yapısal hasara nedeni olduğu belirtilerek kolon, kiriş ve perde duvarlarda betonun bütünlüğünün bozularak kırıkların, dökülmelerin ve çatlakların oluştuğu ifade ediliyor. Tüm bu yaşananlar, binaların doğru malzeme, detay ve su yalıtımı uygulamalarıyla korunmasının önemini ortaya çıkarıyor.”

“TÜRKİYE’DE DE BENZER SONUÇLARI GÖRDÜK”
1 Haziran 2018’de yürürlüğe giren Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’ni hatırlatan Eruslu, şunları dile getirdi: “Türkiye’de deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarında da benzer sonuçlarla karşılaştık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla birlikte uzun süren çalışmalar sonucunda 1 Haziran 2018’de yürürlüğe giren ‘Binalarda Su Yalıtımı Yönetmeliği’ inşaat sektörü ve vatandaşlar açısından önemli bir adım oldu. Yeni yapılacak binalarda bu yönetmelikte öngörülen esaslara uyulması güvensiz yapıların kentsel dönüşümle ilgili yönetmelik ve mevzuatlar çerçevesinde güvenli, enerji verimli ve konforlu bir şekilde bir an önce yenilenmesi gerekir.”

“BİNANIZI SORGULAYIN”
Can ve mal güvenliğinin sağlanması için uzun ömürlü ve depreme dayanıklı yapılar inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Eruslu, vatandaşlardan oturdukları binanın su yalıtımını ve depreme dayanıklılığını sorgulamalarını istedi: “Ülkemizin deprem kuşağında olması nedeniyle, depreme güvenli yapılar için tüm binaların su yalıtımıyla korunması gerekiyor. Bu konuda herkesin duyarlı olup yaşadığı binada su yalıtımı yapılıp yapılmadığını ve binanın depreme dayanıklılığını sorgulamasını tavsiye ediyoruz. Güvenli yapılaşmanın vazgeçilmez unsurlarından yalıtım, yapıların tasarlandıkları dayanım performanslarının korunmasında önemli bir rol üstleniyor. Bunun aynı zamanda hayati önem taşıdığı konusunda kamuoyunu ve ilgilileri uyarmaya devam edeceğiz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir