Connect with us

Sağlık

“SESLERE HASSASİYET MİZOFONİYİ DÜŞÜNDÜRÜYOR”

Mizofoni hastalığı belirli seslere hassasiyetin artması sonucu ortaya çıkıyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, bu rahatsızlığın en çok kadınları etkilediğini söyledi.

Mizofoni’de başka insanların ağız seslerinin yanı sıra; klavye tıkırtısı veya herhangi bir nesneye ritmik hareketlerle vurmanın da kişiyi rahatsız ettiğini belirten Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Emrah Güleş, hastalığın 9-12 yaşlarından itibaren görüldüğünü kaydetti.

Dr. Emrah Güleş-Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı

Dr. Emrah Güleş-Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Psikiyatri Uzmanı

“HASTA SİNİRLENİYOR VE KAÇMAK İSTİYOR”
Güleş, mizofoni hastalarının rahatsız edici seslere maruz kaldıklarında hissettiklerini, “Bu hastalıkta kişinin belirli seslere toleransı azalıyor. Çiğneme, yutma, derin nefes alma, ağız şapırdatma, klavyede yazı yazma, parmakların masaya vurulması ve takırtılı sesler çok rahatsız ediyor. Bu gibi seslerin ortak özelliği genelde tekrar eden sesler olmasıdır. Mizofoni hastalarının bu seslere tepkisi genelde sinirlenme ya da huzursuzluk hissi şeklinde oluyor ve bu seslerden kaçmaya çalışıyorlar.” cümleleriyle ifade etti.

“BAŞKA PSİKOLOJİK RAHATSIZLIKLAR DA GÖRÜLEBİLİYOR”
Mizofoni’ye çoğunlukla obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete bozukluğu ve tourette sendromunun eşlik ettiğini hatırlatan Güleş, “Hastalığın sebebi bilinmiyor ancak hem nörolojik hem de psikolojik bir bozukluk biçiminde değerlendiriliyor. Mizofoni ortalama olarak 9-12 yaşları arasında başlıyor. Yapılan çalışmalar, beynin bazı bölümlerinde aktivitenin daha fazla olduğu gösteriyor. Obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete bozukluğu ve tourette sendromunun mizofoni hastalarında sıklıkla beraber görülen hastalıklar olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca kulak çınlamasına da sık rastlıyoruz.” dedi.

“TERAPİ İŞE YARAYABİLİR”
Hastalık için anlaşmaya varılmış bir tedavi yöntemi olmadığının altını çizen Güleş, mizofoni için bilişsel davranışçı terapi ve duyarsızlaştırma terapisi gibi çeşitli yöntemlerin işe yarayabileceğini vurguladı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir