Connect with us

Dünya Gündemi

AB’DEN GOOGLE’A REKABET SORUŞTURMASI…

– AB, Google’ın reklam teknolojisinde kendi hizmetlerini avantajlı konuma getirip getirmediğini ve rakip reklam hizmet sağlayıcıları zarara uğratıp uğratmadığını inceleyecek

Bizi Paylaşın

Avrupa Birliği (AB), teknoloji şirketi Google hakkında dijital reklam faaliyetleri dolayısıyla rekabet soruşturması başlattı. AB Komisyonu, soruşturmanın Google’ın reklam teknolojilerinin rekabet kurallarını ihlal edip etmediğinin belirlenmesi amacıyla gerçekleştiğini duyurdu.

 

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Google’ın reklam teknolojisinde “kendi hizmetlerini avantajlı konuma getirip getirmediğinin ve rakip reklam hizmet sağlayıcıların zarara uğratılıp uğratılmadığının” inceleneceğini açıkladı.

Komisyonun açıklamasında, Google’ın üçüncü tarafların internet sitelerinde ve uygulamalarda reklam amacıyla kullanıcı verilerine erişimi kısıtlayıp kısıtlamadığının soruşturulacağı ve şirketin söz konusu verileri sadece kendi kullanımı için saklayıp saklamadığının değerlendirileceği belirtildi.

KOMİSYON, DENETLEME YETKİSİNİ KULLANIYOR
AB ülkelerinde faaliyet gösteren şirketlerin sektörlerinde rekabete aykırı bir durum olup olmadığını denetleme yetkisi AB Komisyonu’nda. Komisyon, söz konusu soruşturmalarda rekabete aykırı bir durum olup olmadığını irdeliyor. Rekabete zarar verecek durumların tespit edilmesi halinde, bu duruma son veriyor ve şirketlere yüksek para cezaları uyguluyor.

AB, geçmişte arama motoruyla kendi alışveriş hizmetlerine avantaj sağladığı ve hakimiyetini kötüye kullandığı gerekçesiyle Google’a yönelik inceleme başlatmıştı. İnceleme sonucunda AB, Google’ın alışveriş hizmetindeki karşılaştırma stratejisinin rekabet kurallarını ihlal ettiğine, şirketin arama sonuçlarında kendi karşılaştırma hizmetini teşvik ederek ve rakiplerinin görünürlüğünü azaltarak, bir arama motoru olarak pazar hakimiyetini suiistimal ettiğine karar vermişti.

2017’DE GOOGLE’A 2,42 MİLYAR AVRO PARA CEZASI KESİLMİŞTİ
AB Komisyonu, bu nedenle 2017’de Google’a 2,42 milyar Avro para cezası vermiş, arama motorundan alışveriş hizmetinde rakiplerine eşit muamelede bulunmasını talep etmişti. Google, söz konusu cezayı temyize götürmüştü.

(BRÜKSEL, A.A.)

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir