Connect with us

Tarım

“YEM BİTKİLERİNDE YÜZDE 75 KAYIP VAR”

– “Bölgede yem bitkilerimizin sadece yüzde 25’i ayakta duruyor. Bu da yüzde 75’lik kayıp demektir”

Bizi Paylaşın

Kuraklığı değerlendirmek üzere Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ertuğrul Alibeyoğlu, Kars Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Adem Burulday, Kars Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanı Mecit Boran ve Kars Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Güven Bekirhan’la bir araya gelen TZOB Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Adem Ertaş, Türkiye’deki 7 bölgeden 5’inde kuraklık olduğuna dikkat çekti. Ertaş, “Güneydoğu’da saman stokçuları şu anda saman stoklamaya başladı. Kars’ta bu yıl 8, 9 ayda hayvan varlığımızın büyük kısmını kaybedebiliriz.” dedi. 

 

Adem Ertaş- Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu

Kars Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda “geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan vatandaşların kuraklık sebebiyle zor dönem yaşadığını” ifade eden Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Doğu Anadolu Bölge Sorumlusu Adem Ertaş; yağışların yetersizliği ve rüzgarların etkisiyle arazilerin yeşermediğini söyledi.

“MERALAR VE YAYLALARIMIZ KURUDU”
“Bölgede şu anda meralar ve yaylalarımız kurumuş durumda, sadece yem bitkilerimizin belli bir kısmı 15 santimetre civarında boy atmış ve bu bitkilerde sararmada başlamış.” diyen Ertaş, “Bölgede yem bitkilerimizin sadece yüzde 25’i ayakta duruyor. Bu da yüzde 75’lik kayıp demektir. Tarlalardaki ürünler başak vermeden kurumaya başladı. Pandemi sürecinde üreticilerimizin büyük fedakarlıklarla üretmiş oldukları ve ülke ekonomisine katma değer olarak sağladıkları ürünler, bu yıl kuraklıkla çok büyük sekteye uğradı. Halen bu şoku atlatamamış olan ülkemizin 7 bölgesinden 5’inde kuraklık mevcut.” diye konuştu.

“KARS’TA HAYVAN VARLIĞININ BÜYÜK KISMINI KAYBEDEBİLİRİZ”
Saman ve kuru ot fiyatlarındaki yüksekliğin altını çizen Ertaş, kuraklığın özellikle yem konusunda hayvancılığı etkileyeceğine işaret etti: “Kars’ta hayvancılıkla, tarımla uğraşan tüm çiftçilerin hepsi aile işletmesi olarak hayvancılık da yapmaktadır. Bu insanlar, kışın hayvanlarının kaba yem ihtiyacını karşılamak amacıyla yem bitkisi ve tahıl ürünleri ekiyor. Güneydoğu’da saman stokçuları şu anda saman stoklamaya başladı. Kars’ta bu yıl 8, 9 ayda hayvan varlığımızın büyük kısmını kaybedebiliriz.”

(KARS, A.A.)

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir