Connect with us

Türkiye Gündemi

SON NATO ZİRVESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi’nin (İPM) başlattığı “Salgın ve Toplum” webinar serisi kapsamında düzenlenen “NATO Zirvesi Işığında Biden-Erdoğan Görüşmesi” toplantısında, 14 Haziran’da gerçekleşen NATO zirvesi ele alındı.

“NATO Zirvesi Işığında Biden-Erdoğan Görüşmesi” başlıklı webinar toplantısına; Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İPM Direktörü Fuat Keyman, İPM Kıdemli Uzmanı Evren Balta ve Emekli Büyükelçi Fatih Ceylan katıldı.

Konuşmacılar şunları dile getirdi:

Fuat Keyman-Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İPM Direktörü

Fuat Keyman-Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İPM Direktörü

“BIDEN, BATI İTTİFAKININ GÜÇLENMESİNE YÖNELİK ÇALIŞACAK”
Sabancı Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve İPM Direktörü Fuat Keyman: “İki lider ilk defa yüzyüze görüştüler. Bu Biden’ın ilk uluslararası gezisiydi. NATO zirvesiyle birleşen bir görüşme oldu. Toplantıda, NATO’nun küresel değişim içinde kendisini yeniden pozisyonlaması ve önceliklerini belirlediği ‘2030 Nato Stratejik Belgesi’ de gündeme geldi. Ayrıca Putin-Biden görüşmesi de önemliydi. Rusya, Trump döneminden beri ABD’nin tehdit diye nitelendirdiği ülkelerden. ABD Başkanlarının ilk uluslararası ziyaretleri önemlidir. Bu onların hem dünyaya bakışını hem dış politika vizyonunu gösterir. Obama’nın tercihleri Ortadoğu üzerineydi ve ilk uluslararası ziyareti Riyad’a olmuştu. Biden’ın öncelikle Avrupa’ya gitmesi batıya kayış anlamında önemli. Çin ve Rusya’ya karşı Batı ittifakının ve uluslararası kurumların güçlenmesine yönelik adımlar atacak bir ABD Başkanı göreceğiz. Biden, Translantik ilişkilerin güçlenmesi, Amerika’nın batı yoluyla güçlenmesi ve batının güçlenmesi için çalışacak. Demokrasi, güvenlik, ekonomi ve iklimi bir arada alan bir yapıda bunu yapacağını söyledi. Biden küresel liderliğini pekiştirmek istiyor.”

Fatih Ceylan-Emekli Büyükelçi

Fatih Ceylan-Emekli Büyükelçi

“TÜRKİYE VE ABD’NİN GÖRÜŞ AYRILIKLARI GİDERİLMEDİ”
Emekli Büyükelçi Fatih Ceylan: “Obama döneminden başlayan ve giderek derinleşen sorunlarla karsı karşıya kaldık. Biden’la farklı bir tablo ortaya çıktı ama bu sorunlar ortadan kalkmadı. Yeni yılla birlikte Türkiye’nin batıyla ilişkilerinde normalleşmeye dönük söylem ve attığı bazı adımları izledik. NATO zirvelerinde uluslararası gerilimler ön plana çıkarılmaz. İkili görüşmeler ertesinde çok büyük sorunlar olsa da liderler olumlu bir görüntü vermeyi tercih eder. Her iki lider de olumlu ve verimli görüşmeler olduğunu söylediler, ancak görüş ayrılıklarının giderilemediğini anlıyoruz. Türkiye ve ABD arasında savunma ilişkileri arasında en büyük sorun S400 meselesidir. Bu aşılmadıkça bu nefes alanının daha ilerleyeceğini varsayamayız.”

 Evren Balta-İPM Kıdemli Uzmanı

Evren Balta-İPM Kıdemli Uzmanı

“SEMBOLİK AÇIDAN ÖNEMLİ BİR GÖRÜŞMEYDİ”
İPM Kıdemli Uzmanı Evren Balta: “Türkiye ve ABD arasındaki bu görüşme, 2,5 aydır beklenen ve içeriğinin ne olduğu sıklıkla konuşulan sembolik açıdan da önemli bir görüşmeydi. Türkiye’deki yükselen Amerikan karşıtlığının, Batı bloğundan uzaklaşma arzusunun yükseldiği son 5 yıldan geri dönüşü sembolize ettiğini düşünüyorum.”

Toplantının tamamı: https://youtu.be/3xLVwx9yb7A hesabında.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir