Connect with us

Araştırma ve Raporlar

KONUT FİYATLARI BÜYÜKŞEHİRLERDE TIRMANIŞTA…

Sahibinden.com ve Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) işbirliğiyle hazırlanan “Sahibindex Konut Piyasası Görünümü” raporunun altıncısı yayınlandı. Rapora göre, konut piyasası Covid-19 etkisinden uzaklaşmaya çalışırken; İstanbul’daki kira fiyatlarındaki artış dikkat çekti.

Sahibindex Konut Piyasası Görünümü raporunda, Türkiye genelinde satılık ve kiralık konut piyasasındaki yavaşlamanın devam ettiği görülüyor.

Raporda öne çıkan veriler şöyle:

En ucuz konutun metrekare fiyatı 2 bin TL

En ucuz konutun metrekare fiyatı 2 bin TL

EN UCUZ KONUTUN METREKARE FİYATI 2 BİN TL
Geçen yıl Mayıs ayına göre Türkiye genelinde 2.798 TL kaydedilen ortalama satılık konut ilan metrekate cari fiyatları yıllık yüzde 40 artarak 3.919 TL oldu. Üç büyük ildeki ortalama satılık konut ilan metrekare fiyatları geçen yılın aynı dönemine göre artış göstererek İstanbul’da 5.200 TL, Ankara’da 2.692 TL, İzmir’de ise 4.690 TL’ye ulaştı. Bu rakamlara göre; satılık konut ilan metrekare cari fiyatları aynı dönemde İstanbul’da yüzde 34,2, Ankara’da yüzde 38,3 ve İzmir’de yüzde 38,6 fazlalaştı. Ucuz ve lüks konutların satılık ilan metrekare fiyatlarında da yükselme devam ederek; satılık konut ortalama metrekare fiyatı ucuz konutlarda 2.110 TL’ye, lüks konutlarda ise 11.912 TL’yi buldu.

MAYIS AYI KISITLAMALARI İLAN DÜŞÜŞÜNDE ETKİLİ
Geçen yılla kıyaslandığında satılık konut sayısı yüzde 15,9, satılan konut sayısı yüzde 14 arttı.
Konut piyasasındaki canlılığın bir göstergesi diye nitelendirilen satılan konutların satılık ilan sayısına oranı geçtiğimiz yılın aynı dönemi baz alındığında artmasına rağmen; önceki aya göre hem ülke genelinde hem de üç büyük ilde düşmeye devam etti. Mayıs ayının belirli bir kısmında uygulanan kısıtlamaların düşüşün devam etmesinde etkili olduğu düşünülüyor. Mayıs ayı değerlendirildiğinde; satılık konut ilan sayısı geçen yılın Mayıs ayına göre yaklaşık yüzde 15,9 çoğalarak 745 bine, satılan konut sayısı ise yıllık yüzde 14 artışla, 25 binden 28 bine yükseldi.

Yıllık kira artışında İstanbul zirvede

Yıllık kira artışında İstanbul zirvede

YILLIK KİRA ARTIŞINDA İSTANBUL ZİRVEDE
Türkiye genelinde ortalama kiralık konut ilan metrekare fiyatındaki yıllık büyüme Mayıs ayında yüzde 23,3. Ortalama kiralık konut ilan metrekaRe fiyatı ise 18,4 TL. Buna göre yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 35,7, Ankara’da yüzde 20,3 ve İzmir’de yüzde 21,8. Bu dönemde enflasyondan arındırılmış (reel) kira fiyatları da üç büyük ilde ivmeyi yukarı taşıdı. Kiralanan ilan sayısının kiralık ilan sayısına oranı ülke genelinde yüzde 15,9, İstanbul’da yüzde 16,9, Ankara’da yüzde 17 ve İzmir’de yüzde 12,7.

METREKARE FİYATLARI EN ÇOK AYDIN’DA ARTTI
İlan satış fiyatlarının da 2021 Mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre bütün büyükşehirlerde yukarılara tırmandığı belirlendi. Ancak fiyatlar şehre göre farklılıklar gösteriyor. Satılık konut metre fiyatlarında en hızlı artışın görüldüğü iller yüzde 71,4’le Aydın, yüzde 60,8’le Mardin, yüzde 56,8’le Muğla, yüzde 55,6’le Antalya ve yüzde 54,9’la Şanlıurfa olurken; en düşük artış hızının görüldüğü iller ise Eskişehir yüzde 33,6 Kayseri yüzde 33,4, Van yüzde 32,4, Kocaeli yüzde 30,9 ve Trabzon yüzde 28,8.

DİYARBAKIR ORTALAMANIN ÜZERİNDE
Mayıs ayında yıllık kira artış oranı yüzde 23,2’le incelenen dönem için en yüksek seviyeye ulaşırken, ülke genelindeki ortalama kiralık ilan metrekare değeri geçen yılın Mayıs ayında 14,9 TL’yken bu yılın Mayıs ayında 18,4 TL. Üç büyük ildeki veriler ele alındığında; yıllık kira artış oranı İstanbul’da yüzde 35,7, Ankara’da yüzde 20,3 ve İzmir’de yüzde 21,8. En yüksek yıllık kira artışının görüldüğü iller yüzde 54,5’le Diyarbakır, yüzde 54,3’le Mersin, yüzde 48,1’le Kahramanmaraş, yüzde 47,8’le Tekirdağ ve yüzde 44,5’le Şanlıurfa.

Nazım Erdoğan-sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

Nazım Erdoğan-sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

“KONUT PİYASASI SALGIN ETKİSİNDEN SIYRILIYOR”
“Sahibindex Konut Piyasası Görünümü raporu, konut piyasasının salgının etkisinden sıyrılmaya çalıştığına işaret ediyor.” diyen Sahibinden.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Nazım Erdoğan, devamında şunları dile getirdi: “Büyükşehirlerde hareketlilik devam ederken, Ege bölgesinin “cazibe merkezi” özelliği koruduğunu görüyoruz. BETAM ve sahibinden.com verilerini analiz ederek gayrimenkul piyasasındaki gelişmelere ışık tuttuğumuz bu rapor hem sahadaki profesyoneller, hem de gayrimenkul alım satımı yapmayı planlayan bireylere faydalı öngörüler sunuyor.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir