Connect with us

Araştırma ve Raporlar

“TİKTOK” SOSYAL AĞ ALGISINI DEĞİŞTİRİYOR…

Siber güvenlik şirketi Kaspersky, 2020-2021 yıllarında çocukların ilgi duyduğu alanları araştırdı. Kaspersky Safe Kids araştırmasında; çocuklar en çok yazılım, ses ve video, e-ticaret ve internet iletişim medyasına ilgi gösterirken, bilgisayar oyunlarına isteğin azaldığı ortaya çıktı.

Kaspersky Safe Kids araştırmasına göre; TikTok, YouTube ve WhatsApp 2020-2021 yıllarında çocukların kullandığı en popüler uygulamalar. TikTok, çocuklar arasında popülerlik seviyesini artırarak Instagram’ı da geride bıraktı.

“Kaspersky Safe Kids” araştırmasından öne çıkan veriler şöyle:

En popüler uygulamalar arasında Youtube lider konumda.

En popüler uygulamalar arasında Youtube lider konumda.

EN POPÜLER YAZILIM, SES, VİDEO
Çocuklar arasında en popüler web sitesi kategorileri yüzde 44,38’le “yazılım, ses, video”. Bunu  yüzde 22,08’le “internet iletişim medyası”  ve  yüzde 13,67’le “bilgisayar oyunları” kategorileri takip ediyor. En popüler uygulamalar arasında Youtube lider konumda. İkinci sırada WhatsApp, Gacha üçüncü sırada TikTok geliyor.

EN ÇOK MÜZİK VİDEOLARI ARANIYOR
Çocuklar YouTube’da müzik videoları dinleme ve izleme konusunda aktif. Aramalarının yüzde 17,35’ini müzik videolarına ait. İstatistiklerde “trend” videosu da dikkat çekiyor. “Pop it and simple dimple” ve “ASMR”, sorguların yüzde 4,43’ünü oluşturuyor. Gacha Life’la ilgili sorgular da yüzde 4’lük bir paya sahip.

TikTok çocukların müzik trendlerini belirliyor.

TikTok çocukların müzik trendlerini belirliyor.

“TİKTOK” ÇOCUKLARIN MÜZİK TRENDLERİNİ BELİRLİYOR
Müzik zevkleri değerlendirildiğinde; BTS ve Blackpink gibi geleneksel K-pop gruplarının yanı sıra Ariana Grande, Billie Eilish ve Travis Scott gibi şarkıcılar ve “phonk” türü ön plana çıkıyor. Ayrıca aramalarda yaratıcı videolara doğru bir eğilim görülüyor. Çeşitli programlarda müzik oluşturma konusunda daha fazla ritim, örnek ve ders talebine yoğun ilgi mevcut ancak “TikTok” çocuklar için ana müzik trendlerini belirlemeye devam ediyor.

TİKTOK MESLEK SEÇİMİNDE DE ETKİLİ OLACAK
TikTok, çocuklar arasında liderliğini sürdürürken, öte yandan sosyal ağ algısının da değiştiği belirlendi. TikTok videoları oluşturmak için oyuncu, yönetmen ve tüm film ekibinin işini bir kişinin yapması gerekiyor. Tüm bunların, gelecekte çocuklar için yararlı olabilecek becerileri geliştirmenin yanı sıra, onları meslek seçiminde de etkili olacağı öngörülüyor.

"Aranan en popüler çizgi film Lady Bug and Super Cat"

“Aranan en popüler çizgi film Lady Bug and Super Cat”

VİDEO ARAMALARININ YARISI ÇİZGİ FİLM
Çizgi filmler, dünya genelinde çocukların yaptığı tüm video aramalarının yüzde 50,21’le yarısına denk geliyor. Aranan en popüler çizgi filmler ise Lady Bug and Super Cat, Gravity Falls ve Peppa Pig. İkinci sırada TV programları yer alıyor. Filmlerde ve dizilerde en popüler fragmanlar Godzilla vs Kong, Zach Snyder’ın son Justice League filmi ve Disney+ mini dizisi WandaVision. Ayrıca Netflix çocukların da dikkatinde. Platform aracılığıyla en sık yapılan aramalar Cobra Kai ve Stranger Things.

EN POPÜLER OYUN MINECRAFT
Çocuklar arasında en popüler video oyunları; yüzde 22,84’le Minecraft, yüzde 6,73’le Fortnite , yüzde 3,80’le Among Us. Brawl Stars ve Roblox’da son dönemde çocukların ilgi odağında. Tüm bölgeler arasında, bilgisayar oyunlarına ayrılmış siteleri ziyaret etmede en fazla öne çıkanlar yüzde 26,01’le Kazakistanlı çocuklar. İkinci sırada yüzde 19,40’la İngiltere’den çocuklar yer alıyor. Çocukların video oyunlarına ayrılmış siteleri neredeyse hiç ziyaret etmediği Hindistan’da ise bu oran yüzde 5,08.

Anna Larkina-Kaspersky Web İçerik Analizi Uzmanı

Anna Larkina-Kaspersky Web İçerik Analizi Uzmanı

“ÇOCUĞUN İLGİ ALANINI BİLMEK TEHLİKELERE KARŞI KORUR”
Güven ilişkisini güçlendirmek adına ebeveynlerden, çocukların ilgi alanlarını doğru analiz etmelerini isteyen Kaspersky Web İçerik Analizi Uzmanı Anna Larkina, önerisini “Modern çocuklar çok küçük yaşlardan itibaren teknolojik aletlerle büyüdüğü için dijital dünyaya hızla adapte oluyorlar. Çocukların internetteki ilgi alanlarını anlamak ve analiz etmek, güvenlik konusuna dikkat etmemize yardımcı oluyor. Bir çocuğun ne tür müzik dinlediğini, en sevdiği blog yazarlarının kim olduğunu veya hangi oyunları oynadığını bilen ebeveynler, çocuklarla güven ilişkisini güçlendirebilirler. Örneğin birlikte bir TikTok videosu çekebilirler. Bu aynı zamanda ebeveynlerin çocuklarını online ortamda potansiyel tehlikelerden korumalarına yardımcı olmalarını da sağlar.” cümleleriyle detaylandırdı.

Kaspersky, çocuklarını internetteki olası tehlikelere karşı korumak için ebeveynlere şunları tavsiye etti:
-Çocuklarınızın ilgi alanları hakkında daha fazla bilgi edinin.
-İnternette birlikte sörf yapın ve öğrenin. Çocukların nerede vakit geçirdiklerini görün ve onları en iyi nasıl güvende tutabileceklerini keşfedin.
-Hassas bilgilerin yalnızca gerçek hayatta tanıdıkları kişilerle ve mesajlaşma programları aracılığıyla paylaşılması gerektiğini anlatın.
-Gerekirse ebeveyn kontrolü uygulamaları indirin. Bu tür uygulamaların nasıl çalıştığını, online’da güvende kalmak için neden onlara ihtiyaç duyduklarını çocuklarınıza anlatın.
-Online güvenlik önlemleri hakkında çocuklarla iletişim kurmaya daha fazla zaman ayırın. Çocuklarınıza nelerin hiçbir koşulda internette yayınlanmaması gerektiğini ve nedenlerini anlatın.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir