Connect with us

Sağlık

“STRES, EN FAZLA TİROİD HASTALIKLARINI TETİKLİYOR”

Çağın en önemli problemlerinden stres, birçok hastalığa zemin hazırlıyor. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan, stresin başta tiroid birçok endokrin rahatsızlığına sebep olduğunu belirtti. 

Yıllar önce “çağın vebası” diye nitelenerek hakkında farkındalık oluşturulmaya çalışılan stresin en çok “kadınlarda yumurtalıklar ve meme, erkeklerde ise prostat bezini” olumsuz yönde etkilediğini  ve  tiroid rahatsızlığının seyrini değiştirdiğini ifade eden Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Endokrin Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Erhan Ayşan; stres baskılanması açısından bazı meslek gruplarının daha fazla risk barındırdığına dikkat çekti.

 Prof. Dr. Erhan Ayşan-Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Endokrin Cerrahi Uzmanı

Prof. Dr. Erhan Ayşan-Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Endokrin Cerrahi Uzmanı

“STRES HORMONLARIN RİTMİNİ BOZUYOR”
Prof. Dr. Ayşan, stresin, tiorid bezinden salgılanan hormonların ritmini bozduğunu kaydetti: “Tiroid bezinden T3 ve T4 isimli hormonlar salgılanır ve stres bu hormonların salgı ritmini bozar. Aşırı hormon salgısı, günlük hayatımıza endişe, terleme, kilo kaybı, uyku bozukluklarıyla yansıyor. Yetersiz hormon salgısında ise hasta kilo alımı, halsizlik, bitkinlik, isteksizlik, depresyon, aşırı uyku isteği, kabızlık, şişkinlik sorunları yaşanabiliyor. Saç dökülmesi ve cilt kuruluğu da strese bağlı ortaya çıkan hormonal salgı ritminin bozulmasının sonuçlarıdır.”

“KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR”
Strese bağlı tiroid hastalıklarının kadınlarda daha sık görüldüğünü söyleyen Ayşan: “İleri yaş, kalp, tansiyon, şeker hastalığı gibi ek hastalıklar varsa tiroidden daha fazla etkileniyorlar. Özellikle kadınlarda bunu daha çok görüyoruz. Bu durumun kadınların hormonal ve duygusal yapılarının erkeklerden farklı olmasından kaynaklandığı düşünülüyor.” dedi.

"Stres düzeyi yüksek hastalarda tedavi süreçlerinin zorlaşıyor."

“Stres düzeyi yüksek hastalarda tedavi süreçlerinin zorlaşıyor.”

“HASTALIĞI İLERİ EVREYE TAŞIYOR”
Stres düzeyi yüksek hastalarda tedavi süreçlerinin zorlaştığının altını çizen Ayşan, konuya dair şunları dile getirdi: “Basit bir ilaç tedavisinde bile hasta ilaçları sorgulamaya başlıyor. Ameliyat olacak hastalar ameliyat tekniğini sorgulayabiliyor, internetten edinilen çoğu yanlış ve eksik bilgilerle itirazlar yapılabiliyor. Biz hekimler bunlara tepkisel ve eleştirel yaklaşmıyoruz. Hastanın psikolojik durumuna göre bazen ilaç değişikliği yapıyor, bazen ameliyat tarihlerini öteleyebiliyoruz. Buna rağmen hasta bazen ilacını almıyor, bazen ameliyattan vazgeçiyor. Sonuçta, tedaviler aksıyor. Stres hastalığın seyrini değiştirip, ileri evreye doğru taşıyor.”

“STRES KONTROL EDİLEBİLMELİ”
Mesleklerle stres arasındaki bağa işaret eden Ayşan, şu bilgileri aktardı: “Finans, bankacılık ve ekonomiyle uğraşan kişiler stresten çabuk etkilenir. Doktorlar da çabuk etkilenen meslek grupları arasında yer alıyor. Strese girmede yapılan iş ve bu işin riskleri, potansiyel sonuçları elbette önemli. Ancak daha da önemlisi kişinin vücudunun strese vereceği cevapla stresi kontrol edebilme gücü ve becerisidir. Eğer stres belli bir düzeyde tutulabiliyor, kontrol edilebiliyorsa sorun yok demektir. Bu kontrolün bir bölümü bizim elimizde, örneğin kendi kendimizi telkin ederek ve hızlı, aşırı tepkiler vermemeye programlayarak kısmen stres kontrolü yapabiliriz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir