Connect with us

Türkiye Gündemi

SANAT EMEKÇİLERİNE KALICI EKONOMİK ÇÖZÜM ARAYIŞLARI…

Kültür ve sanat alanında eğitim ve danışmanlık hizmeti sunan KREKSA Kültür Sanat Araştırmaları, Nisan-Mayıs 2021 döneminde sanat dünyasından farklı meslek gruplarına mensup 515 kişiyle bir anket çalışması düzenledi. Anket sonuçlarına göre; sanat dallarına ait çeşitli meslek sahiplerinin aylık 1000 TL’nin altında gelirlerle geçinmeye çalıştıkları ortaya çıktı.

KREKSA’nın araştırası; sanat camiasının bağımsız emekçilerinin acil desteğe ve ekonomik sürdürülebilirliğe sahip yeni modellere ihtiyaç duyduğuna işaret ediyor. Sektör temsilcileri de kamu otoritelerine yaptığı acil eylem çağrılarını yineliyor.

Dr. Funda Lena-Kültür Politikaları ve Kültür Ekonomisi Uzmanı

Dr. Funda Lena-Kültür Politikaları ve Kültür Ekonomisi Uzmanı

“SALGINDAN EN ÇOK SANAT CAMİASI ETKİLENDİ”
Araştırmayı yürüten Kültür Politikaları ve Kültür Ekonomisi Uzmanı Dr. Funda Lena, Covid-19 salgınından sektörü ilgilendiren sebepler yüzünden en çok sanat camiasının etkilendiğini belirtiyor: “Kültürel sektörler, özellikle de canlı performansa dayalı gösteri sanatları ve canlı müzik alanları, salgın koşullarından çok etkilendi. Fakat bunun yanı sıra, kültür sanat sektöründe salgından önce sürdürülebilir iş modellerinin çeşitli sebeplerle oluşmaması, sanatçı ve bağımsız kültür profesyonellerinin birçoğunun sosyal güvencesiz çalışmaları ve mesleki standartlarına sahip olmamaları nedeniyle diğer sektörlerden daha fazla olumsuz etkilendiler.” Lena, sanatçıların gelecek için geçici desteklere değil, kalıcı ve sürdürülebilir çözümlere ihtiyaç duyduğunun altını çiziyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir