Connect with us

Türkiye Gündemi

“TÜRKİYE’NİN TACİKİSTAN’LA İŞ BİRLİĞİ HER İKİ ÜLKEYE FAYDA SAĞLAYACAK”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Ekonomi Gazetecileri Derneği’yle (EGD) ortaklaşa düzenlediği online “Ticari Diploması Yolcuğu” toplantısında Tacikistan’la iş fırsatları konuşuldu.

Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Cihangir Fikri Saatçioğlu ve EGD Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve Aydınlık Gazetesi Ekonomi Müdürü Recep Erçin’in modaratörlüğünde gerçekleşen “Ticari Diploması Yolculuğu” toplantısında, yeni iş birliklerinin her iki ülkenin yeni pazarlara ulaşmasında etkili olacağı belirtildi.

Cihangir Fikri Saatçioğlu-Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı

Cihangir Fikri Saatçioğlu-Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı

“TÜRK İŞ İNSANLARINA YENİ PAZARLARA ULAŞMA İMKANI”
Türkiye-Tacikistan İş Konseyi Başkanı Cihangir Fikri Saatçioğlu, Tacikistan’ın coğrafi konumu nedeniyle avantajına dikkat çekti: “Tacikistan 9 milyon nüfusuyla Avrasya’nın en küçük ülkeleri arasında. Ancak çevresiyle birlikte 400 milyonluk bir pazara hitap ediyor. Yani bu ülkeye yapılan yatırım ile 400 milyonluk pazara ulaşma şansınız var. Tacikistan, Türk iş insanları açısında büyük fırsatlar vaat ediyor.”

“TACİKİSTAN İHRACAT TECRÜBEMİZDEN YARARLANABİLİR”
Tacikistan’ın ihracatta zorluk yaşadığını vurgulayan Saatçioğlu, devamında şunları dile getirdi: “Tacikistan için tarım çok önemli. Özellikle tarım araç ve gereçleri konusunda Tacikistan’la iş birliği yapılabilir. Tarımın yanı sıra gıda da öne çıkıyor. Örneğin biz Malatya’dan bir firmayı gıda ambalajı konusu için davet ettik. Kuru meyve ambalajıyla işe başlayıp, Tacikistan’ın en büyük 10 ihracatçısından biri oldular. Çay konusunda yine bir Türk firması burada harikalar yaratıyor. Ülkede tarım var. Gıda ürünleri de üretiliyor ancak sertifikasyonu yok. Bu yüzden ihraç etmekte zorlanıyorlar. Biz de bu konudaki tecrübemizi buraya aktarabiliriz.”

“İNŞAAT FİRMALARI İÇİN BÜYÜK BİR FIRSAT MEVCUT”
Saatçioğlu, Tacikistan’ın inşaat firmaları için “bir fırsat” olacağının altını çizdi: “Burada tüm eski Sovyet binaları yeni yapılarla yer değiştiriyor. Bu, Türk inşaat firmaları için büyük bir fırsat. Aynı zamanda altyapı yatırımlarına da bütçe ayırıyorlar. Enerji için de büyük fırsatlar söz konusu.”

DEİK ve EGB online toplantıda bir araya geldi.

                        DEİK ve EGD online toplantıda bir araya geldi.

“BURSA’LI FİRMA TACİKİSTAN’DA OTOBÜS ÜRETİYOR”
Tacikistan’da yerel bir otomobil markasının bulunmadığını hatırlatan Saatçioğlu, “Ülkede otomotiv yan sanayine ihtiyaç duyuluyor ve Bursa’lı bir otobüs firması Tacikistan topraklarında otobüs üretiyor.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir