Connect with us

Eğitim

AÇEV, 100 BİN ÇOCUĞU KİTAPLA BULUŞTURUYOR

Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) daha fazla çocuğu kitapla buluşturma düşüncesiyle “Okuyan Bir Gelecek” platformunu (www.okuyanbirgelecek.org) kurdu. “Okuyan Bir Gelecek” platformu kitaba erişim imkanı olmayan çocuklara ulaşıp, okuma alışkanlıkları kazanmalarına yardımcı olmayı amaçlıyor.

Fazıl Say’ın müzikleriyle destek verdiği “Okuyan Bir Gelecek” platformunda; Beren Saat, Cem Yılmaz, Demet Evgar, Fatih Türkmenoğlu, Genco Erkal, Selçuk Yöntem, Songül Öden ve Yekta Kopan’ın proje için okuyup kaydettiği videolar da yer alıyor.

Ayşecan Özyeğin Oktay-AÇEV Yönetim Kurulu Üyesi

Ayşecan Özyeğin Oktay-AÇEV Yönetim Kurulu Üyesi

HEDEFİMİZ, DAHA ÇOK ÇOCUĞA ULAŞMAK”
AÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Ayşecan Özyeğin Oktay: “AÇEV, Hüsnü Özyeğin Vakfı ve Özyeğin Üniversitesi tamamen eğitim odaklı. Dil gelişimi gibi temel yetkinliklerin geliştirilmesi, çocuklarımızın geleceği için tartışmasız öneme sahip. Dil gelişimi için de onları mümkün olduğu kadar erken kitaplarla tanıştırmak gerekiyor. Bugün; projemizi dijital bir platforma taşıyarak daha çok kişiye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu platformla isteğimiz 100 bin çocuğu kitaplarla buluşturmak. Böylece belki de binlerce çocuğun evine ilk kez kitap girecek. Bir çocuğun bile kitapla buluştuğunu, kitapların dünyasına girdiğini düşünmek bizi çok heyecanlandırıyor. Bu heyecanımızı paylaşan ve Okuyan Bir Gelecek hayalimize ortak olacak herkesin ve tüm kurumların desteklerini bekliyoruz. 23 Nisan gibi önemli bir günde tüm çocuklara böyle anlamlı bir armağan verebildiğimiz için çok mutluyuz.”

Burcu Gündüz Maşalacı-AÇEV Genel Müdürü

Burcu Gündüz Maşalacı-AÇEV Genel Müdürü

“SALGIN DÖNEMİNDE KAYNAKLAR SINIRLI KALDI”
AÇEV Genel Müdürü Burcu Gündüz Maşalacı: “Kitap okuma ile ilgili bilimsel araştırmaların önemli bulgularına rağmen, ülkemize baktığımızda maalesef 5-6 yaş çocuklarının yüzde 71’inin evinde 3’ten az çocuk kitabı veya resimli kitap bulunuyor. İçinde bulunduğumuz salgın dönemi bu eşitsizlikleri daha da derinleştirme riskine sahip. Salgın öncesinde de birçok araştırma, gelir ve eğitim düzeyi azaldıkça ebeveynlerin çocuklarını desteklemeye yönelik bilgi ve becerileriyle ev ortamındaki öğrenme materyallerinin miktarının azaldığını bizlere söylüyordu. Ancak salgın nedeniyle okul ve mahalle ortamında sunulan imkanlardan mahrum kalan çocuklar, ev ortamında olan kaynaklarla sınırlı kaldı. Salgın bu nedenle hane ortamlarını destekleme konusunda bize yön verdi ve cesaretlendirdi. Okuyan Bir Gelecek platformunu ile erken yaşlarda olumsuz şartlarda yaşayan çocukların daha avantajlı olan akranlarından geri kalmasını önlemeye çalışıyoruz. Bunu iki şekilde yapıyoruz: Birincisi, platformda okunan her kitapla birlikte, çocuklar yeni kelimeler öğreniyor; her kitaba özel hazırladığımız oyun ve etkinlik önerileriyle ebeveyn çocuk etkileşimi de artıyor. İkincisi, proje kapsamında hazırlanan kitler bağışçıların destekleriyle ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılıyor.”

Fazıl Say-Besteci

Fazıl Say-Besteci

“ÇOCUKLARI SANATIN RENKLİ DÜNYASIYLA BULUŞTURDUK”
Fazıl Say: “Ankara’da edebiyatla içli dışlı bir ailede büyüyen bir çocuk olarak, kitapların zihinsel ve entelektüel gelişim için ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyorum. Erken yaşlardaki çocuklar için dil gelişimi çok önemli bir konu fakat benim çocukluğumda yakaladığım şans, her aile için mümkün olmuyor. Maalesef bazı ailelerin dil gelişimine katkı sağlayacak materyallere erişimi oldukça kısıtlı. Bazı ailelerde ise, erişim mümkün olsa da, gelişimde kitapların yeri iyi bilinmiyor. Bu sebeple bu alanda yapılacak her çalışmanın çok önemli olduğuna inanıyorum ve elimden gelen desteği vermeye gayret ediyorum. Bence Okuyan Bir Gelecek platformu da yalnızca çocukların değil, ailelerin de kitaplarla ilgili farkındalığını artırması açısından önem taşıyor. Bu projenin müziklerini üstlenmek benim için de hem heyecan hem mutluluk verici oldu. Hem kendi bestelerimle hem de bazı klasikleri yorumlayarak projeye destek verdim. Bu sayede edebiyatı ve müziği birleştirdik; çocukları sanatın renkli ve zengin dünyasıyla buluşturduk.”

Ünlü isimlerin kitap okuma videoları: https://okuyanbirgelecek.acev.org/ adresinde.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir