Connect with us

Gündem

“43. YAPI FUARI-TURKEYBUILD İSTANBUL” BAŞLADI…

Hyve Group’un organize ettiği “Yapı Fuarı -Turkeybuild Istanbul” 06 Nisan 2021’de Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde başladı. Bu yıl 43. defa düzenlenen fuarın ilk gününde “Fikir Önderleri Yapı İhracatı ve Sürdürülebilir Yenilik Fırsatlarını Açıklıyor” temalı Başkanlar Oturumu gerçekleşti.

6-9 Nisan 2021 tarihleri arasındaki 43. Yapı Fuarı-Turkeybuild İstanbul’un ilk gününde düzenlenen Başkanlar Forumu’nda; Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (İMSAD) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu, Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Akım, Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Mehmet Emre Özcanlı ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, yapı sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Çetin Tecdelioğlu-İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Çetin Tecdelioğlu-İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

“2021’DEN BEKLENTİMİZ: DEĞİŞİM”
İMSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Çetin Tecdelioğlu: “İhracat konusunda yüzde 1,5’luk bir küçülme ile 2020’yi kapattık. Bu ortamda bu rakam büyük bir başarı. Kalite açısından Avrupa’dan daha kaliteli üretimlerimiz mevcut. Daha fazla ihracat yapabilmek için de bu fuarlara ihtiyacımız var. Bu noktada 2021 için de beklentimiz, değişim. Bu değişimle doğru tüketici, doğru kullanıcı, beklentileri karşılayacak doğru malzemelerin yanı sıra rahat ve konforlu yaşamı sunacak inşaat malzemelerine ihtiyacımız var. Bunun yanı sıra konut stoğu nüfus artışından dolayı azalıyor. 2021’in ilk çeyreğinde yüksek faiz oranları ve hammadde ile emtia’da yüzde 100’e varan artışın hem maliyeti artırması hem de faizlerin yüksekliği nedeniyle işimizdeki sürdürülebilirliği sıkıntıya sokuyor. Faizlerin düşürülmesi ise birinci el konutlarını hızlandıracaktır. Diğer taraftan yenileme ile ilgili hükümetten bir destek ve teşvik sistemi beklentimiz var.”

Süleyman Akım-ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

Süleyman Akım-ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

“KAYNAKLARI DENGELİ KULLANMALIYIZ”
ÇEDBİK Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Akım: “Yeşil bina sertifikasyonu ile özellikle su tesisatı göz ardı edilen tesisatlara ön şart olarak birtakım güncellemeler getirildi ancak bu standartları da kullanmıyoruz. Yeşil bina konusunda tekrar gündeme gelen su, hava, enerjiyi mümkün olduğu kadar mantıklı ve dengeli kullanmamız gerekiyor. ÇEDBİK olarak, salgın döneminde ticari binaların sertifika kılavuzlarını hazırladık. Bunların içerisinde sağlıkla ilgili konular artık ön plana çıkıyor. Yanı sıra geri dönüşüm ve enerji konuları da dikkat çekiyor.”

Mehmet Emre Özcanlı-Deprem İzolasyon Derneği Başkanı

Mehmet Emre Özcanlı-Deprem İzolasyon Derneği Başkanı

“DEPREM YALITIMINI YAYGINLAŞTIRMALIYIZ”
Deprem İzolasyon Derneği Başkanı Mehmet Emre Özcanlı: “Yakın zamanda önce Elazığ sonra İzmir depremleri ile acılar yaşadık. Depreme hazırlık konusunda kamu sektörü deprem yalıtımına çok önem veriyo. Ancak bir türlü konut sektöründe ve özel sektörde deprem yalıtımının yaygınlaşmasını sağlayamadık. Ancak 2020’de güzel bir gelişme yaşandı; özel bir 750 konutluk proje, deprem yalıtımını uygulamaya başladı. Kamuya gelince, Covid-19 salgınından doğan ihtiyaç nedeniyle yeni devlet hastaneleri yapılmaya başladı. Bunların her birinde deprem yalıtımı uygulanıyor. Deprem yalıtımı yapılırsa binalarda sıfır hasar elde edilebilir. 2017’de dünyada en büyük “sismik izolatör” olan yapılara ulaşıldı. Bu 10 yapının 5’i Türkiye’den.  2021’de yeniden deprem izolasyonu yapılırsa muhtemelen Çam ve Sakura Hastanelerinde bu çalışma uygulanacaktır. Ancak deprem izolasyonu konut sektöründe eksik kalıyor. Türkiye’nin her yerinden bilgi alma anlamında yoğun talep var. Umarım çeşitli teşviklerle, örneğin sigorta ayağını başlatarak, deprem izolasyonuna sahip konutlarda finansman kolaylığıyla süreç yaygınlaşır.”

Mehmet Kalyoncu-GYODER Yönetim Kurulu Başkanı

Mehmet Kalyoncu-GYODER Yönetim Kurulu Başkanı

“KONUT ÜRETİMİ ARTMALI”
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu: “Covid-19 döneminde özellikle sektörümüz açısından önemli bir fuardayız. Salgın, öngördüğümüzden fazla uzadı ve başta turizm, havacılık ve gayrimenkul geliştirme sektörleri bu durumdan çok etkilendi. Bu süreçte yaşadığımız çevreyi sorguladık. Bugün, gayrimenkul geliştirme alanında düşük katlı, bahçeli geniş teraslı konut üretimine bir eğilim var ve sağlıklı ev kavramları oluşuyor. Ticari gayrimenkul sektöründe ofis piyasasında arz fazlalığı çokça duyuluyor. Özellikle salgın sonrasında ofislerin nasıl dönüştürüleceği araştırılıyor. Diğer bir ticari gayrimenkul alanı AVM’lere olan talep azalıyor. Açık alanı olan projelerin ileride daha fazla geliştirileceğini düşünüyoruz. Salgın nedeniyle yapılan planlamaların hepsi ötelendi. Özellikle son yıllarda konut üretiminde bir düşüş yaşandı. Bu nedenle tekrar konut üretmek gerekiyor. Aksi takdirde konut üretimi azalırsa bu fiyatlara yansıyabilir.”

 Banu Keskin-Yapı Fuarı Direktörü

Banu Keskin-Yapı Fuarı Direktörü

“FUARLAR TİCARET İÇİN ÖNEMLİ”
Yapı Fuarı Direktörü Banu Keskin: “Fuarlar ticaretin gelişmesi konusunda büyük önem taşıyor. Bu fuarda da 250’den fazla yapı ve inşaat firması; yapı, inşaat ve dekorasyon ürünlerini sergileyecek. Organizasyonunu yaptığımız yapı fuarı sektörün ilerlemesi yerli ve yabancı paydaşların bir araya gelmesi adına önemli bir yer tutuyor. Sektörün yabancı temsilcilerinin de fuara ilgisi oldukça fazla, dolayısıyla yerli ve yabancı sektör temsilcileri bu fuarda iş birliği yapma imkanı buluyor. Salgın döneminde organizasyonunu yaptığımız fuarda tüm tedbirlerimizi aldık, sektör temsilcileri güvenle ticari görüşmelerini sürdürebilirler.”

 

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir