Connect with us

Sağlık

DİJİTAL BAĞIMLILIKTAN NASIL KURTULACAĞIZ?

Çağın vazgeçilmezi teknoloji birçok alanda hayatı kolaylaştırıyor. Dijitalleşmenin sağladığı kolaylıklarla birlikte teknolojik cihazların kullanım sıklığı arttıkça kişilerde dijital bağımlılık görülüyor. Maltepe Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı ve AMATEM Birimi Dr. Öğretim Üyesi Hidayet Ece Çelik, ditijal bağımlılığı önleyecek “dijital detoks” hakkında merak edilenleri anlattı.

“Günlük yaşamımızı kolaylaştıran dijital cihazları kullanmaktan kendinizi alıkoyamıyor, uzak kaldığınızda gerginlik, sinirlilik yaşıyorsanız dijital bağımlı olabilirsiniz.” diyen Maltepe Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı ve AMATEM Birimi Dr. Öğretim Üyesi Hidayet Ece Çelik, bağımlılıktan kurtulmak için dijital detoksu önerdi.

Dr. Öğretim Üyesi Hidayet Ece Çelik-Maltepe Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı ve AMATEM Birimi

Dr. Öğretim Üyesi Hidayet Ece Çelik-Maltepe Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı ve AMATEM Birimi

“TEKNOLOJİDEN UZAK KALAMIYORSANIZ DİJİTAL BAĞIMLISINIZ”
Çelik, dijital bağımlılığa ilişkin şu bilgileri aktardı: “Kişinin interneti ya da dijital cihazları kullanmaktan kendini alıkoyamaması, bununla ilgili kontrolünü kaybetmesi, bu nedenle iş, okul, ev gibi çeşitli alanlarda sorumluluklarını aksatması, bu durumun toplumsal ya da kişiler arası sorunlara neden olması, teknolojik cihazlardan uzak kaldığında sıkıntı hissi, gerginlik, sinirlilik gibi çeşitli yoksunluk belirtileri yaşaması, bu cihazları kullanmaya yönelik yoğun bir istek duyması, cihaz başında ya da internette planladığından çok daha uzun zaman geçirmesi, uzak kalmak için çok çaba harcaması durumu dijital bağımlılıktır.”

“BEDENSEL VE RUHSAL SORUNLAR YARATIYOR”
Teknoloji bağımlılığında bedensel ve ruhsal birçok rahatsızlık görüldüğünü ifade eden Çelik, “Teknoloji bağımlısı bir kişi gerçeklikten uzaklaşıyor. Özellikle sosyal medyada oluşturulan sahte kimlikler bir süre sonra çeşitli psikiyatrik sorunlara yol açabiliyor. Günün önemli kısmını internette veya dijital cihazlarla geçirme eğilimi olanlarda uyku bozukluğu, vücut ağrıları ve depresyon belirtileri görülüyor. Sosyal çevresine ya da işine yeteri kadar zaman ayıramadığından insanlar arası ilişkilerde de sorun yaşıyor.” dedi.

“ÇOCUK VE ERGENLERDE OLUMSUZ KİMLİK GELİŞİMİNE NEDEN OLUYOR”
Teknoloji bağımlılığının yetişkinlerin yanı sıra çocukları da olumsuz etkilediğine dikkat çeken Çelik; çocuk ve ergenlerde olumsuz kimlik gelişimi, yalnızlaşma, yabancılaşma, davranış sorunları ve toplumsal olaylara duyarsızlaşma gibi belirtilerin görüldüğünü kaydetti.

“DİJİTAL DETOKS ŞART!”
Çelik, teknolojik cihazlardan tamamen uzaklaşmanın mümkün olmadığının altın çizdi: “Dijital detoksla, teknolojik aletlerle bağı kesmeden, yaşamdaki etkilerinin en aza indirilmesini hedefliyoruz. Böylece kişilerin kendilerine ve çevresindekilere ayırdıkları zamanın artıyor. Kişi dikkatini daha kolay toparlayabildiği için uyku da düzene giriyor. Tüm bunlar özsaygıyı artırıyor.”

NASIL DİJİTAL DETOKS YAPACAĞIZ?
Çelik, kişilerin ihtiyacına göre değişen dijital detoks hakkında şu tavsiyelerde bulundu:
-Tek bir sosyal medya platformundan ayrılmak veya bu alana belirli süreler ayrılabilir. Bunun yanı sıra tüm teknolojik cihazlardan uzaklaşarak da uygulanabilir.
-Sosyal medya uygulamalarının bildirimleri kapatılabilir, bu platformlarda geçirilen süre, çeşitli uygulamalarla kontrol edilebilir.
-Kişinin daha çok ne zaman teknolojik cihazları kullandığını gözlemlemesiyle, gereksiz olduğunu düşündüğü zamanlarda cihazlar kapatılabilir ya da uzaklaştırılabilir.
-Bu uygulamalar sonucunda ortaya çıkan boş zamanlar çeşitli aktivitelerle doldurulabilir.
-Teknoloji bağımlılığının altında yatan süreçler farmakoterapi ya da psikoterapi gerektiren süreçler de olabilir. Bu nedenle bir ruh sağlığı uzmanından da destek almak gerekebilir.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir