Connect with us

Türkiye Gündemi

KUANTUM BİLGİSAYARLAR TÜM KRİPTOLARI KIRABİLİR…


Sabancı Üniversitesi’nin Akbank ve Eczacıbaşı Holding iş birliğiyle ve “kamu ve özel sektör yöneticilerini bilim ve teknolojiyle buluşturmak” amacıyla organize ettiği “Teknolojinin Gücüyle Geleceğe” adlı webinar serisinin ilkinde “Kuantum Bilgisayarlar Sonrasında Siber Güvenlik” konusu ele alındı.

Prof. Dr. Yusuf Leblebici-Sabancı Üniversitesi Rektörü

Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Leblebici, webinar serisinin açılışında “Kamu ve özel sektör iş birliklerinin araştırma yetkinliklerimizi arttırmak için itici güç olduğunun bilincindeyiz ve bu doğrultuda toplumun geneline doğrudan katkı sağlamasını hedeflediğimiz çalışmalarımızı hız kesmeden sürdürüyoruz.” dedi. Rektör Leblebici, söz konusu etkinliği “üniversitesindeki yetkinlik alanlarını, iş dünyasına yön veren katılımcılara aktarmak için” düzenlediklerini belirtti.

KUANTUM BİLGİSAYARLAR SONRASINDA SİBER GÜVENLİK…
Sabancı Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Dekanı Prof. Dr. Erkay Savaş ile MDBF Öğretim Üyesi Erdinç Öztürk; “Kuantum Bilgisayarlar Sonrasında Siber Güvenlik” başlıklı organizasyon dahilindeki ilk webinar programında “kriptografinin tarihi, kuantum bilgisayarlar, siber güvenlik önlemleri ile dünyada ve Türkiye’de bu konuda yürütülen çalışmalar” üzerine konuştu.

“HESAPLAMA GÜCÜ VE HIZIYLA REKABET EDİLEMEYECEK”
Erkay Savaş ve Erdinç Öztürk, kuantum bilgisayarların “kuantum mekaniği üzerine inşa edilen ve çok güçlü hesaplama kabiliyetine sahip yapılar olduğunu” vurguladı. “İleri bilimsel çalışmalarda kuantum bilgisayarlarının hesaplama gücü ve hızını kullanan firma ve ülkelerle rekabet edilemeyeceğini” ve “kuantum bilgisayarların sağladığı avantajlardan ancak bu teknolojiyi elinde bulunduranların yararlanabileceğinin” altını çizdi.

İNTERNETİN FİŞİ ÇEKİLMEK ZORUNDA KALINABİLİR!
“Günümüzde güvenliği sağlayan tüm açık anahtarlı kriptografik algoritmaların” kuantum bilgisayarların yüksek hesaplama gücüyle kırılabileceğine, bu güce karşı yeterince güvenli hale getirilmemelerinin “internetin fişini çekmek anlamına gelebileceğine” dikkat çeken Savaş ve Öztürk; Türkiye’nin “kuantum bilgisayarlardan koruyacak bilgi ve teknolojiye sahip olduğunu” kaydetti.

İKİNCİ WEBİNARIN KONUSU…
“Veri ile Karar Verme: Yapay Zeka ve Veri Analitiğinin Geçmişten Geleceğe Hikayesi” başlıklı ikinci webinar programının konuşmacıları MDBF Öğretim Üyeleri Berrin Yanıkoğlu, Kemal Kılıç ve Selim Balcısoy.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir