Connect with us

Gündem

1 MİLYON METREKARELİK DİKEY TARIM FABRİKASI…

Dünya nüfusundaki hızlı artış gıda talebine de yansıyor. Talepteki fazlalık tarım ilaçları kullanılarak karşılanmaya çalışılıyor. Ancak bu defa da taze gıdalarda verim ve kalite düşüklüğü meydana geliyor. Alternatif arayışına giren HGT Tarım, taze ve organik gıda üretimi için  1 Milyon m2’lik dikey tarım fabrikası oluşturacak. 

 

PİMARGE ve Gebze Teknik Üniversitesi iş birliğiyle hayata geçirilen dikey tarım projesi, geleneksel metotlardan farklı biçimde topraksız tarımı mümkün kılıyor.

TAMAMEN SU İLE TARIM
Dikey tarım yönteminde toprağa ihtiyaç duyulmuyor. Yalnızca su ile tarım yapılabiliyor. Devir daim sistemiyle aynı sudan defalarca faydalanılabiliyor. Böylece daha az suyla daha çok verim elde ediliyor.

GÜBRE İLACI KULLANILMIYOR
Geliştirilen yöntemde kesinlikle gübreleme ve ilaçlama da yok. Tarım sahası özel ledlerle ışıklandırılıyor. Marul bitkisi geleneksel tarımda 60 günde mahsul verirken, süre dikey tarımda 15 güne iniyor.

GELENEKSEL TARIMA GÖRE 10 KAT FAZLA VERİM
Hızlı nüfus artışı ile kişi başına ekilebilir arazinin 2050 yılında 1970 yılına kıyasla yüzde 66 oranında düşeceği öngörülüyor. Dikey tarım geleneksel yöntemlere göre dönüm başına mahsul veriminin on katından fazlasını sağlayacak. Tropikal olmayan alanlarda geleneksel çiftçiliğin aksine, kapalı alandaki çiftçilikle yıl boyunca mahsul üretebilecek. Üretkenlik ürüne bağlı olarak 4 ila 6 kat artacak.

Tamamen suda gerçekleşecek dikey tarımda 365 gün üretim yapılabilecek.

365 GÜN ÜRETİM YAPILABİLECEK
Sistemde kullanılacak tüm ürünler tamamen geri dönüşümden elde edilecek. Dikey tarımın, tarım endüstrisinin doğurduğu çevre sorunlarını azaltması da bekleniyor. Kimyasal ilaçlar kullanılmayacağından sürdürülebilir çevre konusunda ilerleme kaydedilmesi de öngörülüyor. Ayrıca bu yöntemde topraktaki üretime dair detaylı zirai bilgiler de rafa kalkıyor. 365 gün üretimin önü açılıyor.

Şamil Tahmaz-HGT Tarım Yönetim Kurulu Başkanı

Şamil Tahmaz-HGT Tarım Yönetim Kurulu Başkanı

“DOĞAL KAYNAKLARI KORUYACAĞIZ”
Dikey tarım projesiyle doğal kaynakları koruyacaklarını ifade eden HGT Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Şamil Tahmaz, “Yüzde 100 yerli ve milli imkanlarla hayata geçireceğimiz bu proje sayesinde ülkemizin doğal kaynaklarını korurken, milletimizin en çok ihtiyaç duyduğu gıda ürünlerine istedikleri zaman ulaşabilmelerini sağlamış olacağız. Ülkemizin en çok ihtiyacı olan şey üretmektir.” dedi.

 

 

 

Dikey tarım uygulamasında, gübrelemeye ve kimyasal ilaçlara ihtiyaç duyulmuyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir