Connect with us

Sağlık

BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ’NDE COVID-19 İLACI İÇİN ÇALIŞMALAR BAŞLADI…

Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü’nden Prof. Dr. Batu Erman, Covid-19’da görülebilen enflamasyonu (sitokin fırtınası) önlemek amacıyla ilaç araştırmalarına başladıklarını söyledi.

Uzun yıllar yurt dışında “genetik ve kanser immünolojisi” alanında çalıştıktan sonra, 2004 yılında Türkiye’ye dönen ve 2020 yılı sonunda Boğaziçi Üniversitesi’ne katılan Prof. Dr. Batu Erman, Covid-19 hastalığıyla mücadelede aşı kadar ilaçların da önemli olacağını ifade etti.

Prof. Dr. Batu Erman-Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü

“KANSER İLACI ÜRETİMİNDEN YOLA ÇIKTIK”
Prof. Dr. Erman, kanser ilacı üretiminde kullandıkları ilacı baz alarak çalıştıklarını belirtti: “İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ahmet Gül’ün yürütücülüğünde, Koç Üniversitesi ve Bezmialem Üniversitesi’ndeki çalışma arkadaşlarımız ve bir Türk ilaç şirketiyle birlikte, ‘Anakinra’ adı verilen protein bazlı bir kanser ilacının üretimi için araştırmalarımız devam ediyor. Bu ilaç, bağışıklık sisteminin aşırı aktif hale gelmesi sonrası ortaya çıkan enflamasyonu (sitokin fırtınası) baskılıyor. Bundan yola çıkan TÜBİTAK destekli yeni projemizle ‘Anakinra’ ilacını Covid-19 enfeksiyonunu ağır geçirerek, enflamasyon gösteren hastalarda da kullanmak için çalışıyoruz.”

“İLACI TÜRKİYE’DE ÜRETMEK İSTİYORUZ”
Erman, çalışmalarda kullandıkları “protein ve benzerlerini” Türkiye’de hem Boğaziçi Üniversitesi, hem de diğer üniversitelerin imkanlarından yararlanarak; ilaç şirketlerinin iş birliğiyle üretmek istediklerini vurguladı.

“BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ’NDE ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
İlaç çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi’nde sürdüreceklerinin altını çizen Erman; “Bu projede çalışan iki doktora öğrencim ile birlikte Covid-19 için ilaç araştırmaları Boğaziçi’nde sürecek. Burada geliştirilen teknik, ilaç firmasında büyük ölçeklerde üretilecek. Bir bilim insanının kariyerinde üniversite değiştirmek oldukça zor. Özellikle deneysel alanlarda çalışınca laboratuvarı kapatmak ve tekrar kurmak çok büyük bir zaman kaybı. Bu süreçten Aralık ayı içinde hızlıca geçtik. Güzel bir şekilde Boğaziçi’nde birçok ekipman ortak kullanıyor. Bu nedenle yeni bir laboratuvar kurmak için büyük harcamalar yapmaya da gerek kalmadı ve böylelikle çalışmalarımız hız kazanıyor.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir