Covid-19, akciğerlerde bıraktığı hasar ve solunum güçlüğü ile bilinse de ciddi kalp problemlerine de yol açabiliyor. Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sezer Covid-19’un kalbe etkilerini anlattı.
Hastalık geçirenlerde kalp muayenesini öneren Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Sezer, Covid-19’un kalpte yol açtığı sorunları “kalp krizi, ritim bozuklukları, kalp kası iltihabı, kalp zarı iltihabı ve kalp yetersizliği” olmak üzere beş ana başlıkta değerlendirdi.
Prof. Dr. Murat Sezer-Acıbadem International Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı
“KALP KRİZİNİ TETİKLİYOR”
Sezer, Covid-19 hastalarında en sık “kalp krizi” görüldüğünü ifade etti: “Kalp damar hastalığında Covid-19’un iltihabi etkisi sebebiyle damarda daralmaya yol açan kolesterol plağı yırtılıyor ve ortaya çıkan pıhtı, kalbi besleyen damarları tıkayarak kalp krizine neden oluyor. Ayrıca hastaların akciğerlerindeki hasarla kanda azalan oksijen miktarı da kalp krizini tetikleyebiliyor. Kalp krizine yol açan başka bir neden de, kalp kasını besleyen mikro dolaşımda pıhtılaşma ile tıkanmaların ortaya çıkmasıdır.”
“SIKLIKLA RİTM BOZUKLUĞU GÖRÜLÜYOR”
Covid-19 hastalarında çoğunlukla ritm bozuklukları ile karşılaştıklarını belirten Sezer, “Her 5 Covid-19 hastasından 4’ünde ritim bozuklukları görülebiliyor. Bu; kalpte elektrik iletimini sağlayan yolların iltihabına bağlı olarak ortaya çıkıyor. Hatta başka hiçbir belirti göstermeyen bazı hastalarda çarpıntı hissi, ilk ve tek şikayet olabiliyor.” dedi.
“KALP KASI İLTİHAPLANIYOR”
Sezer, Covid-19’a hastalarında kalp kası iltihabı gördüklerini de kaydetti: “Hastaların bir kısmında bu iltihap zamanla çözülürken bazılarında iyileşme uzun sürüyor. İyileşme sonrasında bile kalpte standart görüntüleme yöntemleri ile görülemeyen yara izleri kalabiliyor.”
“KALP ZARI DA İLTİHAPLANABİLİYOR”
Sezer, hastalık nedeniyle kalp zarının iltihaplandığına dikkat çekti: “Hastaların bir kısmında kalbi çevreleyen zarlarda iltihap ve sıvı birikimi izlenebiliyor. Bazen hiç belirti göstermiyor, bazen de iltihabın ve toplanan sıvının ciddiyetine göre keskin göğüs ağrısı veya nefes darlığı yapabiliyor. Covid-19 tutulumuna bağlı; kalp zarı yaprakçıkları arasında biriken sıvı, standart görüntüleme yöntemlerinden ekokardiyografi ile kolaylıkla tanınabiliyor ve çoğunlukla kendini sınırlandırıp zamanla emilerek kayboluyor.”
“KALP YETERSİZLİĞİ GÖRÜLÜYOR”
Covid-19’un kalbin üzerindeki yükü artırdığını vurgulayan Sezer, artan yük nedeniyle hastaların bir kısmında ciddi sorunlar görülmezken; kalp hastalığı olanlarda veya Covid-19 nedeniyle kalp kası iltihabı gelişen hastalarda kalp yetersizliği görüldüğünü söyledi.
“KALP HASTALARI COVID-19’U AĞIR GEÇİRİYOR”
Sezer, kalp hastalarında covid-19’un ağır seyrettiğini altınız çizdi: “Araştırmalara göre Covid-19 geçiren her 5 veya 10 hastadan birinde farklı derecelerde kalp problemleri ortaya çıkıyor ve bu hastalarda Covid-19 daha şiddetli seyrediyor. Öncesinde bir kalp rahatsızlığı olup olmadığı bilinmeyenlerin hastalığı atlattıktan sonra kalpleri manyetik rezonans (MR) ile görüntülendiğinde bu kişilerin yüzde 70 – 80’inin kalbinin değişik bölgelerinde devam eden iltihabi reaksiyonlar görülebiliyor.”
“İYİLEŞTİKTEN SONRA KALP MUAYENESİNİ İHMAL ETMEYİN”
Sezer, Covid-19 geçiren kalp hastalarına; virüsün yol açtığı hasarın tespiti ve tedavisi için, hastalık sonrası kontrole gitmelerini tavsiye etti.