Connect with us

Türkiye Gündemi

MİMARİ “DİJİTALE” DÖNÜŞÜYOR…

Dijitalleşme günümüzde tüm iş süreçlerini kolaylaştırıyor; çalışanlara ve şirketlere birçok katkı sağlıyor. Türkiye’nin önde gelen mimarlık ve mühendislik şirketlerinden Pergel Grup’un Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Evman, mimarideki dijitalleşmenin önemini vurguladı.

“Dijitalleşmenin günlük hayatta; eğitim ve iş alanında hayatı kolaylaştırdığı bilinen bir gerçek.” diyen Pergel Grup Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Evman, mimarlığın da bu dönüşümden faydalandığını belirtti.

Ebru Evman-Pergel Grup Yönetim Kurulu Üyesi

“YARATIM SÜRECİNDE DİJİTALLEŞME ARTIYOR”
Mimarların kreatif sürecinin “hızla” dijitalleştiğini ifade eden Evman, konuya ilişkin şunları söyledi: “Elinde kağıt kalemle tasarım yapan mimarlar yerlerini dijital-hazır genç mimarlara bırakıyor. Zaten yeni nesil tasarım ve yapım süreçlerini direkt bilgisayar programlarından öğreniyor. Özellikle tüm dünyada BIM (Building Information Modelling- Yapı Bilgi Modellemesi) gelişimi ile birlikte veri hesaplamalarının ve algoritmalar basitleşti ve mimarların sınırsızca form ve metot geliştirebilmesine imkan sağladı. BIM ile 3 boyutlu modellerin ötesine geçilerek tüm yapının ölçü ve bileşenleri belirlenebiliyor; zaman ve bütçe yönetimi kolaylıkla yapılabiliyor. Tüm dünyada ve Türkiye’de birçok projede her geçen gün BIM kullanımı artıyor.”

“DİJİTALLEŞME SÜRECİ GENÇ MİMARLARA YARAYACAK”
Evman, “dijitalleşmenin” genç mimarlara fayda sağlayacağını dile getirdi: “Türk iş dünyasının ve yöneticilerinin “yetki hiyerarşisini” benimsemesi ve “görerek- dokunarak” onay vermesi nedeniyle BIM bir süre daha sadece çok büyük projelerde kullanıcaktır. “Hibrid” sistemin kurulması gerekecektir. Bu da bir süre daha genç mimarlara dijitalleşme yolunda kendilerini geliştirirken; geleneksel iş modellerinde uzmanlaşarak bu birikimlerini dijitale aktarmak için süre tanıyacaktır.”

“MİMARLIK ŞİRKETLERİNİN ÇOĞU DÖNÜŞÜME AYAK UYDURACAK”
RIBA (Royal Institute of British Architect) ile Microsoft’un ortaklaşa yaptırdığı araştırmaya göre, 2030 yılına kadar mimarlık şirketlerin yüzde 83’ünde “dijital dönüşüm” beklendiğini hatırlatan Evman: “Diğer yandan, bu dijitalleşmeye tam inanmayan bir grup da mevcut. Veri girişini insan gücü yaptığı sürece mimarların kendilerini proses ve malzeme açısından geliştirmeye devam etmeleri gerekiyor. Aksi taktirde, kötü kalitede bir bilgi girişinin iyi kalitede bir çıktı vermesi beklenemez. Ayrıca müşteriler; dokunduğu ve gördüğü ürün numunelerinden vazgeçmediği için, tamamen dijitalleşme beklemiyoruz.” dedi.

“ULAŞILABİLİRLİK YARATICILIĞI GÖLGEDE BIRAKMAMALI”
Dijitalleşmeyle birlikte “ulaşılabilirliğin kolaylaştığını” vurgulayan Evman, genç mimarları şu ifadelerde uyardı: “Dünya çapında örneklerin bizzat gidilerek incelendiği, detayların kütüphanelerde öğrenildiği çağ yerini oturduğun yerden anahtar kelimelerle her türlü örneğe ulaşmaya bıraktı. Bunun kültürel ve mesleki açıdan beslenme konusundaki faydalarının yanı sıra; yaratıcılığı gölgelemesi ve ulaşılabilirliğin ulaşılanı değersizleştirmesi gibi tehlikeler de barındırıyor. Genç mimarların bu anlamda yine “kalitesiz girdi kalitesiz çıktı” prensibini unutmamaları ve çok dikkatli olmaları gerekmektedir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir