Connect with us

Türkiye Gündemi

AKKUYU’DA İKİ AŞAMA DAHA BİTTİ…

Türkiye’nin ilk nükleer güç santrali Akkuyu NGS’nin ikinci güç ünitesinde bir aşama daha tamamlandı. Ünitenin iç koruma binasına, “birinci katman” monte edildi. Bunun yanı sıra, santralin birinci güç ünitesindeki reaktör şaftı ekipmanının en önemli parçalarından “taşıyıcı kirişin” kurulumu da yapıldı.

İç koruma binası, reaktör bölümü güvenlik sisteminin kilit elemanlarından biri. Bu yapı, nükleer santralin reaktör binasının her türlü çalışma koşulunda “sızdırmazlığını” sağlıyor.

BİRİNCİ KATMANIN MONTAJI 7 GÜN SÜRDÜ
Kule vinçler yardımıyla tamamlanan iç koruma binası “birinci katmanının” montajı 7 gün sürdü. Bir kaplama levhasından ve yapısal sağlamlığın oluşturulması için tasarlanmış karkastan oluşan bölümler, ayrı ayrı montajlandı. Bu işlemlerle, her biri 5,7 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 7,5 ton ağırlığında toplam 10 bölmenin montajı yapıldı. Montajın tamamlanmasıyla ikinci güç ünitesi reaktör korunak binasının yüksekliği +4,950 metre kotuna erişti. Bir sonraki aşamada birinci katmandaki bölümler kaynakla birbirine sabitlenecek.

TAŞIYICI KİRİŞ, REAKTÖRÜ HER TÜRLÜ AĞIR YÜKLERDEN KORUYABİLECEK…
Birinci güç ünitesindeki işlemle; özel bileşimli betonla doldurulan radyal kirişlerden oluşan 145 tonluk kaynaklı bir metal taşıyıcı kirişinin montajı tamamlandı. Dış çapı 9,16 metre ölçülen kiriş, reaktörün beton şaft içinde güvenli bir şekilde sabitlenmesi için tasarlandı ve “karbon çeliğinden” üretildi. Reaktörü; tüm işletme koşullarında her türlü ağır ve sismik yüklerden koruma kapasitesine sahip kirişin montajı, 6 hafta sürdü. Bunun 3 haftasında ise yapının şantiye montajı gerçekleştirildi.

Sergei Butckikh-Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü

“BU YIL İÇİN PLANLANAN TÜM AŞAMALARI TAMAMLADIK”
Akkuyu Nükleer A.Ş. Genel Müdür Birinci Yardımcısı ve NGS Yapı İşleri Direktörü Sergei Butckikh, şirketin bu sene için planladığı tüm aşamaları bitirdiğini ifade etti: “Bu yıl Akkuyu NGS inşaat programında planlanan tüm kilit süreçleri tamamladığımızı belirtmekten memnuniyet duyuyorum. Santralin ikinci güç ünitesinde iç koruma binası birinci katmanının ve birinci güç ünitesinde taşıyıcı kirişin montaj işleri öngörülen şartlarda yapıldı. Montaj personelinin çalışmaları ile ilgili herhangi bir eksiklik bulunmamakla birlikte, işlerin kalitesi, montaj işlerinin kabulünü gerçekleştiren özel bir komisyon tarafından kabul edildi. Önümüzdeki yıl tempomuzu kaybetmeden ilerlemeye devam edeceğimizden eminim.”

GELECEK AŞAMA: BASKI KİRİŞİ MONTESİ…
Bir sonraki aşamada; birinci güç ünitesi reaktör şaftında, +16,500 metre kotuna kadar beton dökme çalışmalarının yapılması ve reaktör kazanının üst taraftan sabitlenmesi için tasarlanan baskı kirişinin monte edilmesi planlanıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir