Türkiye’nin yerli ve yenilebilir enerjide öncü şirketlerinden Zorlu Enerji, “iklim krizi ile mücadele” ve “sürdürülebilirlik faaliyetleri” kapsamında hayata geçirdiği Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları Projesi’ni genişletiyor. “Geleceğe daha yeşil bir dünya” bırakmak amacıyla çevreye zararı en aza indirmek isteyen Zorlu Enerji; Tarım ve Orman Bakanlığı iş birliğiyle 1.2 milyon fidan dikmeyi hedefliyor.
Zorlu Enerji, iklim krizi ile mücadele için benimsediği “dekarbonizasyon” odaklı iş yöntemlerinin yanı sıra; şirketin faaliyetlerinden kaynaklanan “karbon ayak izini” Sıfır Karbon Ayak İzi Ormanları Projesi ile ortadan kaldıracak.
330 BİNDEN FAZLA FİDAN DİKTİ
Geçtiğimiz günlerde Gaziantep’in Nurdağı ilçesinde oluşturduğu hatıra ormanına 30 bin kızılçam, 40 bin badem ve 20 bin akasya fidanı diken Zorlu Enerji, bugüne kadar toplamda 330 binden fazla fidanı toprakla buluşturdu. “Akıllı Hayat 2030 stratejisi” çerçevesinde hedeflerini belirleyen firma; toplamda 1.2 milyon fidana ulaşmayı planlıyor.
TÜRKİYE’DEKİ İLK “KARBON EMİSYON PROJESİ”
2010 yılında Karbon Saydamlık Projesi’ne, “Türkiye’den gönüllü katılan ilk enerji şirketi” ünvanını taşıyan Zorlu Enerji, 2011 yılından beri her yıl karbon ayak izi raporunu kamuoyu ile paylaşıyor. Aynı yıl, Osmaniye’de faaliyete geçirdiği Gökçedağ Rüzgar Enerji Santrali Projesi ile “Gold Standard Sertifikası” kazanan Zorlu Enerji; Gönüllü Karbon Piyasası’na entegre “Türkiye’nin ilk karbon emisyon” projesine de adını yazdırdı.
“ZES” İLE KARBON NÖTRLENECEK
Çevre dostu, enerji tasarruflu ve düşük emisyonlu elektrikli otomobiller için Türkiye’deki gerekli şarj istasyonu ağını, 2018 yılında kurduğu ZES (Zorlu Energy Solutions) markası ile geliştiren Zorlu’nun; 81 ilde elektrikli otomobil devinimini hızlandırarak “karbon nötr hedefine” ulaşılmasına katkı sağlayacağı öngörülüyor.
SERA GAZI EMİSYONLARINI AZALTMA ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR
Aynı zamanda “ISO 14064-1 Sera Gazı Doğrulama Standardı” ile çalışan şirket, faaliyetlerinden kaynaklanan sera gazı emisyonlarının takibi, kontrolü ve azaltımı için çalışmalar yaparken, sera gazı emisyonlarının miktar ve ölçüm metodolojilerini düzenli biçimde doğruluyor.
ENERJİSİNİN YÜZDE 87’Sİ YENİLEBİLİR
Zorlu’nun 2020 yıl sonu itibariyle Türkiye’deki üretim portföyündeki yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerjinin yüzde 87’ye ulaştığı açıklandı. Rüzgar, hidroelektrik ve jeotermal enerjinin yanı sıra; güneş enerjisi alanındaki yatırımlar da ekosisteme önemli katkı sağlıyor.