İzmir‘in Seferihisar ilçesinin Orhanlı köyü yakınlarında sondaj çalışmaları süren jeotermal santral projesi; Ege ormanlarını tehlikeye atıyor. Jeotermal santral projesine karşı çıkan ve sondaj çalışmalarının durdurulması için dava açan köy sakinleri, yaşam alanlarını korumak amacıyla süreci sonuna kadar takip edeceklerini söyledi.
İzmir’in Seferihisar ve Menderes ilçelerini de kapsayan 180 milyon metrekare büyüklüğünde bir alana jeotermal kaynak arama ve işletme ruhsatı verildi. Bölgede yaşayan köylüler ve Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği “doğaya zarar verecek” çalışma için; bu yıl Eylül ayında alınan “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) kapsam dışı” kararının ve 2016 tarihli “ÇED gerekli değildir” kararının iptali için harekete geçti. Eğer karar iptal edilmeyip, jeotermal enerji santralleri kurulursa; ruhsat alanı içindeki yaklaşık 35 milyon ağaç kuruyacak.
DOĞA RİSK ALTINDA
Bölge doğasıyla beraber binlerce insanın yaşamını tehdit eden projeye yönelik uzmanlar; “havada oluşacak yüksek ısıdaki nem” ile “hava ve su kaynaklarına karışacak zehirli maddeler” tehlikelerine dikkat çekti. Özellikle İzmir’e özgü “erkence türü” zeytin ağaçları başta olmak üzere; yerli tohumlarla üretilen birçok ürün bu alanda yetişiyor.
Yaşar Buyruk-Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı
“İZMİR’İN GIDA VE ZEYTİNYAĞI İHTİYACINI KARŞILIYORUZ”
Orhanlı Köyü Kültür Doğa Gençlik ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Yaşar Buyruk, İzmir’in “gıda ve zeytinyağı” ihtiyacının bu bölgeden karşılandığını belirtti: “Bölge; İzmir’in sağlıklı gıda ve zeytinyağı ihtiyacını karşılıyor ve doğasıyla binlerce canlıya ev sahipliği yapıyor. Köyümüz de temiz havasıyla, ürettiği sağlıklı gıdayla, asırlık zeytin ağaçlarıyla yaşayan bir köy. Bizler de uzun yıllardan beri burada üreterek hayatımızı sürdürüyoruz.”
“YASALARA AYKIRI KARAR VERİLDİ”
Bölge için planlanan jeotermal arama çalışmalarına yönelik “ÇED kapsam dışı” kararının “yasaya aykırı oluşuna” dikkat çeken Buyruk: “Şu anda sondaj çalışmaları süren bölge zeytin ağaçlarıyla iç içe ve yerleşim alanının yanı başında. Derneğimiz; hakkımızı sonuna kadar arayacak ve köyümüz zeytin ağaçlarıyla, doğal güzellikleriyle, temiz havasıyla yaşamaya devam edecek.” dedi.
BÖLGEDE DAHA ÖNCE DE HUKUKA AYKIRI İŞLEM YAPILDI
Geçtiğimiz yıllarda şirket; aynı bölgenin düğün ve piknik alanlarını izinsiz şantiye alanı yaptığı için köylülerden tepki görmüş ve Seferihisar Belediyesi yetkililerince kaldırılmıştı. Daha sonra aynı şirketin köylülerin tapulu arazilerinden ve orman içinden izinsiz şekilde yol açmaya çalışması üzerine arazilerini tellerle çevirmek zorunda kalan köylüler, şirket yetkilileri hakkında Seferihisar Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmuşlardı.