Connect with us

Araştırma ve Raporlar

İSLAM ÜLKELERİNDE GENÇLİĞİN DURUMU 2020 RAPORU…

İslam İş Birliği Teşkilatı (İİT) Devletlerinde Gençliğin Durumu-2020 Raporu açıklandı. Rapor; İslam İş Birliği Gençlik Forumu (ICYF) ile “İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi’nce (SESRIC)” iki yılda bir hazırlanıyor. Raporda; , İİT’ye üye devletlerdeki gençlerin “hala dijital dünyaya sınırlı erişime sahip ve ‘teknolojik yenilikten eğitime ulaşmaya kadar uzanan’ fırsatlardan yararlanma açısından diğer ülkelere nazaran daha dezavantajlı olduğu” belirtildi.

 

500 milyon civarındaki genç nüfusun yaklaşık yüzde 29’u İslam İş Birliği Teşkilatı’na (İİT) üye devletlerinde yaşıyor. İİT Devletlerinde Gençliğin Durumu-2020 Raporu’nda teşkilata üye ülkelerdeki gençliğin ekonomik, sosyal ve siyasal durumu inceleniyor. Raporda; “eğitim-öğretim, istihdam-girişimcilik, siyasi-sivil katılım, sağlık-ruh sağlığı, kültürel durum ve değerler gibi” gençlerin refahına ilişkin temel alanların yanı sıra “gençlik okuryazarlığı oranları, lise kayıt oranları ve uluslararası öğrenci hareketliliği gibi” temel göstergeler de kritik ediliyor.

RAPOR İKİ BÖLÜMDEN OLUŞUYOR
En uzun haliyle “İİT Üye Devletlerinde Gençliğin Durumu 2020 Gençliğin Ekonomik Katılımının Arttırılması” adlı rapor iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde “Eğitim ve Beceri Geliştirme”, “İstihdam ve Girişimcilik”, “Sağlık ve Refah” ve “Sosyal Katılım” konuları irdeleniyor. İkinci bölümdeyse “gençliğin temel sorunlarını ortaya çıkarmak ve durumunu iyileştirmeye yönelik politika önerileri üretmek için” düşük düzeydeki ekonomik katılımları mercek altına alınıyor.

YÜZDE 17,7’Sİ OKUMA YAZMA BİLMİYOR
İİT üyesi devletlerde halen gençlerin yüzde 17,7’si okuma yazma bilmiyor. Raporda; sürdürülebilir kalkınmanın gençlere yönelik kaliteli eğitimin güçlendirilmesinden geçtiği vurgulanıyor.

HEM İŞSİZLER HEM İŞ GÜCÜNE KATILIMLARI DÜŞÜK
Genç işsizlik oranı dünya genelinde yüzde 11,8 iken İİT ülkelerinde yüzde 13,9. Gençlerin iş gücüne katılımında İİT ortalaması yüzde 38,7’de kalırken, dünya ortalaması yüzde 41,4. Raporda bu tabloya “siyasi istikrarsızlıklar, devam eden çatışmalar, geleneksel eski bakış açıları ve sivil toplum kuruluşlarının sınırlı gelişiminin” sebep olduğu ifade ediliyor.

İSTİHDAM, EĞİTİM VE ÖĞRETİMDEKİ TOBLO
Ekonomik hareketsizliğe yani “iş gücü piyasasındaki imkanların gençler için sınırlı veya yetersiz olması durumuna” ilişkin dünya oranı yüzde 58,6; İİT oranıysa yüzde 61,3. 2019’da İİT üyesi devletlerdeki gençlerin yüzde 24,1’i istihdam, eğitim veya öğretimde yer almadı. Genç kadınlardaki oran yüzde 34,5’e çıkıyor.

Taha Ayhan-İslam İş Birliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı

RAPOR, ÇOK ÖNEMLİ VERİLERE İŞARET EDİYOR
İslam İş Birliği Gençlik Forumu (ICYF) Başkanı Taha Ayhan, İİT Üye Devletlerinde Gençliğin Durumu 2020 Araştırması’nın çok önemli verilere işaret ettiğini söyledi: “Bazı üye devletler, gençlerin ekonomik katılımını artırmak için halihazırda özel programlar ve politikalar geliştirmiştir. Hatta bu programlardan ve politikalardan bazılarının diğer üye devletler tarafından kullanılabilecek başarı hikayeleri veya en iyi uygulamalar olduğu ortaya çıkmıştır. Ayrıca, bazı üye devletler, gençlerin ekonomik katılımını artırma çabalarını daha da destekleyebilecek İİT Gençlik Stratejisini uygulamaya başlamıştır.”

 

2021 STRATEJİK PLANINDAKİ 7 ÖNCELİK ALANI
Söz konusu araştırmanın ICYF’in gelecek planlarına ciddi katkılar sunduğunu kaydeden Ayhan; elde edilen sonuçlara göre hazırladıkları 2021 Stratejik Planı çerçevesinde küresel ölçekte gençlerin güçlendirilmesine yardımcı olmak için “kültür, gençlik gelişimi, ekonomik kalkındırma, çevre (doğa), networking, sosyal farkındalık, sanat olmak üzere” 7 öncelik alanı belirlediklerini dile getirdi.

ICYF’İN FAALİYETLERİ
Son iki yılda ICYF’nin “30 MOU ve iş birliği protokolü”, “İİT üyesi devlet bakanlıklarıyla 4 ikili anlaşma” ve “10 uluslararası kurum, 8 üniversite, 4 STK ve 4 devlet kurumuyla sözleşme” imzaladığını açıklayan Ayhan, diğer faaliyetleri hakkında şunları anlattı: “2019’dan beri ulaştığımız genç sayısına bakınca gurur verici bir tablo çıkıyor. Bugüne kadar projelerimize başvuru sayısı 80 bin 150; programlarımıza katılmış ve eğitim görmüş genç sayısı 11 bin 865; online programlarımızın izlenme sayısı 620 bin 750 ve toplamda projelerimiz aracılığıyla ulaşabildiğimiz genç sayısı 5 milyon 437 bin 362. Bu bizim için çok gurur verici bir sonuç olmakla beraber bizi daha çok Müslüman gence ulaşmak için teşvik eden, heveslendiren bir sonuç aynı zamanda. Gençlerimizin parlak geleceği, onların yeteneklerine, öğrenme kapasitelerine olduğu kadar aldıkları kaliteli eğitime, bilime ve teknolojiye yapılan akıllı yatırıma bağlıdır. İnanıyorum ki, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da göstereceğimiz çabalarımızla ve destekçilerimizle işbirliği içinde, tüm sorunları ve zorlukları aşabiliriz. Gençlerimiz bizim bugünümüz ve geleceğimizdir.”

“GENÇLERİN UMUT VE HAYALLERİNİ ANLAMAK İÇİN MÜKEMMEL BİR KAYNAK”
İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Koordinatörü Nebil Dabur da raporu “Ana bulgularımızda, İİT ülkelerindeki gençler kayda değer bir ilerlemeye işaret ediyor. Ortalamayı ele aldığımızda ekonomi, eğitim, sağlık ve sosyal katılım alanlarında gelişmeler kaydedilmiştir. Raporun İİT ülkelerindeki gençlerin umutlarını ve hayallerini anlamak ve onların ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik politika ve programlar geliştirmek için mükemmel bir kaynak olacağına inanıyorum.” ifadeleriyle değerlendirdi.

Nebil Dabur-İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi (SESRIC) Genel Koordinatörü

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir