Connect with us

Araştırma ve Raporlar

VİTAMİN VE MİNERAL İHTİYACINI NASIL GİDERMELİYİZ?

İnsan vücudunun günlük vitamin ve mineral ihtiyacını alabilmesi için doğru ve dengeli beslenme önem taşıyor. Ancak düzgün beslenilse bile bazen bu ihtiyacın karşılanamadığı görülüyor. Eczacı Ayşen Dinçer, vitamin ve mineraller hakkında en çok merak edilen konulara açıklık getirdi.

Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması besin tüketim verilerinin “vitamin ve mineral alım miktarındaki yetersizliği” gözler önüne serdiğini belirten Eczacı Ayşen Dinçer, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin minerallerin doğru beslenmeyle sağlanabileceğinin altını çizdi.

Ayşen Dinçer-Eczacı

HER YAŞ GRUBU AYNI VİTAMİN VE MİNERALLERİ KULLANABİLİR Mİ?
Yaş gruplarına göre vitamin ve mineral ihtiyacının farklılaştığına işaret eden Dinçer, “Çocukların, ergen bireylerin, yetişkinlerin ve yaşlıların vitamin ve mineral ihtiyacı farklıdır. Üstelik bu, cinsiyete göre de değişir. Bu nedenle vitamin ve mineral takviyelerini cinsiyete, yaşa ve ihtiyaca uygun seçmeli. Çoğumuz genellikle bunu bilmediğimiz için kulaktan dolma bilgilerle vitamin alıyoruz. Bazen de bu yüzden tam da ihtiyacımızı karşılamayacak bir vitamini yanlış sürelerde ve dozlarda kullanabiliyoruz. Oysa vitamin ve mineral desteği alırken tekli ve yüksek doz tercih etmek yerine yaşa ve cinsiyete yönelik uygun dozda hazırlanmış vitaminlerin günlük kullanılması daha doğru olur.” dedi

TAKVİYELER NE KADAR SÜREYLE ALINMALI?
Dinçer, birkaç kutu tükettikten sonra multivitamin kullanmayı bırakanları şöyle uyardı: “Dünya Sağlık Örgütü sağlıklı yaşam için her gün en az 2.5 litre su tüketmemizi, 10 bin adım atmamızı, günde 5-9 porsiyon sebze meyve tüketmemizi, günde 7 saatten fazla uyumamızı, haftada 3’den fazla alkol tüketmememizi ve sigara kullanmamamızı öneriyor. Bunu 3 ay yapıp sonra ara verin demiyor. İhtiyacınıza yönelik kullanılacağınız bir multivitamin için de aynı şey geçerli. Bu takviyeler yaşam boyu alınmalı. Fakat seçerken çok dikkat etmelisiniz. Koruyucu, glüten, maya içermeyen, cinsiyetininize ve ihtiyacınıza özel dozlar içeren, güvenilir markaların ürünlerini tercih etmeye özen gösterin.”

MULTİVİTAMİNLER KİLO YAPAR MI?
Halk arasında dolaşan bilginin aksine multivitaminlerin kilo aldırmadını kaydeden Dinçer; yeni tüketilmeye başlandığında ilk 2 hafta “iştah artışı diye yorumlanan ama aslında enerji artışı denilen” bir etkinin ortaya çıktığını söyledi: “Bu vücudunuzda vitamin mineral rezervlerinizin düşük olduğunun da bir kanıtıdır. O nedenle özellikle 2-3 hafta sabredin ve beslenme alışkanlığınızı değiştirmeyin. Sonrasında herşeyin düzene girdiğini göreceksiniz. Burada tek istisna çok yüksek doz B Kompleks vitamini içeren markaların ürünledir. Onları kullanmak yerine yaşınıza, cinsiyetinize ve ihtiyacınıza özel hazırlanmış bir multivitamin kullanarak bu süreci daha rahat geçirebilirsiniz.’’

AYNI ANDA BİRDEN FAZLA MULTİVİTAMİN KULLANILIR MI?
Eğer doğru formülde multivitamin alınıyorsa aynı anda birden fazla kullanılmamasını öneren ve “Ancak C vitamini günde 1000 mg ve D Vitamini günde minimum 1000 ünite ayrı alınmalı.” diyen Dinçer, “multivitaminler içerisinde alınan C ve D vitamini dozlarının yeterli olmayacağını” vurguladı.

VİTAMİN ALIRKEN ALKOL VEYA SİGARA KULLANMAK ZARARLI MI?
Alkol ve sigaranın insan sağlığı için birçok açıdan risk oluşturduğunu dikkat çeken Dinçer, şunları dile getirdi: “Aldığınız multivitaminin alkol ve sigaranın vücudunuzda tükettiklerini karşılamak adına da önemli. Bu nedenle multivitamin kullanmayı bırakmayın ama alkol ve sigaradan vazgeçmek için elinizden geleni yapın.”

EN PAHALI VİTAMİN EN İYİSİ Mİ?
Dinçer, vitamin satın alırken fiyatına değil, “günlük ihtiyacı karşılayabilecek içeriğe ve üreten firmanın faaliyet süresine” bakılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir