Connect with us

Araştırma ve Raporlar

KURAKLIK BAL ÜRETİMİNİ VURACAK

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2020 Yılı Kasım Ayı Alansal Yağış Raporuna göre kurak bir yıl geçiren Anadolu’da Kasım ayı yağışları normale göre yüzde 49 azaldı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli son 5 yılın en kurak yılını yaşadığımızı dile getirerek konuya dikkat çekmişti. Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, bir kovanda 17-20 kiloya varan bal üretiminin kuraklık yüzünden 2-3 kiloya düştüğünü ifade etti.

Yağışların mevsim normallerinin altında olması tarım ve hayvancılığı olumsuz etkiliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 2020 Yılı Kasım Ayı Alansal Yağış Raporu; Anadolu’da Kasım ayı yağışlarının mevsim normallerine göre yüzde 49 azaldığına işaret ediyor. Yağışların azalması ise birçok canlının yaşamını ve tarımı olumsuz yönde etkiliyor. Bal Uzmanı Ahmet Bağran Aksoy, bal arılarının kuraklıktan en çok etkilenen canlılar olduğunu belirtti.

Ahmet Bağran Aksoy-Bal Uzmanı

ARICILIK SEKTÖRÜ İÇİN TEHLİKE SİNYALLERİ
Kuraklığın arıcılık sektörü için tehlike arz ettiğini söyleyen Aksoy, “Çiçeklenme zamanında bitkilerin susuz kalması arıların bal yapma oranında düşüşe ve toplu arı ölümlerine neden oluyor. Hal böyle olunca yaşanan kuraklıktan dolayı ortalama 17-20 kilo bal alınan kovanlardan ancak 2-3 kilo bal alınabiliyor.” diye konuştu.

“BİTKİLER YOK OLUYOR, ARILAR ÖLÜYOR”
Aksoy, çiçeklenme zamanında yeteri kadar su alamayan bitkilerin nektar miktarının azaldığını dile getirdi: “Yıllık yağış miktarı arıcılık sektörü için büyük önem taşıyor. Türkiye’nin birçok bölgesinden kuraklık haberleri alıyoruz. Yağışların azalması sonucu meydana gelen kuraklık birçok bitki türünü yok ediyor. Bunun sonucunda arılar yaşamını sürdürmek ve bal üretmek için ihtiyaç duyduğu nektara ulaşamıyor ve toplu ölüm vakaları yaşanıyor. Bal arıları azaldıkça bitkilerin geleceği tehlikeye giriyor. Bu da gıda krizini beraberinde getirir.”

“SAHTE BALLARA DİKKAT”
Arıcılık sektöründe yaşanan olumsuzluklar neticesinde bal fiyatlarının artması, sahte bal üretenleri harekete geçiriyor. Aksoy, tüketicileri sahte bal konusunda uyardı: “Arıcılık sektöründe yaşanan olumsuzluklar sonucu ham bal fiyatlarının artması maalesef mısır şurubu ile ucuza sahte bal üretenlere fırsatlar yaratıyor. Bu nedenle sahte balı ham baldan ayırabilecek noktaları bilmek oldukça önemli. Gerçek bal kristalleşir ve donar. Aynı zamanda bal yedikten sonra 15-20 saniye bal tadının damakta kalması ve balın su içerisinde kolayca erimemesi de gerçek balı sahte baldan ayırt etmek için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir