Connect with us

Araştırma ve Raporlar

İŞ DÜNYASINI ELEKTRİK ÇARPIYOR

Avrupa istatistik kurumu Eurostat’ın verilerine göre en pahalı işyeri elektriği Türkiye’de. Elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım, kamuoyunda elektrik fiyatlarını devletin belirlediği inancının hakim olduğuna dikkat çekti. Elektrik piyasasının serbestleştiğini hatırlatan Kırım,  maliyetlerin belirlenmesinde devletin belirleyici rol oynamadığını ifade etti.

 

Avrupa’da pek çok ülkede elektrik fiyatları yükseliyor. Artış oranlarında Türkiye öne çıkıyor. Avrupa istatistik kurumu Eurostat’ın 2018 ve 2019 yıllarının ilk yarılarındaki elektrik fiyatları karşılaştırmasında Türkiye artış oranlarıyla dikkat çekmişti. Mesken elektriğinde yüzde 20.2’yle Gürcistan ve Hollanda’nın ardından üçüncü sıradaydı. Hane dışı elektriğindeyse yüzde 53 artışla zirvedeydi.

TÜRKİYE; AVRUPA’DA ELEKTRİĞİN EN PAHALI OLDUĞU ÜLKELERDEN
Eurostat’ın güncel verileriyle; 2019 ile 2020 yıllarında evlerde satın alma paritesine göre Türkiye, Avrupa’da elektriğin en pahalı olduğu 4’üncü ülke. Listenin ilk sırasındaki Romanya’yı Almanya ve Çekya izliyor. İş yeri elektrik fiyatlarındaysa yine satın alma paritesiyle Avrupa ülkeleri içinde en pahalı elektrik Türkiye’de. Romanya, Polonya ve Slovakya hemen ardından sıralanıyor.

EN YÜKSEK ZAM ORANI TÜRKİYE’DE
2019 ve 2020 verileri satın alma paritesi bazında kıyaslandığında Türkiye’deki yüksek zam oranı dikkat çekiyor. Bu yıl iş yeri elektrik fiyatlarında yüzde 27, evlerde ise yüzde 32 oranında artış kaydedildi.

TEK BELİRLEYİCİ TEDARİKÇİ ŞİRKETLER DEĞİL
Elektrik fiyatlarını sadece tedarikçi şirketler belirlemiyor. Bazı ülkelerde otoriteler de tavan fiyat veya regüle tarife uyguluyor. Müdahale gerçekleşmeyen ülkelerde elektrik fiyatları Avrupa Birliği ortalamasının altında seyrediyor. Piyasa fiyatlarına müdahale edilen ülkelerde evlerde kullanılan elektriğin fiyatı yükseliyor.

Çağada Kırım- Encazip.com’un kurucusu

“ELEKTRİK FİYATLARINA MÜDAHALE ORTA VADEDE ARTIŞA NEDEN OLUR”
Elektrik tedarikçileri karşılaştırma sitesi encazip.com’un kurucusu Çağada Kırım, elektrik fiyatlarına devlet otoritelerinin müdahalesinin piyasa dengesini bozarak orta vadede fiyat artışına yol açacağını belirtti:  “Tavan fiyat uygulaması bazı durumlarda tüketicilerin lehine olabilirken, piyasa fiyatlarına devlet otoritelerinin müdahalesi çoğunlukla piyasa dengesini bozarak orta vadede fiyatların artmasına neden olur. Avrupa elektrik fiyatlarına baktığımızda da fiyatlara müdahalenin az olduğu İsveç, Hollanda, Avusturya gibi ülkelerde elektrik fiyatlarının hem satın alma paritesine göre hem de reel fiyatlarda Avrupa ortalamasının altında olduğunu görüyoruz. Ülkemizde ise bunun aksine bir durum söz konusu.”

 

“HALK FİYATLARI DEVLETİN BELİRLEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR”
Kırım, kamuoyu nezdinde elektrik fiyatlarını devletin belirlediği yönünde düşünceler geliştiğini söyledi: “Kamuoyundaki algı, elektrik fiyatlarının devlet tarafından belirlendiği yönünde ve bu yüzden elektrik fiyatlarının belirlenmesinde insanlardaki bu hassasiyet önemli bir faktör haline geliyor. Ancak ülkemizdeki elektrik piyasası serbestleşmiş durumda ve elektrik maliyetlerinin belirlenmesinde devletin belirleyici rolü yok.”

“FİYATLANDIRMA ADİL OLMALI”
“Adil elektrik fiyatlandırmasını” savunan Kırım, “Her ne olursa olsun fiyatlandırma adil olmalı ve maliyetleri yansıtmalı, aksi halde kısa vadede daha ucuz elektrik tüketsek de orta ve uzun vadede elektrik fiyatlarındaki artış ne yazık ki hep gündemimizde olacak.” dedi.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir