Türkiye İMSAD’ın (Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği) geleneksel ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısının 39’uncusu ‘Pandeminin Domino Etkisi: Covid-19/Ekonomi-21’ başlığıyla gerçekleşti. Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, “2019’u 100 puan olarak kabul edersek, şu an iktisadi aktivitelerin seviyesi 80 puana gelmiş durumda. Nisan ve mayısta yüzde 40’ların biraz üzerine kadar gerilemişti, çok hızlı bir toparlanma oldu ama 2019’a dönebilmek için önümüzde daha gidecek hayli yol var.” dedi.
Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, ‘Pandeminin Domino Etkisi: Covid-19/Ekonomi 21’ başlıklı 39’uncu ‘Gündem Buluşmaları’ toplantısının açılışında, “Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrekte yüzde 6,7 büyümesini, ülkemiz ve sektörümüz adına umut verici buluyorum. Pandemi etkisiyle belirsizliklerle dolu bir dönemde, ülkemize ve ülkemizin güçlü potansiyeline güvenerek yolumuza devam etmeliyiz.” dedi.
“DÜNYA, BELKİ DE SON 100 YILIN EN SERT DARALMASINI YAŞIYOR”
Programın konuşmacısı ve Türkiye İMSAD Ekonomi Danışmanı Dr. Can Fuat Gürlesel, hazırlıksız yakalanılan Covid-19 salgınının ekonomiye olumsuz etkisini en aza indirmek için dünya genelinde “olağanüstü parasal genişleme önlemleri” alındığının altını çizdi: “Bu sene dünya belki de son 100 yılın en sert daralmasını yaşıyor. Bu önlemlerin olumlu etkisini görmeye başladık. Haziran ayında üçüncü çeyrek için dünyada yüzde 5,8 küçülme beklenirken yüzde 2,8’e kadar düşen bir daralma oldu. Son çeyrekte ise yüzde 3 küçülme beklenirken yüzde 1,5 küçülme ile kapanacak gibi görünüyor”
“MAL TİCARETİ BÜYÜKLÜĞÜ NEREDEYSE 2008 KRİZİNDEKİ SEVİYEYE GERİLEDİ”
Gürlesel, 16 trilyon dalar seviyesine gerileyen dünya mal ticaretinin 2020’yi yüzde 12’lik daralmayla kapatacağını kaydetti: “Neredeyse 2008’deki küresel krizde yaşadığımız dünya mal ticareti büyüklüğüne döndük.”
“2020 ÜÇÜNCÜ ÇEYREKTE HIZLI BİR TOPARLANMA GERÇEKLEŞTİ”
2020 yılı üçüncü çeyrekte dünya mal ticaretinin hızla toparlandığını ifade eden Gürlesel, bunun Türkiye’nin ihracatına pozitif yansıdığını belirtti: “Üçüncü çeyrekte dünyada 4,47 trilyon dolarlık bir ihracat oldu ve bu rakam birinci çeyreğin de üzerine çıktı. Daralma da yüzde 4,5’te kaldı. Covid-19 salgınının ikinci dalgası endişesiyle öne çekilen ve genişleyen siparişlerle mal ticaretinin yeniden önemli ölçüde canlandığını görüyoruz.”
“2021’İ SALGININ İKİNCİ DALGASI VE AŞI BEKLENTİLERİ ŞEKİLLENDİRECEK”
“2019’u 100 puan olarak kabul edersek, şu an iktisadi aktivitelerin seviyesi 80 puana gelmiş durumda. Nisan ve mayısta yüzde 40’ların biraz üzerine kadar gerilemişti, çok hızlı bir toparlanma oldu ama 2019’a dönebilmek için önümüzde daha gidecek hayli yol var.” diyen Gürlesel, 2021’i büyük ölçüde Covid-19 salgınının ikinci dalgası ve aşı beklentilerinin şekillendireceğini kaydetti: “Aşının bulunmasıyla ortaya çıkan bir iyimserlik var. 2021’in ilk çeyreğinde dünya ekonomisinde bir daralma bekleniyor. Aşının başarılı olması halinde ikinci çeyrekte çok hızlı bir geri dönüş olabilir. Eğer bu iyimser senaryo gerçekleşirse, dünya mal ticaretinde yüzde 10’luk bir büyüme yaşanabilir.”
“GÜMRÜK BİRLİĞİ’NİN GÜNCELLENMESİ TÜRKİYE AÇISINDAN HAYATİ ÖNEME SAHİP”
Yakın coğrafyadaki ülkelerin kendi arasında oluşturduğu ticaret birliklerinin çoğaldığına ve küreselleşmenin biçim değiştirdiğine dikkat çeken Gürlesel; ¬Avrupa Birliği (AB) Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesinin Türkiye açısından hayati önem taşıdığını vurguladı.
FERDİ ERDOĞAN: “REKABET ENDEKSİNDE 61’İNCİ SIRADAYIZ”
Toplantının moderatörü Türkiye İMSAD Başkan Vekili Ferdi Erdoğan da şunları dile getirdi: “Dünyanın en büyük ekonomileri arasında ilk 10’a girmemiz için her sene yüzde 7 büyümemiz gerekiyor. Bunun için de reformlara ihtiyaç var. Sadece kendi kaynaklarımızla, tasarruflarımızla büyüyemeyeceğimiz ortada. Ekonomik büyüklüğü ile ilk sıralarda bulunan 10 ülkenin rekabet endekslerine baktığımızda; Singapur 1, ABD 2, Hong Kong 3, Hollanda 4, İsviçre 5, Japonya 6, Almanya 7, İsveç 8, İngiltere 9 ve Danimarka 10’uncu sırada yer alıyor. Biz rekabet endeksinde 61’inci sıradayız. Bu 61’in bileşenlerinde kurumsal yapılanmadan inovasyon kabiliyetine, makroekonomik ortamdan mali sisteme kadar her şeyin ciddi şekilde elden geçmesi gerekiyor. Bu adımların atılmasına acil ihtiyacımız var.”
FAİZ VE ENFLASYONDAKİ SEYİR KÜRESEL EKONOMİYİ NASIL ETKİLİYOR?
TÜİK’E GÖRE YILLIK ENFLASYON AĞUSTOS 2024’TE YÜZDE 51,97’YE GERİLEDİ…
BANKACILIK DIŞI FİNANS SEKTÖRÜ YASAL DÜZENLEME BEKLİYOR…
E-TİCARETTE HIZLI VE GÜVENLİ BÜYÜME İÇİN…
TÜİK’E GÖRE YILLIK ENFLASYON 10 PUAN GERİLEDİ…
HAZIR BETONDA FAALİYET ENDEKSİ SON 60 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE…