Connect with us

Araştırma ve Raporlar

TÜRKİYE COVID-19 AŞISINA HAZIR MI?

Dünyaca ünlü ilaç firması Pfizer ve BioNTech tarafından geliştirilen Covid-19 aşısı umut ışığı yaktı. Sağlık ekonomisi uzmanı Prof. Dr. Onur Başer, Covid-19 aşısı için Türkiye’nin dağıtım ve kaynak ihtiyacını belirleyerek plan yapması gerektiğini söyledi.

Sağlık Ekonomisi Uzmanı ve MEF Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. Onur Başer, Pfizer’in Covid-19’a karşı geliştirdiği aşıda son fazına gelindiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Nihayet tünelin ucunda ışık göründü. Türkiye, aşının dağıtımı ve hastalara ulaşmasında sorun yaşamamak adına altyapısını, sipariş miktarlarını ve kaynaklarını şimdiden belirlemeli.”

ÜÇ HAFTA ARAYLA İKİ DOZ AŞI
Koronavirüs aşısının Covid-19 hastalığına karşı yüzde 90’dan fazla etkili olduğunun açıklanmasının ardından tüm ülkeler aşı hazırlığı için kolları sıvamaya başladı. Üç hafta arayla iki doz halinde uygulanacağı belirtilen aşının yıl sonuna kadar Pfizer’ın Michigan Kalamazoo’daki fabrikasında 50 milyon, 2021 sonuna kadar ise 1,3 milyar doz üretilmesi planlanıyor.

Prof. Dr. Onur Başer – MEF Üniversitesi İktisat Bölümü Başkanı

“2020 SONUNA DOĞRU ONAYLANACAĞI ÖNGÖRÜLÜYOR”
Aşı haberinin umut verdiğini ifade eden Başer, “Her ne kadar açıklanan veriler firmanın verileri olsa ve hakemler tarafından denetlenmemiş olsa da Pfizer, en kısa sürede acil onay için Federal Sağlık Örgütü’ne başvurmaya hazırlanıyor. Federal Sağlık Örgütü’nün isteyeceği 2 aylık bir yan etki izleme süresinin ardından, yıl sonuna doğru aşının onaylanacağı öngörülüyor. Bunun yanı sıra Moderna firmasının aşısı da yolda.” dedi.

“RİSK GRUPLARINA GÖRE AYRIM YAPILACAK”
Başer, aşının dağıtımının ve aşıya ulaşımın bu aşamada önemli hale geleceğini dile getirdi: “Sadece ABD’de 300 milyon doza ihtiyaç bulunuyor, aşı risk gruplarına göre ayrım yapılarak öncelikler belirlenecek. Aşının taşınması ve depolanması için -70 derecelik soğutuculara ihtiyaç duyulacak ve her paket 1000 ila 5000 doz içerecek.”

BUZ TORBASI TALEBİ ARTACAK
Türkiye’nin aşı dağıtımında sorun yaşamaması için altyapı tesislerini, sipariş miktarlarını ve kaynaklarını doğru şekilde planlaması gerektiğini ifade eden Başer, konuya ilişkin şu bilgileri aktardı: “Her aşı paketi, GPS’li termal araçlarla muhafaza edilerek nereye ulaştıklarının kontrol edilecek. Paketler ulaştığında ultra soğuk dolaplarda 6 ay korunabilecek ve buzdolabına alındığında 5 gün içinde kullanılmaları gerekiyor. İki doz gerektiği için aşıların ulaştırılmasına ve saklanmasına ilişkin organizasyon şimdiden yapılmaya başlanmalı. Örneğin aşı nakliyesinde kullanılacak kuru buz torbalarına çok büyük talep olacak.”

“AŞI BULUNSA BİLE TEDBİRİ ELDEN BIRAKMAYIN”
Aşı çalışmalarının olumlu sonuç alınmasıyla rehavete düşülmesine izin verilmemesi gerektiğinin altını çizen Başer, “Aşının Türkiye’ye ulaşması zaman alacağı için önümüzdeki kışı yine maske, mesafe ve hijyenle atlatmak zorundayız. Günler geçtikçe Covid-19 için tedavi şekilleri gelişiyor ve sağlık personelinin tecrübesi artıyor. Ne kadar uzun süre kendimizi maske, mesafe ve hijyenle korursak o kadar kaliteli bir tedavi şekline ulaşabiliriz.” diye konuştu.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir