Connect with us

Finans & Ekonomi

AYLIK İHRACATTA CUMHURİYET REKORU…

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verileriyle 2020 Ekim’de 17 milyar 333 milyon dolarla Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracatı gerçekleştirildi. TİM Başkanı İsmail Gülle, “Bin 742 firmamızın ilk kez ihracata katılımıyla yılbaşından bu yana aylık bazda ihracat ailesine katılımda da bir rekor kırdık.” dedi.

 

 

İsmail Gülle-Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı.

Genel Ticaret Sistemi’ne (GTS) göre Ekim 2020’de bir önceki yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5.6 artışla 17 milyar 333 milyon dolarlık ihracata imza atıldı. Bunun aylık bazda Cumhuriyet tarihi rekoru olduğunu belirten Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, 2020 yılı sonunda Yeni Ekonomi Programı’nda da altı çizilen 165,9 milyar dolar hedefini yakalayacaklarını söyledi.

KATMA DEĞERLİ ÜRÜN İHRACATINDA ARTIŞ KAYDEDİLDİ…
“İhracata yeni başlayan bin 742 firmamız ekim ayında 114 milyon 158 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Firma özelinde bakıldığında ise, ekim ayı içerisinde toplam 42 bin 559 firmamız ihracat gerçekleştirdi.” diyen Gülle, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katıldığı toplantıda “kilogram başı değeri 10 doların üzerindeki yüksek katma değerli ürünlerin ihracatının ekimde de arttığını” dile getirdi: “Bu ürünlerde, 2019 yılının ekim ayında, 3 milyar 663 milyon dolar olan ihracatımız, bu ay yüzde 23 oranında artarak, 4 milyar 520 milyon dolar seviyesine yükseldi. Kilogram başı ihracatı 50 doların üzerinde olan en yüksek katma değerli ürünlerde ise ekim ayında ihracatımız 983 milyon dolara yükseldi. Katma değer odaklı üretim ve ihracat bilinciyle, 214 milyar dolarlık 2023 yılı ihracat hedefimize ulaşacağız.”

20 SEKTÖRÜN İHRACATINDA ARTIŞ GERÇEKLEŞTİ
Bir yıl öncesine nazaran 20 sektörün ihracatında artış meydana geldiğini açıklayan Gülle, şu bilgileri aktardı: “Hazırgiyim, mobilya ve halı sektörlerimiz; tarihlerinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Sektörel anlamda; 2 milyar 916 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörümüz liderliğini korurken; 1 milyar 858 milyon dolara ulaşan hazırgiyim sektörümüz ikinci, 1 milyar 725 milyon dolara ulaşan kimyevi maddeler sektörümüz ise üçüncü oldu. Otomotiv sektöründe, geçtiğimiz yılın aynı ayına göre, 103 milyon dolarlık ihracat artışı gerçekleşirken, hazırgiyimde ise 305 milyon dolar artış yaşandı. Ekim ayının en güçlü performansına imza atan sektörler; yüzde 161 artışla 693 milyon dolara ulaşan mücevher; yüzde 21 artışla 357 milyon dolara ulaşan çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri; yüzde 20 artışla 1 milyar 858 milyon dolara ulaşan hazırgiyim sektörleri oldu. Sektörlerimizin ihracat yaptıkları ülke sayılarına baktığımızda, ekim ayında, 206 ülke ve bölgeye gerçekleştirdiği ihracatla kimyevi maddeler sektörümüz birinci, 192 ülke ve bölgeye ihracat ile hububat sektörümüz ikinci ve 187 ülke ve bölgeye ihracat yapan çelik sektörümüz üçüncü oldu.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir