Connect with us

Finans & Ekonomi

GİRİŞİMLER “İMECE IMPACT” ETKİSİYLE DAHA GÖRÜNÜR KILINACAK…

Sosyal inovasyon platformu imece’nin, etki hızlandırıcı programı imece impact’e başvurular başladı. İmece Direktörü Mustafa Özer programla “toplumsal ve ekolojik fayda üreten büyüme aşamasındaki girişimleri hızlandırmayı, ürettikleri sosyal etkiyi görünür kılmayı, etki yatırımı başta olmak üzere girecekleri süreçler içerisinde doğru değerlemeye ulaşmalarına katkı sağlamayı” amaçladıklarını ifade etti. UNDP’nin desteklediği Business Call To Action’ın bilgi danışmanlığındaki programın; Zorlu Holding ana, İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) stratejik, Startup Wise Guys ise yatırım partneri.

 


2016 yılında ATÖLYE, S360 ve Zorlu Holding’in ortaklığıyla kurulan sosyal inovasyon platformu imece, sosyal girişimlere verdiği desteği büyütüyor. Kuruluşundan bu yana geçen 3 yılda edindiği tecrübeyle şimdi de Destek Programı’nı ileri seviye girişimler için “etki hızlandırıcısı programına” dönüştürüyor.

İMECE IMPACT NEYİ SAĞLAYACAK?
İmece impact, girişimin “hangi sosyal probleme ve hangi hedef kitleye dokunarak nasıl güçlü bir çözüm sunduğunun” etki yatırımcılarınca fark edilmesini sağlayacak. Türkçe ve İngilizce hazırlanacak etki raporlarıyla girişimlerin “kendilerini daha iyi anlatmalarına imkân tanınacak”, “hayata geçirdikleri çözümlerle nasıl bir etki ve dönüşüm elde ettikleri” anlaşılır kılınacak ve “çözdükleri problem ve ticarileşme potansiyelleri” görünür hale gelecek.

GİRİŞİMCİLERE SUNULACAK FIRSATLAR
Program dahilinde girişimcilere; “etki ölçümleme ve raporu”, “iş geliştirme ve özel sektör ile eşleştirme”, “6 ay boyunca mentor havuzuna erişim”, “özelleştirilmiş 1’e 1 eğitim ve girişim koçluğu desteği”, “girişimin ihtiyacına yönelik hizmet satın alma” ve “iletişim desteği ve yazılı ya da video formatında tanıtım içerikleri’’ başlıkları altında fırsatlar sunulacak.

15 KASIM’DA KADAR BAŞVURULABİLECEK
Büyüme aşamasındaki, “müşterili ve ölçeklenebilir gelir modelli”, “etki potansiyeli taşıyan” ve “döngüsel ekonomi ya da nitelikli eğitim temalarında çalışan” girişimler 15 Kasım’a kadar imece.com/impact üzerinden programa başvurabilecek. Program, Nisan 2021’de sona erecek.

Mustafa Özer-İmece Direktörü

“POTANSİYELİ ÖLÇÜLEBİLİR VE GÖRÜNÜR KILIYORUZ”
İmece Direktörü Mustafa Özer, “toplumsal ve ekolojik fayda üreten büyüme aşamasındaki girişimleri hızlandırmayı, ürettikleri sosyal etkiyi görünür kılmayı, etki yatırımı başta olmak üzere girecekleri süreçler içerisinde doğru değerlemeye ulaşmalarına katkı sağlamayı” amaçladıklarını belirtiği program hakkında şunları söyledi: “İş geliştirme ve büyüme yolculukları sırasında, başta ileri aşama yatırım turuna hazırlık süreçleri olmak üzere olası partnerlik ve yatırımcı ilişkilerinde etki raporlamasına ihtiyaç duyan girişimlere çözümler getiriyoruz. Zorlu Holding ana partnerliğinde, UNDP’nin desteklediği Business Call To Action’un bilgi danışmanlığı, SKD stratejik partnerliği ve Startup Wise Guys’un yatırım partnerliği ile bir etki hızlandırıcı programı sunuyoruz. Program kapsamında girişimlerin meselelere nasıl yaklaştıklarını; çözümleriyle nasıl bir etki doğurduklarını, taşıdıkları potansiyeli ölçülebilir ve görünür kılıyoruz. Tasarımdan hukuka, pazarlamadan sosyal medyaya girişimlerin program dönemindeki ihtiyaçlarına göre şekillenen yönlendirmeler sunuyoruz.”

Aslı Alemdaroğlu-Zorlu Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü

“ETKİ YATIRIMLARI 404 MİLYAR DOLARA ULAŞTI”
Zorlu Holding Kurumsal İletişim Genel Müdürü Aslı Alemdaroğlu, imece’nin “kısa sürede kat ettiği mesafeyle temel toplumsal meselelerinin çözümü için bir umut ışığı” olduğunu kaydetti. Alemdaroğlu; Zorlu Holding’in “kurucu ortağı ve ilk üç programının destekçisi olduğu” imece’nin kendi ayakları üzerinde durarak sürekli gelişim göstermesinden çok büyük bir mutluluk duyduğunu belirtti: “Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı gerçekleştirebilmek için her yıl 2,5 trilyon dolarlık bir kaynağa ihtiyaç var. Sosyal amaçlar için fon sağlayan geleneksel filantropiyle ne bu kaynağı bulabilir ne de bu sorunları çözebiliriz. Ancak dünya çapındaki yatırımcılar; etki yatırımı lensini takarak bu sermaye açığını kapatabilirler. Sermaye piyasalarındaki yaklaşık 300 trilyon dolar olan küresel yatırımın sadece yüzde 1’inin etki yatırımcılığına yönlendirilmesiyle bile bu 2,5 trilyon dolarlık kaynak sağlanabilir. Küresel Etki Yatırımcıları Ağı’nın (GIIN) 2020 yılı etki yatırımcılığı raporuna göre küresel olarak 404 milyar dolara ulaşan etki yatırımlarının daha da artması, bu yüzden büyük bir önem taşıyor. Türkiye’deki sosyal girişimcilik ekosistemindeki yeni kilometre taşlarından biri olan etki hızlandırıcı programı imece impact’in; Türkiye’de sosyal etki üreten girişimlerin etkilerini daha görünür kılarak bu konudaki yatırımların gelişimine ciddi katkılar sağlayacağına inanıyorum.”

UNDP Business Call to Action Müdürü Luciana Aguiar

“İMECE, İLHAM VERİCİ BİR PROGRAM”
Kapsayıcı iş modelleri için dünyanın önde gelen platformlarından UNDP Business Call to Action Müdürü Luciana Aguiar ise “İmece, ticari olarak uygulanabilir ve sürdürülebilir kalkınma hedeflere katkıda bulunan inovatif çözümleri teşvik eden ilham verici bir platform. Business Call to Action, imece ile iş ortağı olmaktan, Türkiye’de erken aşamadaki girişimlerin performanslarına güç sağlarken etki ölçmek ve yönetmek için eğitimler ve araçlar sağlamaktan büyük memnuniyet duyuyor.” dedi.

 

 

Ebru Dildar Edin-SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı

“SÜRDÜREBİLİRLİK MUTLAKA HEDEFTE OLMALI”
Projenin stratejik partneri SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin’in programa dair görüşleri şöyle: “Dünyanın devamlılığı sağlanacak şekilde bir büyüme modeli için sürdürülebilirlik mutlaka hedefte olmalı. Bu modelde büyüme ise döngüsel ekonomi ile mümkün. Al-kullan-at dediğimiz lineer ekonomi modelinden, atıkların kaynak olarak ele alındığı, tekrar ekonomik bir fayda getirecek ürün veya hizmetlere dönüştürüldüğü döngüsel ekonomi iş modelleri geliştirilmeye ve yaygınlaştırılmaya başlandı. Bu yılın başında yürürlüğe giren ve 2050’de Avrupa Birliği (AB) kapsamında karbon nötr olmayı hedefleyen Avrupa Yeşil Düzen anlaşmasında da en önemli başlıklardan biri döngüsel ekonomi oldu. Avrupa’da Döngüsel Ekonomi Modeli aktif olarak uygulandığında, 700 bin kişi için yeni istihdam fırsatları sunacağı belirtiliyor. Bunun yanında, Avrupa’nın kaynak verimliliği 2030’a kadar yüzde 3 artabilir. Bugün Avrupa bölgesi içerisinde resmen başlamış olan bu süreç, zamanla bütün kıtalara ve sektörlere yayılacak. Yakın ticari ilişkilerimizi göz önünde bulundurduğumuzda AB’deki bu dönüşümün ülkemizde de ciddi etkileri ve yansımaları olacak. İş dünyası olarak rekabet gücümüzü koruyabilmemiz için bir an önce bu konuda aksiyon almaya başlamamız gerek.”

Cristobal Alonso-Startup Wise Guys Global CEO’su

 “2012’DEN BERİ 185’TEN FAZLA GİRİŞİME YATIRIM YAPTIK” 
Startup Wise Guys Global CEO’su Cristobal Alonso da yatırım politikalarını ve hedeflerini şu ifadelerle anlattı: “Startup Wise Guys olarak 2012 yılından itibaren ağırlıklı olarak yazılım, finansal teknolojiler ve siber güvenlik alanlarında çalışan 185’ten fazla girişime yatırım yaptık. Yatırım yaptığımız girişimlerin kurucuları 51 farklı ülkeden geliyor. 2019 yılında Doğu Avrupa’nın erken aşama lider yatırımcısı ve en çok yatırım yapan fonu seçildik. Bu sene itibariyle sürdürülebilirlik ve etki alanlarında çalışan girişimleri de yatırım süreçlerimize dahil etmeye başladık. Dünyayı daha iyi bir hale getirmek için çalışan bu girişimlere ortak olup onları farklı ülkelerde büyümeleri için destekliyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Yıllar içerisinde edindiğimiz network ve tecrübeyle birlikte sürdürülebilirlik ve etki alanında çalışan girişimlerin global ve başarılı şirketlere dönüşlerine destek olmak ve daha fazla etki yaratmalarını sağlamak bizim başlıca hedeflerimiz arasında. Sürdürülebilirlik ve etki konularında çalışan girişimlerin başvurularını sabırsızlıkla bekliyoruz.’’

ETKİ YATIRIMI NEDİR?
Finansal getirinin yanı sıra “pozitif ve ölçülebilir sosyal-çevresel etki oluşturmayı amaçlayan” yatırımların literatürdeki adı. “Sosyal faydayı” önemli bir kriter gören yatırımcıların sayısının artması ve bu tip sosyal fayda odaklı finansman modellerinin daha çok tercih edilir hale gelmesiyle “etki yatırımı pazarının ciddi ölçekte büyüme kaydedeceği belirtiliyor.

ETKİ ÖLÇÜMÜ VE ETKİ RAPORLAMASI…
Etki ölçümü ve etki raporlarıyla, girişimlerin etkilerinin somutlaştırması sağlanır. “Sosyal girişimin sahip olduğu değerlerin ve teknolojik imkanların” etkisi ölçülür. Ortaya çıkan argümanlarla sentezlenerek etki raporları yazılır. Girişimler; “iş geliştirme ve büyüme yolculuklarında ya da potansiyel etki yatırımcısı ile ilişki kurma süreçlerinde” etkilerinin somut verilerle ispatlanabilmesine ihtiyaç duymakta. Bunun için de “sosyal-çevresel etkilerinin ölçülebilmesi” gerekmekte.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir