Bağışıklık sisteminin “bakteri veya virüsleri istila etmek yerine” sağlıklı hücrelere saldırmasına sebep olan ve her yaşta ortaya çıkabilen “Sjögren sendromu”, kadınlarda erkeklerden 10 kat fazla görülüyor. Sıklıkla gözlerde ve ağızda kuruluk belirtilerinin kaydedildiği hastalık kişinin yaşam kalitesini düşürüyor ve ilerledikçe daha ciddi sağlık problemlerine yol açabiliyor.

Dr. Tuğrul Kıvanç-Ramatoloji Uzmanı
Sjögren sendromu’nun, sağlıklı doku ve hücrelerin yanlışlıkla bağışıklık sisteminin saldırıya uğramasıyla oluştuğunu belirten Romatem Hastanesi Ramatoloji Uzmanı Dr. Tuğrul Kıvanç; toplum tarafından pek bilinmemesi sebebiyle tanının geç konulduğunun altını çizdi: “Normalde bizi mikroplardan koruyan beyaz kan hücrelerimiz, bu hastalıkta nem yapmakla görevli bezlere saldırıyor. Bunun sonucunda vücuttaki bezler gözyaşı ve tükürük üretemiyor. Böylece hastalığın en büyük belirtisi olan gözlerde ve ağızda kuruluk meydana geliyor.”
“ÖNLEM ALINMAZSA İÇ ORGANLARI DA ETKİLEYEBİLİR”
Göz ve ağız kuruluğunun yanı sıra hastalarda “eklem ağrısı, şişlik ve sertlik, deri döküntüleri veya kuru cilt, vajinal kuruluk, kalıcı kuru öksürük ve uzun süreli yorgunluk” belirtilerine rastlandığını da söyleyen Dr. Kıvanç, düzenli takibin çok büyük önem taşıdığını vurguladı: “Nem üreten bezlerin düzgün çalışmadığı kronik bir otoimmün bozukluğu olan bu durum önlem alınmazsa iç organları da etkileyebilir. 10 kuru göz hastasından 1’inde Sjogren Sendromu olduğu tahmin edilmektedir fakat bu durumun teşhisi zor olabilir. Çünkü belirti ve semptomlar kişiden kişiye değişir ve diğer hastalıkların belirtileriyle benzer olabilir. Tedavisi, etkilenen vücut kısımlarına bağlıdır. O yüzden hekim kontrolünde süreç yönetimi önemlidir.”