Connect with us

Araştırma ve Raporlar

OTONOM ARAÇLARA HAZIRLIK SÜRECİ SON SÜRAT…

Dünyanın en zengin 10 ülkesinden Singapur, KPMG’nin hazırladığı Otonom Araçlara Hazırlık Endeksi’ne göre bu yıl “hem tüketici kabul hem de politika ve yasalar kategorilerinde” Hollanda’yı geçerek otonom sürüşe en hazır ülke oldu. Endeksin ilk 5’indeki diğer ülkeler sırasıyla Norveç, ABD ve Finlandiya.

 

“Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sektörünün” en büyük ölçekli dört uluslararası şirketi arasında yer alan KPMG, 30 ülkedeki gelişmeleri puanlayarak oluşturduğu Otonom Araçlara Hazırlık Endeksi’nin üçüncüsünü açıkladı.

2019 BAŞINDAN BİRİ ETKİN ÇABA ORTAYA KOYDU
720 kilometrekarelik yüzölçümüne sahip Hint Okyanusu’ndaki ada ülkesi Singapur, “otonom araçların test edilmesi, geliştirilmesi ve teşvik edilmesinde” 2019 yılı başından bu yana uyguladığı etkili politikaların” semeresini gördü. Son iki yılın lideri Hollanda’yı geçerek birincilik kürsüsüne çıktı.

KPMG Türkiye Otomotiv Sektör Lideri Hakan Ölekli, “Ülkeler otonom araçların güvenli ve etkili çalışması için her yıl önemli mesafeler alıyor. Araçların toplu taşımada, madencilikte ve lojistikte kullanıma girdiğini görüyoruz.” dedi.

Hakan Ölekli-KPMG Türkiye Otomotiv Sektör Lideri

ENDEKS ÜLKE YÖNETİMLERİ VE İLGİLİ ŞİRKETLERE YÖN VERİYOR
Kat ettikleri mesafeler dolayasıyla Belçika, Şili, Danimarka, İtalya ve Tayvan’ın bu yıl endekse dahil olduğunu belirten Ölekli, şunları söyledi: “Her yıl ülkelerdeki gelişmeleri karşılaştıran ve ölçen endeks, altyapı ve düzenlemelerde model olacak beş kentteki gelişimi de düzenli takip ediyor. Pekin, Detroit, Helsinki, Pitssburgh ve Seul’de ulaşım, trafik yönetimi, ekonomi ve bilgi teknolojileri komisyonları sektörü hem izleyecek hem denetleyecek. Endeks bu anlamda da düzenlemeler, regülasyonlar ve politikalarla ilgili hem ülke yönetimlerine hem otomotiv hem de teknoloji şirketlerine yön gösteriyor, yaklaşım ve uygulama farklarını ortaya koyuyor.”

TRAFİK KAZALARININ YÜZDE 95’İ İNSAN HATASI SEBEPLİ
Ölekli, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verileriyle dünyada her yıl 1.35 milyon ölümlü trafik kazası meydana geldiğini ve bu olaylarda 50 milyon kişinin yaralandığını kaydetti: “Bu kazaların yüzde 95’i insan hatasından kaynaklanıyor. Otonom sürüşlerin bu kazaları önemli ölçüde azaltacağı tahmin ediliyor.”

SİNGAPUR’DAKİ ŞARJ NOTKASI 2030’DA 28 BİNE YÜKSELECEK
Birçok devlet yasal düzenlemelerle boğuşurken Singapur’daki yolların 10’da biri otonom test sürüşlerine açıldı. Otonom araçları batısındaki tüm devlet yollarında denemeye başlayan Singapur, belirlenen üç bölgede 2022’ye kadar sürücüsüz otobüsleri devreye alacak. Halihazırda bin 600 olan ülkedeki şarj noktası sayısı 2030’a dek 28 bine yükselecek.

 

HOLLANDA, OTONOM ALTYAPISINDA İLK SIRADA
Çok az puan farkıyla liderliği Singapur’a kaptıran Hollanda, otonom sürüşe dair politika ve mevzuatlar konusunda en güçlü ülkelerden biri. Altyapıda ilk sırada. Nüfusunun yüzde 81’i otonom araçlar test bölgelerinin yakınında yaşıyor. Ancak halkların otonom araçları benimsemesi kriterinde Singapur’un hayli gerisinde.

NORVEÇ, ELEKTRİKLİ ARAÇLARI EN ÇABUK KABULLENEN ÜLKE
Endeksin üçüncü sırasındaki Norveç, otonom sürüşün öncüsü sayılan elektrikli araçları en çabuk kabullenen ülke. Son bir yılda otonom araç kullanımı yaygınlaşan başkent Oslo’da bazı otobüs rotaları artık sürücüsüz.

ABD’DE 420 OTONOM ARAÇ MERKEZİ VAR
Dördüncü ABD, “teknoloji ve inovasyon” puanında İsrail’in ardından ikinci. Ülkede 420 otonom araç merkezi var. ABD’de başta Apple ve Google Waymo teknoloji şirketleri ile General Motors, Ford gibi otomotiv markaları otonom araç sektörünü domine ediyor.

FİNLANDİYA, 5G DAHİL TEKNOLOJİK FIRSATLARI ÇOK İYİ DEĞERLENDİRİYOR
İlk 5’teki Finlandiya, tüketici kabulü puanındaki yükseklikle dikkati çekiyor. Başkent Helsinki’de sürücüsüz toplu taşıma araçları seferde. 5G dahil teknolojik fırsatları çok iyi değerlendiren İskandinav ülkesi, yetenek havuzuyla da öne çıkıyor. Beceri ve deneyimleriyle sahadaki mühendislerin çoğu Fin efsanesi Nokia’dan miras.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir