Connect with us

Araştırma ve Raporlar

AVRUPA’DAKİ EN FAZLA HAFTALIK MESAİ 48,5 SAATLE TÜRKİYE’DE…

Great Place To Work Enstitüsü, farklı sektörlerdeki 900’den fazla kuruluşta çalışanların durumunu incelediği “İş yerinde Stres ve Esenlik: Avrupa’ya Genel Bakış” araştırmasının sonuçlarını yayınladı. 13 Avrupa ülkesini kapsayan araştırmaya göre ortalama çalışma saati 40,4 saat iken Türkiye 48,5 saatle en fazla mesai yapılan ülke.

 

Great Place to Work Enstitüsü’nün Avusturya, Danimarka, Fransa, Yunanistan, Almanya, İtalya, Norveç, İsveç, İspanya, İsviçre, Hollanda, Türkiye ve İngiltere’de gerçekleştirdiği “İş yerinde Stres ve Esenlik: Avrupa’ya Genel Bakış” araştırmasında iş yerindeki en önemli iki stres tetikleyicisinin “iş yetiştirme baskısı ve fazla mesai olduğu” ortaya konuldu.

AVRUPA ORTALAMASI HAFTADA 40,4 SAAT
Araştırmada elde edilen veriler, Eurostat’ın Avrupa Çalışma Saatleri Raporu’nda belirtilen geleneksel çalışma saatlerinin birçok ülkede uygulandığını gösteriyor. Geçtiğimiz iki yılın ortalaması hesaplandığında, Avrupa’da haftalık çalışma saati 40,4 saat. Türkiye 48,5 saatle en fazla, Danimarka ise 37,8 saatle en az mesai yapılan ülke.

EN YOĞUN STRES İNŞAAT SEKTÖRÜNDE
900’den fazla İnsan Kaynakları (İK) idarecisinin, işle ilgili stres ve iş yerlerindeki esenlik uygulamaları ile ilgili görüşleri dikkate alındığı araştırmaya katılanların yüzde 51’i, iş yetiştirmek için gördükleri baskıdan dolayı üst düzey yöneticilerin mental sağlığının etkilendiğini söylüyor. Yüzde 63’le en çok inşaat sektörü stresle baş etmekte zorlanıyor. Finans yüzde 62’yle ikinci, hizmet sektörüyse yüzde 60’la üçüncü sırada.

İŞYERİNDE GÜVEN, MUTLULUK VE ESENLİK KÜLTÜRÜ…
“Güven, mutluluk ve esenlik kültürünü” inceleyen araştırmada, liste dışı şirketler ve en iyi iş yerleri arasındaki farklar da saptandı. En iyi işveren seçilen şirketlerdeki çalışanlar, “halihazırda devam eden esenlik uygulamaları ve stres azaltma planları hakkındaki” soruları yanıtlarken “yöneticilerin kendilerine karşı samimi ve sorunlara karşı çözüm odaklı” davrandıklarını dile getirdi. Liste dışındaki çalışanlarsa “kendilerini etkileyen kararlara dahil edilmediklerini” belirtti.

Eyüp Toprak-Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü

İŞLETMELER STRESLE BAŞ ETMELİ
Great Place to Work Türkiye Genel Müdürü Eyüp Toprak, araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 52’sinde stres yaşayan yöneticiler için destek önlemleri alındığını ancak bunların yalnızca yüzde 26’sında stres seviyelerini ölçme sistemleri bulunduğunu vurguladı.

“Stres, günümüzde her işletmenin baş etmesi gereken bir olgu.” diyen Toprak, konuya dair şunları söyledi: “Stres ile ilgili araştırmamız bu tür süreçleri engel veya tehdit olarak değerlendirmek yerine, bunları büyüme fırsatı sunan zorluklar olarak görmenin, gelişime katkıda bulunduğu gibi durumun da kontrol edilmesine olanak sağladığını ortaya koyuyor. Alınacak basit önlemlerle çalışanların kendilerini makinenin bir dişlisi olarak değil, insan olarak hissedebilmelerini sağlamak, izlenecek yollardan sadece bir tanesidir.”

İŞ YERİNDE ÇALIŞANA SAYGI VE ADALETLE MUAMELE…
Toprak, “çalışanların iş yerlerinde saygı ve adaletle muamele görmelerinin” tüm şirketler için öncelikli konu olması gerektiğinin altını çizdi: “Çalışanların, önemsendiklerini bildikleri bir iş yerinde, ellerinden gelenin en iyisini yapma eğiliminde oldukları bir sır değil.”

30 YILDIR EN İYİ İŞVERENLERİ BELİRLİYOR
5 kıtadaki 60’ı aşkın ülkede faaliyet gösteren Great Place To Work, sektör ayrımı olmaksızın tüm ölçeklerdeki şirketlere “ideal iş yerleri inşa etmeleri ve geliştirmelerine dair” araştırma ve danışmanlık hizmeti veriyor. 30 yıldan fazla bir süredir dünya çapındaki en iyi işverenleri belirliyor ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşıyor.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir