230 sivil toplum kuruluşu (STK) 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla yaptığı ortak açıklamada “yaban hayvanlarını öldürmenin spor, turizm, hobi ya da ihale konusu olamayacağını” ve “avcılığın tamamen yasaklanması gerektiğini” dile getirdi. Son 16 yılda 500 bin kişinin avcılık sertifikası almasını eleştiren STK’lar, bilimsel verilere göre pek çok canlı popülasyonunun tükenme tehlikesi altında olduğunu ifade etti.
Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nun 1931 yılında “Dünya Hayvanları Koruma Günü” ilan etmesinden bu yana her yıl 4 Ekim günü “nesli tehlike altındaki hayvan türleri için farkındalık oluşturmak” ve “hayvan haklarını gündeme taşımak” amacıyla çeşitli etkinlik gerçekleştiriliyor.
“DÜNYAYI DİĞER CANLILARLA PAYLAŞIYORUZ”
Türkiye’de farklı alanlarda faaliyet yürüten 230 sivil toplum kuruluşu (STK), Dünya Hayvanları Koruma Günü’ne ilişkin mesaj yayınladı. Açıklamada, “Dünyayı birlikte yaşadığımız diğer canlılarla paylaşıyoruz. Ormanlar, dağlar, dereler hepimizin yaşam kaynağı ve hepimizin yaşamı birbirine bağlı. Bu nedenle haklarını bizim dilimizde ifade edemeyen tüm canlıların sesi olmak için bir aradayız.” denildi.
“AVCILIK BİR AN ÖNCE YASAKLANMALI”
“Yalnızca diğer canlıların değil, insanların da yaşam hakkının korunması için” avcılığın bir an önce yasaklanmasını isteyen STK’lar, “spor veya hobi amaçlı ya da bir turizm faaliyeti olarak yaban hayvanlarının öldürülemeyeceğini, yaşam hakkının ihaleye açılamayacağını” belirtti ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın avcılığı tamamen yasaklaması için binlerce doğa severin desteğiyle imza kampanyası (Change.org/VurmaBeni) başlattı.
“GENEL MÜDÜRLÜĞÜN GÖREVİ YABAN HAYVANLARININ KORUNMASI”
Yaban hayatı kökenli hastalıkların yaygınlaşarak salgınlara dönüştüğünün altını çizen STK’lar, “avlanmanın artık bir ihtiyaç olmaktan çıkıp biyoçeşitlilik kaybının en önemli nedenlerinden biri haline geldiğini ve yaban hayatına zarar verdiğini” ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün öncelikli görevinin “hangi hayvan türünün ne kadar avlanacağının belirlenmesi” değil “yaban hayvanlarının korunması” olduğunu vurguladı.
“TÜRKİYE DOĞASI TAM ANLAMIYLA EMSALSİZDİR”
Türkiye’nin ilk yaban hayatı uzmanlarından olan Tansu Gürpınar: “Türkiye, eski dünya kıtaları olarak bilinen Asya, Avrupa ve Afrika arasında doğal bir köprü konumundadır. Ayrıca dünyanın en büyük kıtası olan Asya’nın özelliklerini kendi ölçeğinde sergilediği için Küçük Asya ismini almıştır. Bu nedenlerden ötürü Türkiye doğası tam anlamıyla emsalsizdir. Yaşadığımız coğrafya bitki ve hayvan varlığı yönlerinden zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Ülkemiz aynı zamanda karnımızı doyuran kültür bitkilerinin yabani atalarının yer aldığı dünyanın en önemli gen merkezlerinden biridir. Bu zenginliğimiz dikkatle ve özenle korunmalıdır.” dedi.
“HİÇ ÜVEYİK SESİ DUYMADAN; GEYİK, KARACA, CEYLAN GÖRMEDEN…”
Orman yangınları, sulak alanların kurutulması, çarpık yapılaşma ve zirai zehirlerin aşırı kullanımının biyolojik çeşitliliğe zarar verdiğini belirten Gürpınar, şunları söyledi: “Özellikle sayıları azalmış olan hayvan türleri üzerindeki avlanma baskısı zaten yaşama alanları daralmış olan bu varlıklar üzerinde ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bu baskının büyük kısmının yasalara ve kurallara uymadan avlananlardan kaynaklandığı biliniyor. Düşünün ki çocuklarımız hiç üveyik sesi duymadan, geyik, karaca, ceylan görmeden büyüyebilir. Böyle bir şeyi bu ülkede bir kişinin bile isteyeceğini sanmıyorum. Bir araya gelen 230 kurum arasında konularında uzman birçok kuruluş ve kişiler var. Bilimsel verilerle ortaya konan bu gerçeklerin göz ardı edilmeyerek Türkiye doğasının daha iyi korunması için mevcut Kara Avcılığı Kanunu’nda gereken yeni düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerekmektedir.”
ÜVEYİK VE ELMABAŞ PATKA NESLİ TEHLİKE ALTINDA
Merkez Av Komisyonu’nca 2020-2021 sezonunda avlanması serbest bırakılan kuş türleri arasında nesli tehlike altındakilerden üveyik ve elmabaş patka da var. Bu iki tür Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan kırmızı listede yer alıyor. Üveyik nüfusu son 40 senede yüzde 78, elmabaş patka nüfusu ise son 20 yılda yüzde 50 azaldı.
Anadolu yaban koyunu, ceylan, çengel boynuzlu dağ keçisi, karaca, yaban keçisi, melez yaban keçisi, kızıl geyik ve yaban domuzu gibi memeli türler de av turizmi kapsamında. Bu türlerdeki 798 canlının yaşam hakkı, para karşılığında ihaleye açıldı. Binlerce doğa severin tepkisiyle şu ihale kararları iptal edildi:
-Dersim’deki 17 dağ keçisinin avlanması.
-Eskişehir’de belli noktalarda kızıl geyik acente kotalarının avlattırılması.
-Erzincan’da dağ keçilerinin avlanması.
-Şanlıurfa’daki ceylanların avlanması.
-Mersin’de 75 dağ keçisinin avlanması.
FAİZ VE ENFLASYONDAKİ SEYİR KÜRESEL EKONOMİYİ NASIL ETKİLİYOR?
TÜİK’E GÖRE YILLIK ENFLASYON AĞUSTOS 2024’TE YÜZDE 51,97’YE GERİLEDİ…
BANKACILIK DIŞI FİNANS SEKTÖRÜ YASAL DÜZENLEME BEKLİYOR…
E-TİCARETTE HIZLI VE GÜVENLİ BÜYÜME İÇİN…
TÜİK’E GÖRE YILLIK ENFLASYON 10 PUAN GERİLEDİ…
HAZIR BETONDA FAALİYET ENDEKSİ SON 60 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE…