Dünyayı etkisi altına alan Covid-19 salgınıyla mücadele sürüyor. Zatürre ve grip gibi bulaşıcı hastalıkların sonbahar ve kış mevsimlerinde görülme sıklığının arttığına dikkat çeken Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elnur Rufullayev, “Grip aşısını öncelikle risk grubundakiler ve sağlık çalışanları ile 6 aydan büyük herkesin; pnömokok aşısını ise risk grubundaki kişilerin mutlaka yaptırması gerekir.” diyor.
Halk arasında zatürre diye bilinen akciğer iltihabı pnömonisine bakteri, virüs, mantar ve parazit gibi mikroplar sebep oluyor. Pnömokok bakterisi, bu hastalığa yol açan baş etkenlerden biri.
BAŞ ETKENLERDEN BİRİ PNÖMOKOK BAKTERİSİ
Memorial Hizmet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Uzman Doktor Elnur Rufullayev, bu bakteri türünün menenjit (beyin zarı iltihabı) otit, sinüzit ve osteomyelit gibi farklı enfeksiyonlara yol açabileceğini de belirtiyor. Ateş, öksürük, balgam, göğüs ağrısı ve nefes darlığının hastalığın en önemli belirtileri olduğunu ifade eden Dr. Rafullayev; bazı hastalarda bilinç bulanıklığı, sık nefes alma, kas eklem ağrılar ve tansiyon düşmesi oluştuğunu da vurguluyor.

Dr. Elnur Rufullayev-Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı
RİSK GRUBUNDAKİLERE ZATÜRRE AŞISI YAPILMALI
Dr. Rufullayev, Covid-19 hastalığı risk grubundakilerin aynı zamanda grip ve zatürre (pönomokok) enfeksiyonlarına yakalanma riskiyle karşı karşıya olduğunun altını çiziyor: “Koronavirüs tablosu esnasında grip ve pönomokok enfeksiyonları da görülebilir. Pnömokoklar ikincil kan dolaşımı enfeksiyonlarına da yol açabilir. Bu durumlar Covid-19 enfeksiyonunun seyrini ağırlaştırabilir. Bu nedenle grip aşısını öncelikle risk grubundakiler ve sağlık çalışanları ile 6 aydan büyük herkesin; pnömokok aşısını ise risk grubunda olan kişilerin mutlaka yaptırması gerekir.”
KRONİK HASTALIĞI OLANLAR VE SİGARA İÇENLER RİSK ALTINDA
Hematolojik kanserler ve HIV gibi bağışıklık sistemini baskılayan bazı hastalıkların yanı sıra kronik hastalığı olanlar, sigara kullananlar ve 65 yaşın üzerinde olanlar zatürre için risk grubunda sayılıyor.
ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI İHMAL EDİLMEMELİ
Çocukluk çağı aşılarının aksatılmaması aşılamayla önlenebilir hastalıklardan koruyor. Dr. Rufullayev, belli bir yaşa gelene kadar rutin aşılar uygulanan çocuklara, hayati risk oluşturabilecek zatürre hastalığından korunmaları için zatürre aşışı yapılmasını da öneriyor.
kazım tunçbilek
2 Ekim 2020 at 11:42
zatürre aşıları karaborsada bile bulunmuyor