Connect with us

Araştırma ve Raporlar

GAYRİMENKUL YATIRIMINDA ZEMİN ETİDÜ: İSTANBUL DEPREM HARİTASI

Gaboras Gayrimenkul Borsası A.Ş. beklenen büyük İstanbul depreminden en fazla etkileneceği öngörülen bölgeleri gösteren bir harita yayınladı. Gaboras CEO’su Kurtuluş Altun, “ekonomik veya siyasi alınan her kararın arkasında” deprem gerçeğinin yatması gerektiğini söyledi.

 

 

5 bin 343 kilometrekarelik İstanbul’un zemin durumu ve yapı envanteri masaya yatıran Gaboras’ın yayınladığı “İstanbul Deprem Haritası’na” göre metropolün Avrupa’daki yakası Asya’dakine nazaran daha riskli.

EN SORUNLU ZEMİN VE YAPILAR NEREDE?
Fatih sınırlarındaki tarihi yarımadanın neredeyse tamamı kötü bir zemin formasyonuna sahip. Fatih’in yanı sıra Bahçelievler, Bakırköy ve Güngören’deki zemin de sorunlu. Ayrıca bu ilçelerdeki yapıların çoğunluğu, Türkiye açısından milat niteliğindeki 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nden önce inşa edilmiş durumda.

ASYA YAKASI’NDA KARTAL VE MALTEPE SAHİLLERİ RİSKLİ
Zeytinburnu’nun tarihi yarımadaya bakan bölümleri, Avcılar’ın sahil kesimi ve Boğaziçi öngörünüm bölgeleri de depremden etkilenecek öncelikli alanlar arasında. Anadolu Yakası’nda ise Kartal ve Maltepe’nin denize yakın kısımları ile Kadıköy’ün batısı risk taşımakta.

KİŞİ BAŞINA 1.17 METRE TOPLANMA ALANI DÜŞÜYOR
“Gayrimenkul alım-satım işlemlerinin şeffaflaşarak menkulleşmesi ve yerli-yabancı yatırımcıların güven ortamı içerisinde işlemlerini gerçekleştirebilmesi” amacıyla kurulan ve dünyanın ilk ‘Gayrimenkul Kıymetler Borsası’ olan Gaboras’ın araştırmasında geçen yıl e-devlet üzerinden açıklanan toplanma alanları da incelendi. İstanbul’da kişi başına 1,17 metrekare düşüyor.

Kurtuluş Altun-Gaboras CEO’su

 BÜYÜK VERİ TEKNOLOJİLERİ VE YAPAY ZEKA ALGORİTMALARI
Deprem çalışmalarına nereden başlanması gerektiğini “büyük veri teknolojileri ve yapay zekâ algoritmalarıyla” tespit edebildiklerini belirten Gaboras CEO’su Kurtuluş Altun, “Tüm planlamalarımızı deprem merkezli yapmak zorundayız. Ekonomik veya siyasi aldığımız her kararın arkasında deprem gerçeği yatmalıdır. Bu mesele herkesi ilgilendirir. Bu gerçeğe sırtımızı dönemeyiz.” dedi.

“NOKTASAL DEĞER TESPİTİ ALTYAPISINA SAHİBİZ”
Altun, riskli bölgelere master plan doğrultusunda “bina dönüşümünden ziyade mekânsal kalitenin arttığı projelerle” yaklaşılmasını önerdi: “Deprem odaklı dönüşüm içerisine alınacak bölgelerde yaşayan vatandaşları değer takası ile metrekare tartışmalarının ötesinde teknolojik bir çözüm gerekmektedir. Mevcut durumda noktasal olarak değer tespiti yapabilecek teknolojik altyapıya sahibiz. Önemli olan gayrimenkulü bir değer olarak kabul etmektir.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir