Connect with us

Finans & Ekonomi

BANKA VE KREDİ KARTI SAHTEKARLIĞI NASIL ÖNLENEBİLİR?

Fiziksel ve online ortamdaki kart sahtekarlıklarına (fraud) dikkat! ATM’lere takılan cihazlarla kopyalanan bilgiler başka kartlara yüklenebiliyor. Kötü niyetli kişiler kartla kapıda ödeme işlemi sırasında da aynı hileyi yapabiliyor. Ele geçirilen kart bilgileriyle online alışveriş de mümkün. Finansal teknoloji şirketi SiPay, kopyalamaya ve online sahtekarlığa karşı güvenilir yerlerden alışverişe özen gösterilmesini, 3D güvenlik uygulamalı sitelerin tercih edilmesini öneriyor.

 

 

Türkiye’de Haziran 2020 sonu itibariyle 71,9 milyon adet kredi kartı, 172,9 milyon adet banka kartı kullanımda. 2020 yılının ilk altı ayında 107 milyar lirası internetten kartlarla toplamda 500 milyar liralık ödeme gerçekleşti. Online alışverişteki Covid-19 salgını sebepli artış devam ediyor.

YAPAY ZEKAYLA GELİŞTİRİLEN DOLANDIRICILIK FİLTRELERİ
SiPay Fraud (sahtecilik) Uzmanı Emre Kahyaoğlu, yapay zekâyla geliştirdikleri dolandırıcılık filtreleriyle 7/24 ek güvenlik katmanı oluşturduklarını ve üye iş yerleri ile son tüketiciyi yüksek oranda koruduklarını söyledi: “Fakat unutulmamalıdır ki dolandırıcılık metotları her geçen gün değişiyor. Biz de SiPay olarak dolandırıcılık tespit ve önleme çalışmalarımızı değişen dolandırıcılık şemalarına göre geliştiriyor ve uyarlıyoruz.”

Emre Kahyaoğlu-SiPay Fraud (sahtecilik) Uzmanı

E-TİCARETTE GLOBAL GÜVENLİK STANDARDI: PCI-DSS
E-ticaret ve ödeme sistemleri sektörlerinde kritik bir önemdeki global güvenlik standardı PCI-DSS sertifikasına sahip olduklarını da ifade eden Kahyaoğlu, sertifikaya ilişkin şu bilgileri aktardı: “Bu gücümüzle kredi ya da banka kartı sahiplerinin bilgilerini yüksek seviyede güvence altına alabiliyoruz. PCI-DSS sayesinde üye işyerlerine ‘kimlik doğrulama’ ve ‘yetki’ adımlarıyla güvenli ödeme imkânı sağlanıyor. PCI-DSS’e uymayan firmalara kredi kartı ile satış yapma hakkı verilmiyor. PCI-DSS uyumlu bir ödeme kuruluşuna ödeme yapan tüketicilerin kart bilgileri aynı ‘ödeme anahtarı’ altında şifreleniyor. Depolama da aynı ‘ödeme anahtarı’ ile yapıldığı için tüketicilerin kart bilgilerini bir kereye mahsus olarak sistemle paylaşması yeterli oluyor. Böylece bir başka alışverişte bilgileri tekrar vermeye gerek kalmadan sadece tek bir onay tuşuna basarak ödeme yapılabiliyor.”

SAHTE KART İŞLEMLERİNDEN KORUNMANIN YOLLARI…
SiPay, kredi kartı kullanıcılarına şunları öneriyor:
-Kredi kartı işlemleri güvenilir iş yerleri ve e-ticaret sitelerinden yapılmalı.
-Online işlemlerde mutlaka 3D güvenlikli işlemler tercih edilmeli. Telefona SMS doğrulama şifresi geldiğinde işlem kesinlikle kontrol edilmeli ve kod kimseyle paylaşılmamalı.
-Acil olmayan işlemler için sanal kart oluşturulmalı ve buna harcama tutarı kadar para aktarılmalı.
-Kredi ya da banka kartı yalnızca online alışverişte kullanılacağı zaman internete açılmalı.
-Tanınmayan numaralardan gelen aramalarda dikkatli olunmalı ve kart bilgileri asla paylaşılmamalı. Şüpheli tüm durumlarda bankayla iletişime geçilerek kart ve hesaplar derhal kapatılmalı.

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir