Toplumun önemli bir kısmında görülen, çağın hastalıkları arasında sayılan ve kişinin yaşam kalitesini bir hayli düşüren fıtık tedavisinde teknolojideki ilerlemeler sayesinde yüz güldüren sonuçlara ulaşılıyor. Onlardan biri de NASA’nın uzay araştırmalarında elde edilen bilgilerin baz alınmasıyla geliştirilen ve giderek başarı katsasıyı yükselen “omurgada ameliyatsız basınç azaltma sistemi” (DRX-9000).
Önceleri “beyaz yakalı hastalığı” diye nitelenen ve çoğunlukla yaş ilerledikçe ortaya çıkan bel ve boyun fıtıkları; hareketsiz yaşam tarzının artmasıyla erken yaşlarda ve her 10 kişinin 8’inde görülmeye başladı.
Sıklıkla “bel ve boyunda ağrılar, hareket kısıtlılığı, tek veya her iki kola yayılan ağrı; kol, bacak ve ayaklarda uyuşma, karıncalanma gibi” belirtilerle kendini gösteren fıtık, kişinin günlük yaşamını olumsuz etkiliyor.
Romatem Samsun Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Orhan Akdeniz, DRX-9000’le (omurgada ameliyatsız basınç azaltma sistemi) fıtık tedavisinde yüzde 90’lara varan oranlarda başarı elde ettiklerini açıkladı.
Dr. Orhan Akdeniz
UZAY ARAŞTIRMALARINDA KEŞFEDİLDİ
DRX yönteminin “astronotların yer çekimsiz ortamda bel ağrılarının geçtiğinin ve disk aralıklarının genişlediğinin gözlemlenmesi” üzerine geliştirildiğini ve fıtık sorunlarını ortadan kaldırdığını söyleyen Dr. Akdeniz; kişiye özel bilgisayar programıyla omurgada hedeflenen bölgede kontrollü ve aşamalı çekme kuvveti sağlandığını söyledi: “Bu kuvvet bölgede vakum etkisi yaratarak disk içinde negatif basınç meydana getiriyor. İki omur arasında sıkışmış olan disk ritmik çekme sonucu oluşan negatif basınçla tekrar eski yerine dönüyor.”
FITIKTA TEK ÇÖZÜM AMELİYAT DEĞİL
Halk arasındaki yaygın ve yanlış kanının aksine fıtık rahatsızlıklarında ameliyatın “tek çözüm yolu değil son çare” olduğunu belirten Akdeniz, DRX işlemindeki çekme kuvvetiyle sinirlerdeki baskının hafiflediğini, tedavi edilmediğinde fıtığın daha ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini dile getirdi.
Akdeniz, dünya genelinde tedavi süreçlerine dahil olan DRX yönteminin özellikle ameliyat gerektiren hastalara uygulandığının altını çizdi.