Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, “Ülkemizde ihracatçıya sağlanan ‘Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi’ desteği çok düşük düzeydedir. Zeytin ve zeytinyağına sağlanan ihracat desteklerinin en az yüzde 100 oranında artırılması durumunda, diğer üretici ülkelerle rekabet edebilir bir düzeye gelmiş olacağız.” dedi.
Dünyadaki yıllık zeytinyağı üretimi 3.2 milyon ton. Tüketim ise 3 milyon ton civarında ve sürekli artmakta. Türkiye’de yılda ortalama 450 bin ton zeytin hasat ediliyor ve 200 bin ton zeytinyağı imal ediliyor. Dünya üretim sıralamasında zeytinde 2 ya da 3; zeytinyağındaysa 4 ya da 5’inci sıradayız.
ZEYTİN AĞACI SAYISI 177 MİLYONA YÜKSELDİ
2002 yılından bugüne zeytin ağacı varlığı 90 milyondan 177 milyona yükseldi. Tarım ve Orman Bakanlığı verilerine göre yeni dikim alanlarından da ürün alındığında sofralık zeytin rekoltesi 1 milyon 200 bin, zeytinyağı rekoltesiyse 650 bin tona çıkacak. Bu rekolteler Türkiye’yi zeytinde birinci, zeytinyağında da ikinci yapacak. En parlak sezondaki zeytin ve zeytinyağı ihracatından elde edilen gelir 400 milyon dolar seviyelerinde. Tutarın 1.5 milyar dolara ulaşması hedefleniyor.
2020 YILI İLK 6 AY İHRACATI 141 MİLYON DOLAR
Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı Davut Er, 2020 yılı birinci yarısında Türk zeytincilik sektörünün 141 milyon dolarlık ihracata imza attığını açıkladı: “2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 10’luk düşüş gösterse de haziran ayında daha başarılı bir performans ortaya koyduk. Haziranda yüzde 21’lik artışla 19 milyon 60 bin dolarlık döviz getirisi sağladık. Sektörümüzün ihracat rakamları pek çok sanayi sektörüyle karşılaştırıldığında küçük gibi görünse de tamamına yakını yerli girdiyle yapılmakta ve katma değeri yüksek.”
Davut Er-Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Başkanı
“HIZLA VERİMLİLİĞİ ARTIRACAK ADIMLAR ATILMALI”
İspanya’nın 330 milyon zeytin ağacıyla her yıl 1.5 milyon tonu aşkın zeytinyağı üretmesine rağmen, 177 milyon zeytin ağaçlı Türkiye’deki imalatın 200 bin tonda kalmasının izaha muhtaç olduğuna dikkati çeken Davut Er, şunları söyledi: “Kamu ve özel sektör olarak zeytincilik sektöründe verimliliği arttıracak adımları hızla atmamız gerekiyor. Bu adımları attığımız takdirde yıllık 21 bin ton seviyesinde olan kutulu zeytinyağı ihracatımızı da arttırmanın formülünü bulmuş oluruz. Aksi takdirde Türkiye’nin zeytinyağında var yıllarında dünyanın stokçusu olmaktan öte gitmemiz mümkün olmaz.”
“HER 1 BİRİM DESTEK, 10 BİRİM OLARAK GERİ DÖNECEK”
“Zeytin fakir toprakların meyvesidir ve ülkemizde kıraç topraklarda yetişen zeytin ağaçlarının büyük bir kısmı sulama altyapısından yoksundur.” diyen Er, destek beklediklerini kaydetti: “Bu bakımdan damla sulama sistemleri, derin kuyu açılması ve elektrik harcamaları konularında bakanlıkların acil desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca çiftçimize verilen mazot ve gübre desteğinin de artırılması büyük önem taşımaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımızın vereceği 1 birim desteğin 10 yıl içerisinde ülke ekonomisine 10 birim olarak geri döneceğinden hiç şüphemiz yoktur.”
“TARIMSAL ÜRÜNLERDE İHRACAT İADESİ ÇOK DÜŞÜK”
Er, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği’nin öncelikle “yüksek katma değere sahip, ambalajlı zeytin ve zeytinyağının” ihracattaki payanı artırmayı hedeflediklerinin altını çizdi: “Ülkemizin hem sofralık zeytinde hem de zeytinyağı ihracatında İspanya, İtalya, Yunanistan gibi rakip ülkelerle rekabette zorlanmasının en büyük nedeni ülkemiz aleyhine oluşan maliyet farkıdır. Ülkemizde ihracatçıya sağlanan ‘Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi’ desteği çok düşük düzeydedir. Zeytin ve zeytinyağına sağlanan ihracat desteklerinin en az yüzde 100 oranında artırılması durumunda, diğer üretici ülkelerle rekabet edebilir bir düzeye gelmiş olacağız. Şu an ambalajlı zeytinyağı ihracatında ton başına 1600, sofralık zeytinde ise 630 liraya kadar ihracat iadesi sağlanmaktadır.”
“KDV YÜZDE 8’DEN 1’E DÜŞÜRÜLMELİ”
Türk zeytinyağının daha rekabetçi olabilmesi için Avrupa Birliği’nce (AB) getirilen kotanın artırılması gerektiğini vurgulayan Er, KDV’nin yüzde 8’den yüzde 1’e indirilmesini talep ettiklerini sözlerine ekledi.
Türkiye’nin sofralık zeytin ihracatında ilk 5 ülke Almanya, Irak, Romanya, ABD ve Bulgaristan. Zeytinyağındaki ilk üç ise şöyle: ABD, Suudi Arabistan ve Japonya.
ÇALIŞANLARINA RAMAZAN YARDIMINI PLUXEE İLE YAPANLARA SGK PRİMİNDEN YÜZDE 100 MUAFİYET…
BÜYÜK VERİ DEPOLOMAYA “BOYUT ATLATAN” PROJE…
TÜRK ŞİRKETİNDEN TARIM TEKNOLOJİLERİNDE DÜNYADA BİR İLK
KASIM 2024’TE YILLIK ENFLASYON YÜZDE 47,09…
İNTERNET REKLAM GELİRLERİ 2028’DE TÜRKİYE’DE 2,5 MİLYAR DÜNYADA İSE 3,4 TRİLYON DOLARA ULAŞACAK…
ZAİM GÜVENÇ’TEN BEŞİNCİ TEKLİ: AŞK DENİZİ…