Connect with us

Finans & Ekonomi

“YANGIN RİSKİ YANMAZ YAPI MALZEMELERİYLE EN AZA İNDİRİLEBİLİR”

Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, endüstriyel tesislerdeki yangın riskinin ve yangında oluşacak hasar büyüklüğünün baştan alınacak basit ve etkili önlemlerle azaltılabileceğinin altını çizdi. Yanıcı malzemelerin risk potansiyelini artırdığına dikkati çeken Hinginar, sigorta şirketlerini “yapı sektöründe yangına dayanıklı malzeme üreten şirketleri” desteklemeye ve “fabrikaları bu malzemeleri kullanma yönünde” teşvik etmeye” çağırdı.

 

 

Sigorta şirketleri verileriyle başta fabrikalar Türkiye’deki endüstriyel tesislerde meydana gelen yangınlarda her yıl 500 milyon lira civarında maddi kayıp meydana geliyor.

“YÜZDE 100 ÖNLEMEK MÜMKÜN OLMASA DA…”
Fabrikaların, “ekonomi ve yerel kalkınmanın can damarı” olduğunu ifade eden Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı Fethi Hinginar, “Yangınları yüzde 100 önlemek mümkün olmasa da alınacak önlemlerle sanayi yapılarını yangına hazırlıklı hale getirmek, yangını büyümeden kontrol etmek, neden olacağı kayıpları azaltmak ve üretime yeniden başlama süresini kısaltmak mümkün.” dedi.

“YÖNETMELİĞİN UYGULANMASINDA AKSAKLIKLAR YAŞANIYOR”
Hinginar, aslında yürürlükteki “Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik’te” endüstriyel tesislerde hangi yangın önleminin ne şekilde alınacağının ve kullanılacak malzemelerin özelliklerinin detaylarıyla açıklandığını belirtti: “Ancak yönetmeliğin uygulanmasında aksamalar yaşanıyor. Uygulamaların denetlenmesi ve teşviki konusunda adımlar atılmalı.”

Fethi Hinginar-Türk Ytong Yönetim Kurulu Başkanı

FABRİKALARIN SİGORTALANMASI TÜRKİYE’DE HALA ZORUNLU DEĞİL
Fabrikaların sigortalanmasının Türkiye’de hala zorunlu olmadığına işaret eden ve sigorta şirketlerinin bu konuda etkin rol üstlenmesini isteyen Hinginar, şunları söyledi: “Avrupa ülkelerinde olduğu gibi zorunluluk getirilebilir. Sigorta şirketleri, yangın poliçesi kriterlerini, Yangın Yönetmeliği koşullarını rehber alarak belirleyebilir. Böylece endüstriyel tesislerde alınması gereken önlemlerin neler olacağı, doğru uygulanıp uygulanmadığı kontrol edilebilir. Doğru malzeme seçimi ve uygulamalar, yangın riskini ve muhtemel hasarları önemli ölçüde azaltır. Yangına dayanıklı yapıların daha düşük sigorta primleri ile ödüllendirilmesi sistemi geliştirir. Bu hem sigortacılar hem de sigortalılar açısından kazançlı bir durumdur.”

“TESİSLER YANGINA DAYANIKLI YANMAZ YAPI MALZEMELERİYLE TASARLANMALI”
“Yanan fabrikaların çatı ve cephelerinde yanıcı özelliğe sahip yapı ve yalıtım malzemeleri kullanıldığını görüyoruz. Kolay yanıcılık sınıfına sahip bu malzemeler, yangınların kısa sürede yayılarak tüm tesisi etkisi altına almasına, hatta çevre yapılara sıçramasına neden oluyor.” tespitini paylaşan Hinginar, yapıların “yangına dayanıklı yanmaz yapı malzemeleriyle tasarlanması, inşa edilmesi ve olası bir yangın durumunda bütünlüğünü koruyarak, alevlerin ve dumanın yayılmasını önleyen nitelikte olması” gerektiğini dile getirdi.

“A1 SINIFI YANMAZ ÇATI, DUVAR VE DÖŞEME PANELLERİ ÜRETİYORUZ”
Hinginar, Ytong’un konuya ilişkin çalışmaları ve ürünleri hakkında şu bilgileri aktardı: “A1 sınıfı yanmaz çatı, duvar ve döşeme panelleri üretiyoruz. Sanayi tesisleri ve lojistik yapıları gibi büyük ölçekli binalarda yangının ilerlemesini ve yayılmasını önleyen, güvenli duvar ve çatı çözümleri sağlıyoruz. Bu alanda çalışan akademisyenler ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği yapıyoruz. Mimar ve mühendisleri, yatırımcıları bilinçlendiriyor, çözümlerimizi paylaşıyoruz. Sigorta sektöründen, endüstriyel yapılara kapsamlı bir yangından korunma konsepti sağlayan Ytong gibi ürün ve uygulamalara sigorta prim avantajı sağlamasını bekliyoruz.”

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir