Connect with us

Kültür - Sanat

ARA GÜLER VE AHMET HAMDİ TANPINAR “AYNI RÜYANIN İÇİNDE”…

Doğuş Grubu’nun kültür ve sanat alanındaki en büyük projelerinden Ara Güler Müzesi’nde ziyarete açılan “Aynı Rüyanın İçinde” adlı sergide, “bir tarihin entelektüel hafızası” Ahmet Hamdi Tanpınar’ın metinleriyle, “bir tarihin görsel kayıt ustası” Ara Güler’in fotoğrafları buluştu. Sergi, 28 Şubat 2021 tarihine dek gezilebilecek. Müze; Doğuş Grubu ile Ara Güler arasında 2016 yılında gerçekleşen iş birliğiyle kurulmuştu.

 

Foto muhabirliğinin tüm zamanlar itibariyle Türkiye’deki bir numaralı ismi Ara Güler’in “çok yönlü sanatçı kimliğini ve ilham veren yaşamını” gelecek nesillere aktarmak amacıyla kurulan Ara Güler Müzesi’nin yeni sergisi “Aynı Rüyanın İçinde”, bir tarihin entelektüel hafızası Ahmet Hamdi Tanpınar ile bu tarihin görsel kayıt ustası Ara Güler’i İstanbul’un hikayesinde bir araya getirdi.

“GERÇEK VE KURGUNUN İÇ İÇE GEÇTİĞİ BİR İSTANBUL HİKAYESİ”
Sanatseverler, Dergah yayınlarıyla birlikte hazırlanan “Aynı Rüyanın İçinde” kitabına sergiyle eş zamanlı erişebilecek. Sergi ve kitapla “gerçek ve kurgunun iç içe geçtiği” bir İstanbul hikayesine şahitlik edilecek. Müzede, Ara Güler’in karanlık odasının orijinal objeleriyle canlandırılması ve kontakt baskılarından örnekler de görülebilecek.

“HAYALİMDEKİ İSTANBUL YA BİR VAPURDUR YA BİR KUŞ” SERGİSİ
Müzedeki diğer bir galeride; “1995 yılında yayımlanan ‘Yitirilmiş Renkler’ kitabındaki fotoğrafların Ara Güler tarafından kitap hazırlığı sırasında yapılmış çizimlerinden oluşan” kitap maketini merkeze alan “Hayalimdeki İstanbul Ya Bir Vapurdur Ya Bir Kuş” adlı sergi de gezilebilecek. Sergide maket kitabın yanı sıra, kitap içindeki notlar ve yazışmalarla kitaptaki renkli İstanbul fotoğraflarından bir seçki de sanatseverlerin beğenisine sunulmakta.

ARA GÜLER ARŞİV VE ARAŞTIRMA MERKEZİ (AGAVAM)
Ara Güler arşivi, Türkiye’de fotoğraf alanındaki en önemlilerden biri. 2016 yılında Ara Güler ile Doğuş Grubu arasındaki anlaşmayla kurulan Ara Güler Doğuş Sanat ve Müzecilik A.Ş. çatısı altındaki Ara Güler Arşiv ve Araştırma Merkezi (AGAVAM), bu arşivin bütün olarak korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışıyor. Geçtiğimiz yıl Güler’in 90’ıncı doğum gününde İstanbul Yapı Kredi bomontiada’da açılan Ara Güler Müzesi ise, duayen fotoğraf sanatçısının eserlerinin daha geniş kitlelere ulaşması amacıyla faaliyetler yürütüyor.

GÜLER’E AİT YÜZBİNLERCE ESER TASNİF EDİLİYOR
Birbirini operasyonel ve içerik anlamında besleyen her iki sanat kurumu da kar amacı gütmüyor ancak profesyonel düzeyde yönetiliyor. Doğuş Grubu Sanat Danışmanı Çağla Saraç liderliğindeki arşiv ekibi; Ara Güler’in yüzbinlerce eserinin tasnif, envanter, koruma, sayısallaştırma ve indeksleme işlemleriyle uğraşıyor. Arşiv koleksiyonlarının önümüzdeki dönemde bir portal üzerinden fotoğraf meraklıları ve araştırmacılara açık hale getirilmesi hedefleniyor.

Ahmet Hamdi Tanpınar

Ara Güler

Bizi Paylaşın
Continue Reading
Yorum yapmak için tıklayın

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir